Η Ελπίδα Κόκκοτα μας μιλάει για τον οργανισμό “Mexoxo” που στόχο έχει να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

«Αν θα μπορούσα να μοιραστώ μια σκέψη προς τις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση θα ήταν να τολμήσουν. Με θάρρος, να κρατήσουν το όραμά τους ψηλά και πατώντας σταθερά στη γη, να κάνουν το πρώτο βήμα»

Κείμενο: Μαριγώ Σιάκκα

 

Η Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mexoxo, με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μας μιλά για τα επιχειρηματικά πλάνα που μέχρι στιγμής έχει δει να υλοποιούνται και μας παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα του οργασιμού, Small Places Big Dreams που απευθύνεται σε 300 γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δράση του οργανισμού Mexoxo;

Η Mexoxo δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να διασυνδέσει γυναίκες ανά τον κόσμο ώστε να βιώσουν κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι και σήμερα έχουμε στηρίξει πάνω από 5.500 γυναικες σε 16 χώρες. Στην Ελλάδα φέτος εστιάζουμε σε προγράμματα που ενισχύουν γυναίκες στην τεχνολογία και τον τουρισμό, δύο πολύ ζωτικούς κλάδους για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Όλα τα προγράμματά μας βρίσκονται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καθώς και των αρμόδιων Υπουργείων όπως το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ενδεικτικά να αναφέρω:

Work in Tech | Το Inco Academy-Work in Tech με την υποστήριξη του Google.org, ενδυναμώνει, εκπαιδεύει, καταρτίζει επαγγελματικά και πιστοποιεί 670 γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, παρέχοντας υποτροφίες διάρκειας 158 ωρών.

Small Places, Big Dreams | Το “Small Places Big Dreams” υποστηρίζεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και έχει σκοπό να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να διασυνδέσει 300 γυναίκες επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού.

Women Empowered | H Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στρατηγικό συνεργάτη το kariera.gr και συνεργάτη ισότητας των φύλων τη MeXOXO και μαζί υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο κύκλο ενδυνάμωσης που προσφέρει σήμερα πρόσβαση στις δεξιότητες του αύριο.

Kick Off Business | Παράλληλα τρέχουν τα προγράμματα Kick-Off Business, όπου οι γυναίκες εισάγονται στο επιχειρηματικό ταξίδι.

Break your Ceiling | Και φυσικά το signature πρόγραμμά της MeXOXO, το Break Your Ceiling, που δημιουργήσαμε το 2016 με σκοπό να εφοδιάσουμε τις γυναίκες με τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τις βοηθούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Από που εμπνευστήκατε το όνομα του οργανισμού;

Η λέξη Mexoxo προέρχεται από το ME που σημαίνει εγώ και το xoxo που συμβολίζει τις αγκαλιές και τα φιλιά. Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα στην επιτυχία είναι να αγαπήσουμε, να φροντίσουμε και να σεβαστούμε τον εαυτό μας. Η έμπνευσή μου προέρχεται από μια προσωπική παιδική ιστορία. Ήμασταν μια μονογονεϊκή οικογένεια και η μητέρα μου, Δήμητρα Ροδοπούλου, μία δυναμική νέα γυναίκα φρόντισε να μου αφήσει την πιο σημαντική κληρονομιά, την παιδεία. Για να το επιτύχει αυτό δούλευε πολύ μιας και δεν προερχόμαστε από εύπορη οικογένεια. Κάθε φορά που έφευγε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι μου έλεγε “Ελπίδα δεν είσαι ποτέ μόνη σου αν αγκαλιάζεις και φιλάς τον εαυτό σου”.

«Μέχρι και σήμερα έχουμε στηρίξει πάνω από 5.500 γυναίκες σε 16 χώρες»

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που ακολουθείτε ως οργανισμός όταν μια γυναίκα μοιράζεται μαζί σας την επιχειρηματική της ιδέα, προκειμένου να τη βοηθήσετε να την υλοποιήσει;

Το πρώτο βήμα είναι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή της και μέσω του προγράμματός μας Break Your Ceiling, να εκπαιδεύσουμε την κάθε γυναίκα να μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να χτίσει ανθεκτικότητα στα όχι, και να δημιουργήσει ένα σαφές πλάνο όλων αυτών που ονειρεύεται. Στόχος μας είναι, η κάθε γυναίκα να απελευθερώσει τη δική της μοναδική δύναμη. Στη συνέχεια προχωράμε σε πιο πρακτικά βήματα όπως τη δημιουργία μαζί ενός επιχειρηματικού και οικονομικού πλάνου, ή τη δημιουργία σωστού βιογραφικού & LinkedIn προφίλ. Πιστεύω ότι το πλάνο είναι ο χάρτης στο ταξίδι της κάθε μιας μας και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε πού θέλουμε να πάμε.

