Η νέα πρωτοβουλία WOM.A κοντά στις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας στον χώρο του Πολιτισμού

WOM.A

«Καταδικάζουμε ενεργά κάθε απόπειρα που θίγει την επαγγελματική υπόσταση της γυναίκας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο του Πολιτισμού και των Τεχνών.»

Η πρωτοβουλία WOM.A είναι υπό διαμόρφωση και έχει προκύψει από γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών με σκοπό να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι γυναίκες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Δεν είχαμε σκοπό να προβούμε σε ανακοινώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις όσο είμαστε ακόμη υπό σύσταση. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο του Αθλητισμού, συγκλονισμένες από τη δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου και των γυναικών που εμπνέει και εμψυχώνει η μαρτυρία της, αισθανόμαστε την ανάγκη, πέρα από το να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, να επισημάνουμε τα εξής:

Ο κλάδος του Πολιτισμού μαστίζεται βεβαίως και αυτός από σεξιστικές συμπεριφορές, από φαινόμενα που φέρουν την κουλτούρα βιασμού, από την απαξίωση και τον αποκλεισμό των θυμάτων της παρενόχλησης ή της κακοποίησης από την εργασία. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε όλο το φάσμα των Τεχνών και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα σχέσεων εξουσίας.

Θεωρούμε πως είναι η στιγμή να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για αυτό το ζήτημα ταμπού, ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να περιοριστεί και να σταματήσει.

Πιστεύουμε στην έμπρακτη υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων του συγκεκριμένου χώρου, ώστε κάθε γυναίκα που έχει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να νιώσει ασφαλής να το κάνει και να μην εξαρτάται αυτό το δικαίωμά της από την αναγνώριση ή το δημόσια αναγνωρισμένο κύρος της.

Μας ενδιαφέρει η δημόσια παρέμβαση σε σχέση με όλες τις πρακτικές που κατατάσσουν εργασιακά τις γυναίκες σε δεύτερη ταχύτητα. Ζητάμε ακηδεμόνευτη και ελεύθερη έκφραση κάθε γυναίκας. Καταδικάζουμε ενεργά κάθε απόπειρα που θίγει την επαγγελματική υπόσταση της γυναίκας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Διεκδικούμε την ουσιαστική ισότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ας βρούμε τη φωνή μας στο δημόσιο διάλογο. Ας φτιάξουμε ένα ευρύ δίκτυο που να μας συνδέσει δυναμικά μεταξύ μας και με την κοινωνία.

Μέλη πρωτοβουλίας WOM.A

Σοφία Αντωνίου – ηθοποιός/σκηνοθέτης
Ιώ Βουλγαράκη – σκηνοθέτης
Χριστίνα Γαρμπή – ηθοποιός/σκηνοθέτης
Κάλλια Γερακιανάκη – μουσικός
Ειρήνη Γεωργαλάκη – ηθοποιός/σκηνοθέτης
Εριφίλη Γιαννακοπούλου – λυρική τραγουδίστρια/σκηνοθέτης
Μάρθα Γιαννακοπούλου – αρχιτέκτων/μηχανικός
Αμαλία Καβάλη – ηθοποιός/οικονομολόγος
Κατερίνα Μαυρογεώργη – ηθοποιός/σκηνοθέτης
Λυδία Μιχαήλ – παραγωγός κινηματογράφου/τηλεόρασης
Μαντώ Παπαρρηγοπούλου – ηθοποιός
Σοφία Πάσχου – σκηνοθέτης
Μαρία Τσιμά – ηθοποιός
Κατερίνα Φώτη – χορεύτρια/χορογράφος/δικηγόρος Αθηνών

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο [email protected] και στη σελίδα facebook: WOM.A – Women in Arts.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.