Η ελληνική κινηματογραφική σεζόν ξεκινά. Είναι σχεδόν Νοέμβριος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κι όμως στη Θεσσαλονίκη οι γιορτές αρχίζουν ήδη: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μεταμορφώνει για ακόμη μία φορά την πόλη σε μια μεγάλη κινηματογραφική σκηνή.

Περισσότερες από 270 ταινίες, επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες συναντήσεις, εικαστικά γεγονότα, πάρτι και φυσικά υπέροχο φαγητό. Άλλωστε, βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα της ελληνικής γαστρονομίας. Οι επιλογές είναι αμέτρητες – αλλά μην αγχωθείτε. Φτιάξαμε μια λίστα που τα περιλαμβάνει όλα: από απλές ταβέρνες και παραδοσιακά ή μοντέρνα μεζεδοπωλεία μέχρι all-day στέκια και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Θεσσαλονίκη, ερχόμαστε!

Δέκα Τραπέζια: Από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη έως την Ιαπωνία

Ναι, υπάρχουν δέκα τραπέζια όπως ακριβώς λέει το όνομα. Δέκα σε κάθε χώρο, μέσα και έξω, ώστε να υπάρχει πάντα θέση, ειδικά αν προτιμάτε να καθίσετε έξω. Ένα απλό όνομα για ένα μέρος που μόνο απλό δεν είναι. Θέλει φαντασία, ταλέντο και σκληρή δουλειά για να σκεφτείς να «ανεβάσεις» μια απλή τηγανητή πατάτα, προσθέτοντάς της στακοβούτυρο Κρήτης, αυγοτάραχο και σύκα. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα comfort και fine dining.

Πίσω από την ιδέα βρίσκονται οι Μανώλης Παπουτσάκης, Γιάννης Παπαδογιαννάκης και Πασχαλίνα Καμτσίκη – τρεις σεφ που ενώνουν τις δυνάμεις και τις ιστορίες τους για να δημιουργήσουν ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα τοπικός και διεθνής. Η φιλοσοφία αυτή φαίνεται σε πιάτα όπως το συκώτι μοσχαρίσιο γλασαρισμένο με κρασί nama και καφέ, σερβιρισμένο με τουρσί κρεμμύδι και κόκκινα φρούτα – υπενθυμίζοντας ιαπωνικές τεχνικές μαγειρέματος. Ή στη croustade, μια λεπτεπίλεπτη τάρτα με σμετάνα, καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας· ίσως το καλύτερο πιάτο του μενού.

Στρ. Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη | +30 2310 251.010

Παλιά Αθήνα: Για τους λάτρεις του κρέατος και του κρασιού

Όταν φτάνει κάποιος σε μια νέα πόλη και ρωτά «πού τρώνε οι ντόπιοι;», αυτό που ψάχνει είναι ένα μέρος σαν την Παλιά Αθήνα. Μια ταβέρνα με σταθερούς θαμώνες, αυθεντική ατμόσφαιρα και φαγητό που φτιάχνεται με μεράκι. Το όνομα είναι φόρος τιμής στη γειτονιά, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Εδώ, η ψησταριά είναι ο βασιλιάς: παϊδάκια, rib-eye κομμένα στο τραπέζι, κοντοσούβλι, κοκορέτσι – όλα καλοψημένα και αληθινά.

Και ενώ στις περισσότερες ταβέρνες το κρασί είναι συμπληρωματικό, εδώ είναι στο επίκεντρο. Η κάβα φιλοξενεί δεκάδες ετικέτες από Ελλάδα και Ευρώπη, ιδανικές για pairing με κάθε κρέας. Ρωτήστε, και θα σας καθοδηγήσουν με χαρά.

Ίμβρου 24, Θεσσαλονίκη | +30 2310 912.292

Clochard: 47 χρόνια γαστρονομικής κομψότητας

Υπάρχουν εστιατόρια που δεν χρειάζονται συστάσεις. Το Clochard είναι ένα από αυτά. Από το 1978 αποτελεί σταθερό σημείο της γαστρονομικής ζωής της πόλης. Ξεκίνησε σε ένα στενό της Προξένου Κορομηλά, με καθαρά γαλλικό μενού – τολμηρό για την εποχή. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη αστική ελληνική κουζίνα με γαλλικές πινελιές.

