Φυσικά Fysika 2023 στο Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη γιορτή με καλεσμένους όλους όσους αγαπούν το καλό κρασί

Ο Μάνος Νικολάου μιλά για το ταξίδι του Φυσικά Fysika και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία που «φέρνει κοντά ανθρώπους με κοινές αξίες»

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται το spot μιας μεγάλης γιορτής με καλεσμένους όλους όσους αγαπούν το καλό κρασί, το φυσικό κρασί.

Το Φυσικά Fysika έκανε εκκίνηση πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και αυτή ήταν η αρχή για να ανοίξει η πρώτη έκθεση – «αφορμή γνωριμίας» με τα φυσικά κρασιά αλλά και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του – τους παραγωγούς/ οινοποιούς. Μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις με ειδικά διαμορφωμένα μενού για wine pairing μέχρι και οινοπαρουσιάσεις που κορυφώνεται σε 1 ημέρα με 49 οινοποιεία και 200+ κρασιά από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ικαρία μέχρι την Πελοπόννησο.

Σε μια συζήτηση «βουτηγμένη» στον κόσμο των φυσικών κρασιών αλλά και τη βιωσιμότητα που μπαίνει παράλληλα στο κάδρο, ο Μάνος Νικολάου μάς μιλά για το ταξίδι του Φυσικά Fysika και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία που «φέρνει κοντά ανθρώπους με κοινές αξίες».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Φυσικά Fysika»;

Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να συμβεί. Ολόκληρη η ομάδα του «Φυσικά Fysika» μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το καλό, φυσικό κρασί. Και καθώς το υπηρετούμε, από την πλευρά μου μέσω της Oenosophy, ο Στέργιος και η Εύα μέσω του Τανίνη Αγάπη Μου, αποφασίσαμε να μοιραστούμε το πάθος μας με το οινόφιλο κοινό, διοργανώνοντας μια έκθεση αποκλειστικά για αυτά τα κρασιά. Ένας άλλος λόγος, ήταν η κοινή μας πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στη διάδοση του φυσικού κρασιού και θα αναδείξουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του – τους παραγωγούς/ οινοποιούς.

Τι αποκομίσατε από την περσινή, πρώτη έκθεση στη Θεσσαλονίκη; Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν ότι παντού τριγύρω βλέπαμε χαρούμενους ανθρώπους! Η ανταπόκριση του κοινού αλλά και των συμμετεχόντων ήταν πολύ θερμή και πραγματικά νιώσαμε πως φέραμε κοντά ανθρώπους με κοινές αξίες. Μας έδωσε ισχυρό κίνητρο για την επόμενη, αυτή δηλαδή που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Πρώην Χρηματιστήριο.

 

 

Τι πρόκειται να δουν οι λάτρεις του κρασιού στη φετινή έκθεση στο Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών και τη γιορτή που έρχεται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου;

Θέλουμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη γιορτή, όπου «καλεσμένοι» θα είναι όλοι όσοι αγαπούν το καλό κρασί. Το κοινό μας θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει προσωπικά και να δοκιμάσει τα καλύτερα φυσικά κρασιά σχεδόν 50 οινοποιών, Ελλήνων αλλά και ξένων. Αυτή η άμεση επαφή κοινού και παραγωγού, είναι πάντα μια πολύ δυνατή εμπειρία.

Πόσο μυημένο πιστεύετε ότι είναι σήμερα το ελληνικό κοινό στα φυσικά κρασιά; Έχουν συμβάλλει σε αυτό τα events με wine tasting και wine presentations που διοργανώνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια;

Όπως το επίπεδο των ελληνικών φυσικών κρασιών ολοένα και ανεβαίνει, έτσι και το αντίστοιχο κοινό τους καταρτίζεται και ενημερώνεται συνεχώς. Σαφώς και οι διάφορες υποστηρικτικές εκδηλώσεις συμβάλλουν ως προς αυτό, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα σημεία από τα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φυσικό κρασί αυξάνονται προοδευτικά.

 

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή με τον κόσμο των φυσικών κρασιών; Γιατί αξίζει να τα δοκιμάσει;

Πρώτα απ’ όλα, θα εξηγούσα τι είναι το φυσικό κρασί και ότι δοκιμάζοντάς το, θα αποκόμιζε μια σχεδόν πρωτογενή εμπειρία. Ένας οινόφιλος που επιζητά το αυθεντικό και συγχρόνως θα λέγαμε το παραδοσιακό (ως προς τον τρόπο παραγωγής του), δεν θα πρέπει να αμελήσει να δοκιμάσει φυσικό κρασί – και μάλιστα γρήγορα!

 

 

Φυσικά κρασιά και βιωσιμότητα είναι αλληλένδετα για εσάς; Πόσο εφικτό είναι να μεταφραστεί αυτό σε επίπεδο διοργάνωσης αλλά και καθημερινότητας στη χώρα μας;

Σε επίπεδο ευαισθητοποίησης και επιλογών, είναι πιο εύκολο από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Πλέον υπάρχουν λύσεις για ανακύκλωση όλων των υπολειμμάτων της διοργάνωσης από τα γυάλινα μπουκάλια μέχρι τους φελλούς και τα αποτσίγαρα. Ωστόσο η ανακύκλωση είναι το τελευταίο στάδιο των αρχών της ιεραρχίας ρύπων (reduce – reuse – recycle). Το πρώτο είναι η μείωση της παραγωγής κάτι που φαντάζει πραγματικά ανέφικτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος ως διοργάνωση κάνουμε ένα άλμα πίστης, ζητώντας από τους επισκέπτες μας να επιστρέψουν κατά την έξοδό τους το γυάλινο ποτήρι τους και να λάβουν πίσω ένα μικρό αντίτιμο.

Με αυτό τον τρόπο, στην επόμενη διοργάνωση θα έχουμε καταφέρει να παράξουμε όντως λιγότερο σε ένα αντικείμενο – βασικό εργαλείο της έκθεσης, που ενδεχομένως να έμενε ξεχασμένο σε κάποιο ντουλάπι.

 

 

Στη φετινή γιορτή βλέπουμε και οινοποιεία του εξωτερικού. Μελλοντικά είναι κάτι που στοχεύετε να διευρυνθεί ή ο πρωταγωνιστής θα συνεχίσει να είναι το φυσικό ελληνικό κρασί;

Μέσω της έκθεσής μας, θέλουμε να δώσουμε βήμα στους παραγωγούς ποιοτικών φυσικών κρασιών να παρουσιάσουν στο κοινό τα ξεχωριστά προϊόντα τους. Σαφώς και η βάση θα παραμείνει ο Έλληνας παραγωγός, αλλά ναι, στόχος μας είναι η γεωγραφική της διεύρυνση της έκθεσης και το αγκάλιασμα ξένων οινοποιών από τη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τι σημαίνει «καλό κρασί» για εσάς; Ποιο είναι το ιδανικό συνοδευτικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά);

Πιστεύουμε ακράδαντα πως καλό κρασί είναι αυτό που σε ταξιδεύει ωραία. Το καλό κρασί λοιπόν, όπως και το ωραίο ταξίδι, θέλει καλή παρέα και καλή διάθεση!

 

 

Info

ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA

5 Νοεμβρίου | Πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.