Ξεκινήσατε τη δράση σας στο εξωτερικό. Πόσο διαφορετικές είναι οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτές άλλων χωρών;

Οι δυσκολίες είναι ίδιες. Στην Ελλάδα θα έλεγα ότι είμαστε σε προνομιακή θέση σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, αφού έχουμε διασφαλίσει στη συντριπτική πλειοψηφία τα βασικά όπως για παράδειγμα, να έχουμε ένα γεύμα στο τραπέζι μας κάθε μέρα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρότι στα στατιστικά αλλά και σε κάποια ουσιαστικά πράγματα δεν τα πάει πολύ καλά, έχει ταυτόχρονα ένα συγκλονιστικό δυνητικό πλεονέκτημα. Οι Ελληνίδες όπως τις έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές είναι “σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας” και μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ευδοκιμήσουν, να ευημερήσουν και να παράγουν για τις ίδιες και για την κοινωνία.

Πόσες γυναίκες έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του οργανισμού σας;

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουμε στηρίξει πάνω από 3.000 γυναίκες όπου το 60% έχει καταφέρει να δημιουργήσουν την επιχείρησή της. Όλες οι 3.000 γυναίκες έχουν δημιουργήσει το δικό τους Business Model Canva και το 95% δηλώνει ότι έχει κάνει ένα επόμενο βήμα στη ζωή της μετά την καθοδήγηση, έμπνευση και στήριξή μας. Η ομάδα μου και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε τέτοιο αποτύπωμα στη χώρα μας αφού την αγαπάμε με απεριόριστο σεβασμό.

«Μέσα από το πρόγραμμα Small Places Big Dreams σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να διασυνδέσουμε 300 γυναίκες επιχειρηματίες»

 Ξεκινάτε τώρα ένα καινούργιο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στον κλάδο του τουρισμού. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτή τη δράση σας;

Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για το πρόγραμμα Small Places Big Dreams! Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των γυναικών σε έναν κλάδο πολύ καταλυτικό για την ευημερία της χώρας. Με αυτό το όραμα και την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα δημιουργήσαμε έναν κύκλο αλλαγής που αποτελείται από αξιόπιστους stakeholders όπως το Grow with Google, τα Kanava Hotels, ακαδημαϊκά ιδρύματα με εξειδίκευση στον κλάδο καθώς και την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φυσικά πάντα με αρωγό τη Γενική Γραμματέα Γιάννα Χορμόβα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να διασυνδέσουμε 300 γυναίκες επιχειρηματίες ώστε πρώτον να ανακάμψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID19 και κατά δεύτερον να προσαρμοστούν στο γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.

«Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας θα ενισχύσει ουσιαστικά τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς την ισότητα των φύλων»

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο;

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ έντονα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα ιδιαίτερα, είναι ότι ενώ οι γυναίκες διαχειρίζονται επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία παράλληλα δεν είναι νομικά και δικαιωματικά κατοχυρωμένες. Δηλαδή οι εταιρείες δεν είναι στο όνομά τους, συνεπώς και η δύναμη της απόφασης και της διαχείρισης των οικονομικών. Πάρα πολλές γυναίκες εργάζονται μεθοδικά και αναπτύσουν επιχειρήσεις αλλά τα κέρδη και τη δόξα την παίρνουν οι άντρες, οι πατεράδες και οι αδελφοί τους. Η λύση αυτού του προβλήματος αναφέρεται και στους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ως ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των φύλων.

Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι να αυξηθεί το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

Η επιχειρηματικότητα ήταν, είναι και θα είναι ένα βασικό κομμάτι της ευημερίας της κάθε χώρας καθώς αποτελεί πηγή ανάπτυξης, καινοτομίας και οικονομικής βιωσιμότητας. Η Ελλάδα συντηρείται σε μεγάλα ποσοστά από τις/τους υγιείς επιχειρηματίες και πιστεύω ότι ενισχύοντας τη δημιουργία μικρών τοπικών εταιρειών όχι μόνο αναπτύσσουμε την οικονομία, αλλά διατηρούμε και πολλές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σίγουρα η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας θα ενισχύσει ουσιαστικά τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς την ισότητα των φύλων.

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που συνήθως δίνετε σε μια γυναίκα που ξεκινάει τα πρώτα της βήματα στον επιχειρηματικό χώρο;

Αν θα μπορούσα να μοιραστώ μια σκέψη προς τις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση θα ήταν να τολμήσουν. Με θάρρος, να κρατήσουν το όραμά τους ψηλά και πατώντας σταθερά στη γη, να κάνουν το πρώτο βήμα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.