Η γκαλερί Kourd παρουσιάζει ομιλίες για την έκθεση «Αναζητώντας την Απτότητα»

Συζητήσεις ανάμεσα στη Mariandrie και τον Οδυσσέα, για την θέση του textile design στη σημερινή ελληνική κοινωνία και ένα πειραματικό εργαστήρι ζωγραφικής και εξερεύνησης της υφής

Η γκαλερί Kourd παρουσιάζει μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αναζητώντας την Απτότητα» από τις 31 Μαΐου.

Doing Feminism: Μια συζήτηση ανάμεσα στη Mariandrie και τον Οδυσσέα

Ομιλητές: Mariandrie και Odyicon
Ημερομηνία: Τετάρτη 31.05.2023
Ώρα: 19.00

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών, η Mariandrie θα επικεντρωθεί στην περιπλοκότητα της καλλιτεχνικής μεθόδου της προσφέροντας μια εις βάθος ανάλυση του έργου της. Κατ’ αρχάς θα αναλύσει την αφετηρία της έρευνάς της γύρω από τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες, και την τέχνη που νοείται ως «θηλυκή». Στη συνέχεια θα αποκαλύψει τις επιλογές που κρύβονται πίσω από τα υλικά που χρησιμοποιεί, όπως η ίνα που συνδέεται με τη θηλυκότητα και τη χειροτεχνία, σε αντίθεση με το χρώμα που είθισται να θεωρείται εκλεπτυσμένο και αρρενωπό. Οι διερευνήσεις της Mariandrie θα επεκταθούν πέρα από τα όρια του έργου της εξετάζοντας το φύλο και τους ενδιάμεσους χώρους του δυαδικού συστήματος, όπου οι έννοιες διαπλέκονται επιτρέποντας να προκύψουν νέες οπτικές.

Για να εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτές τις θεματικές, η Mariandrie προσκάλεσε ως συνομιλητή της τον ταλαντούχο διατομεακό καλλιτέχνη Odyicon. Μαζί θα εξερευνήσουν τη δημιουργική διαδικασία μέσα από αυτοβιογραφικές εμπειρίες του doing feminism, εξηγώντας πώς αυτές εγγράφονται σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ελάτε να γνωρίσετε το σκεπτικό των καλλιτεχνών και να ανακαλύψετε τη δύναμη της τέχνης ως καταλύτη κοινωνικού προβληματισμού και μετασχηματισμού.

Valia Kapeletzi

Μια συζήτηση για την θέση του textile design στη σημερινή ελληνική κοινωνία

Ομιλητές: Βάλια Καπελετζή και Χριστιάνα Βαρδάκου
Ημερομηνία: Τετάρτη 07.06.2023
Ώρα: 19.00

Μια συζήτηση μεταξύ δύο καλλιτεχνών που ειδικεύονται στο ύφασμα προσεγγίζοντάς το από διαφορετικές σκοπιές. Συντροφεύστε μας σε μια βραδιά διαδραστικής συζήτησης και ενδοσκόπησης γύρω από τη θέση του υφάσματος στον χώρο της τέχνης και της μόδας. Η Χριστιάνα Βαρδάκου, σχεδιάστρια ειδικευμένη στις φυσικές βαφές υφασμάτων, και η Βάλια Καπελετζή, καλλιτέχνιδα που επικεντρώνεται στο πειραματικό textile design ανταλλάσσουν απόψεις γύρω από την παρουσία του υφάσματος ως μορφής τέχνης στη σημερινή κοινωνία. Τι είναι το textile design; Κατά πόσο η ενασχόληση με το ύφασμα αποτελεί μια εφήμερη τάση στη σύγχρονη τέχνη; Πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το ύφασμα με τον ελληνικό πολιτισμό; Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί όλα αυτά τα ερωτήματα.

Silvana Mc Nulty

Πειραματικό εργαστήρι ζωγραφικής και εξερεύνησης της υφής

Εργαστήρι: Άννη Ρήγα
Ημερομηνία: Τρίτη 13.06.2023
Ώρα: 19.00

Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι εξερεύνησης της γκαλερί Kourd και του περιβάλλοντα χώρου της, λαμβάνοντας μέρος σε αυτό το βιωματικό πειραματικό εργαστήρι που αναδεικνύει τη διάσταση της υφής στη ζωγραφική. Χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής και της όρασης, θα διερευνήσετε ποικίλες επιφάνειες και υλικά και θα πειραματιστείτε με το φροτάζ και τη χαλκομανία, δύο τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους σουρεαλιστές καλλιτέχνες προκειμένου να προσδώσουν μοναδικές υφές στη ζωγραφική. Θα υπάρχει άφθονος χρόνος ώστε να συνδυάσετε τις τεχνικές αυτές με άλλες, εξερευνώντας τες ελεύθερα. Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με μια σύντομη παρουσίαση, ενώ το πρακτικό σκέλος του θα πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στο ύπαιθρο· προετοιμαστείτε λοιπόν να ζωγραφίσετε στη φύση ανακαλύπτοντάς την. Αυτή η εκδήλωση για όλη την οικογένεια υποδέχεται συμμετέχοντες κάθε ηλικίας: οι μικροί μας φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Στο τέλος του εργαστηρίου θα μοιραστείτε τις ζωγραφιές και τις εμπειρίες σας με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ενώ θα σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εξερευνάτε τις υφές του κόσμου γύρω μας μέσα από την προσωπική σας ζωγραφική πρακτική.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα – 1 ώρα και 15’ και θα φιλοξενήσει 20-25 άτομα κατ’ ανώτατο όριο. Ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε.

Annie Riga

Πληροφορίες

Τίτλος έκθεσης: «Αναζητώντας την Απτότητα»
Καλλιτέχνιδες: Βάλια Καπελετζή, Silvana Mc Nulty, Mariandrie, Άμμη Ρήγα
Επιμέλεια: Κατερίνα Νικολάου
Τόπος: Kourd Gallery, Κασσιανής 4 και Φαναριωτών, 114 71
Επιμέλεια Εκθέσεων – Σύμβουλος: Ελένη Βαροπούλου

Διάρκεια: 04.04.2023 – 17.06.2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12-8 μμ. και Σάββατο 11-3 μμ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.