Η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια, Ηρώ Κατσαρίδου, νέα διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την σχετική διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση και τη διαδικασία επιλογής, όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού

Tο MOMus υποδέχεται την κα. Ηρώ Κατσαρίδου, στη θέση της νέας διευθύντριας του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την σχετική διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση και τη διαδικασία επιλογής, όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού.

Η κα. Ηρώ Κατσαρίδου είναι ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων. Εργάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από το 2005 έως το 2021 ως υπεύθυνη των συλλογών νεότερης και σύγχρονης τέχνης. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης) και μουσειακές σπουδές στο City University of New York (ΜΑ).

Η διδακτορική της διατριβή (ΑΠΘ, 2010) πραγματεύεται τον θεσμικό λόγο για τη φωτογραφία στην Ελλάδα από το 1970 έως το 2000. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις και καταλόγους για τη γερμανική φωτογραφία κατά τη γερμανική Κατοχή, την τέχνη και τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και πιο πρόσφατα την τέχνη των φιλελληνικών κινημάτων (2021).

Επίσης, έχει επιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους με θέμα τη φωτογραφία και την τέχνη κατά τη περίοδο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όπου συγκεντρώθηκαν οι συμβολές των αντίστοιχων διεθνών ημερίδων. Δίδαξε ιστορία της τέχνης και μουσειολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει άρθρα της σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους με θέμα τη σύγχρονη και ιστορική φωτογραφία, τις εκθεσιακές πρακτικές και τη σχέση τέχνης και πολιτικής. Οι σπουδές της και η ερευνητική της δραστηριότητα έχει υποστηριχθεί από το Getty Foundation, το Kunsthistorisches Institut της Φλωρεντίας, το  Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και το Ίδρυμα Προποντίς. Από το 2021 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα την κοινωνικά δεσμευμένη ιστορία της τέχνης σε μουσειακά ιδρύματα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του MOMus συγχαίρει την κα. Ηρώ Κατσαρίδου, της εύχεται καλή αρχή και καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα και εκφράζει παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες προς την κα. Μαρία Κοκορότσκου, μόνιμο στέλεχος του MOMus, για την εξαιρετική συνεργασία τα χρόνια αναπλήρωσης της θέσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.