Η Opera Gallery London παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ελληνίδας εικαστικού Νιόβης Καφαντάρη στο Λονδίνο, με τίτλο “The Necessary Other” («Ο Αναγκαίος Άλλος»), από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου 2026.

Μέσα από μια νέα ενότητα ζωγραφικών έργων, η Καφαντάρη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη ταυτότητα διαμορφώνεται μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους. Ο έρωτας, η επιθυμία, η εξάρτηση, η οικειότητα και η εξουσία αποτελούν τον πυρήνα μιας εικαστικής γλώσσας όπου το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε πεδίο συνάντησης, σύγκρουσης και μεταμόρφωσης.

Ο τίτλος της έκθεσης αντλεί την αφετηρία του από τη φιλοσοφική σκέψη της Adriana Cavarero για τη σχεσιακή ταυτότητα: την ιδέα ότι ο εαυτός δεν συγκροτείται ανεξάρτητα, αλλά μέσα από την παρουσία, τη μνήμη και το βλέμμα του άλλου.

Στους πίνακες της Καφαντάρη, οι ανθρώπινες μορφές πλησιάζουν, αγκαλιάζονται, αλληλεπικαλύπτονται και απομακρύνονται. Οι χειρονομίες τους παραμένουν αμφίσημες, ανάμεσα στην τρυφερότητα και την κυριαρχία, τη φροντίδα και την αντίσταση. Η ζωγραφική δεν επιχειρεί να αφηγηθεί ολοκληρωμένες ιστορίες, αλλά να αποτυπώσει την αστάθεια που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η ιστορία της τέχνης ως ζωντανό υλικό

Η καλλιτέχνις αντλεί ερεθίσματα από την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την ευρωπαϊκή ζωγραφική, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Ωστόσο, οι ιστορικές εικόνες δεν λειτουργούν ως πρότυπα προς αναπαραγωγή. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, χάνοντας την αρχική τους αφήγηση και αποκτώντας νέες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαστάσεις.

Στο έργο Just Met, η συνάντηση του Βάκχου και της Αριάδνης, όπως αποτυπώθηκε από τον Τιτσιάνο, μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη εικόνα αβέβαιης προσέγγισης. Στο “A Pastoral Fragment”, η Καφαντάρη συνομιλεί με τον Θρίαμβο του Βάκχου της Michaelina Wautier, διερευνώντας τις σχέσεις ανάμεσα στην απόλαυση, την ευαλωτότητα και την εξουσία.

Το έργο “What Was Promised” συνδέει τη ζωγραφική του Nicolas Poussin με τον κινηματογραφικό κόσμο του Rainer Werner Fassbinder και την ταινία «Τα πικρά δάκρυα» της Πέτρα φον Καντ, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ένταση ανάμεσα στην επιθυμία, την εξάρτηση και την κυριαρχία.

Στο “The Guest Who Wouldn’t Leave”, η αφετηρία βρίσκεται στον Θάνατο του Σαρδανάπαλου του Eugène Delacroix. Η ιστορική σύνθεση αποδομείται, θέτοντας εκ νέου ερωτήματα γύρω από την ετερότητα, την προβολή της επιθυμίας και τις σχέσεις εξουσίας.

Ανάμεσα στη μορφή και τη διάλυση

Με σπουδές στη γλυπτική, η Καφαντάρη αντιμετωπίζει τη ζωγραφική επιφάνεια ως υλικό χώρο. Το χρώμα αποκτά σωματική υπόσταση, ενώ οι μορφές αναδύονται, συγκρούονται, συγχωνεύονται ή διαλύονται μέσα στη χειρονομία.

Η έντονη χρωματική παλέτα, η αμεσότητα της γραφής και οι συχνά ημιτελείς μορφές δεν αποτελούν απλώς αισθητικές επιλογές. Επιτρέπουν στην εικόνα να παραμένει ανοιχτή, χωρίς να επιβάλλει μία οριστική ερμηνεία.

Όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις στο κείμενο της έκθεσης: «Πόσο από αυτό που είμαστε εξαρτάται από έναν άλλον άνθρωπο; Μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε τον εαυτό μας χωρίς την παρουσία, τη μνήμη ή το βλέμμα κάποιου άλλου;».

Το “The Necessary Other” δεν επιδιώκει να απαντήσει οριστικά σε αυτά τα ερωτήματα. Προτείνει τη ζωγραφική ως έναν χώρο όπου η ανθρώπινη ταυτότητα παραμένει ανοιχτή, μεταβαλλόμενη και αδιαχώριστη από τη σχέση με τον άλλον.

Σχετικά με τη Νιόβη Καφαντάρη

Η Νιόβη Καφαντάρη είναι Ελληνίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με κατεύθυνση τη Γλυπτική και βαθμό άριστα, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MFA in Fine Art από το Goldsmiths, University of London (2024).

Η πρακτική της εκτείνεται στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη γλυπτική, με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα, τον ερωτισμό και τις σχέσεις εξουσίας.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης και στις Mall Galleries του Λονδίνου, καθώς και σε εκθέσεις στη Βενετία, την Αθήνα και την Ύδρα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη.

Πληροφορίες

Opera Gallery London
Διεύθυνση: 65–66 New Bond Street, London W1S 1RW

Διάρκεια: 12 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2026

Επιμέλεια: Federica Beretta, Giulia Lecchini