Από το 2021 στεγάζεται στο ισόγειο του Excelsior Hotel, διατηρώντας τη φιλοσοφία του: εξαιρετικές πρώτες ύλες, εποχικότητα και κομψότητα. Το μενού κινείται ανάμεσα σε γεύσεις Ελλάδας και κόσμου: dumplings με ελληνικά τυριά, γαρίδες με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, κοτόπουλο με πουρέ μελιτζάνας Hünkar Beğendi, πάπια κονφί με πουρέ παντζαριού και σάλτσα με ξυγαλό Χανίων. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει πάνω από 400 ετικέτες και η εξυπηρέτηση παραμένει υπόδειγμα διακριτικής φινέτσας.

The Excelsior Hotel, Κομνηνών 10, Θεσσαλονίκη | +30 2310 239.922

Ypsilon: Το all-day σημείο συνάντησης

Ένα απόγευμα καθημερινής, το Ypsilon ήταν ήδη γεμάτο ζωή: φοιτητές, επαγγελματίες, παρέες που γελούσαν ή δούλευαν στα laptop τους. Όπως μας είπε ο Απόστολος, ένας από τους ιδιοκτήτες, το κοινό του Ypsilon δεν έχει ηλικία. Το ενώνει η ανοιχτόκαρδη ενέργεια του χώρου και το προσωπικό που πάντα σε κάνει να νιώθεις ευπρόσδεκτος. Στεγάζεται στο ιστορικό Κύρτση Χαν, νεοκλασικό του 1868 που επέζησε της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917. Κάποτε ήταν πανδοχείο και εμπορικό κέντρο· σήμερα, είναι από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης για τέχνη και καθημερινότητα.

Στο ισόγειο, το all-day café σερβίρει εξαιρετικό καφέ από το Area 51 και πιάτα με προσεγμένα υλικά, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε bar με δημιουργικά cocktails. Στον όροφο, ο χώρος λειτουργεί και ως κοινόχρηστο γραφείο ή χώρος εκδηλώσεων.

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου όλοι –ντόπιοι και επισκέπτες– να αισθάνονται άνετα», λέει ο Απόστολος. «Γίνονται συχνά events, από εκθέσεις τέχνης, δράσεις για άτομα με Αλτσχάιμερ στη νοηματική». Ένα μέρος όπου μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα.

Έδεσσας 5, Θεσσαλονίκη | +30 2310 530.480

Ηλιόπετρα: Ειλικρινές μαγείρεμα, τίμιες τιμές

Μερικά τραπέζια, ανοιχτή κουζίνα και συνεχής δραστηριότητα από το μεσημέρι ως το βράδυ. Αν αγαπάτε το απλό, τίμιο φαγητό χωρίς φιοριτούρες, η Ηλιόπετρα είναι το μέρος σας. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τα υλικά της αγοράς. Κάποιες μέρες έχει αργομαγειρεμένα κρέατα, άλλες χόρτα, όσπρια ή ψάρια στη σχάρα με ελαφριές σάλτσες. Όλα θυμίζουν σπιτικό φαγητό με σύγχρονη ματιά. Τα κρασιά είναι καλοδιαλεγμένα, πολλά σε ποτήρι, πάντα ταιριαστά με τα πιάτα.

Η ενέργεια του χώρου είναι ανεπιτήδευτη και αυθεντική. Φεύγεις πάντα ευχαριστημένος.

Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη | +30 2314 055.553

Omikron: Το εστιατόριο του Φεστιβάλ

Αν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε τη δική του κουζίνα, θα ήταν το Omikron. Πολύ κοντά στους βασικούς χώρους προβολών, αυτό το μικρό, ζωντανό στέκι έχει γίνει η ανεπίσημη «καντίνα» των σκηνοθετών, ηθοποιών και δημοσιογράφων που σταματούν ανάμεσα στις ταινίες για κάτι πραγματικά καλό να φάνε.

Ο χώρος είναι απλός, η ενέργεια υψηλή και το φαγητό πάντα εξαιρετικό. Το μενού προσφέρει comfort food με δημιουργικές πινελιές: ζυμαρικά με γαρίδες, φέτα ψητή με σουσάμι και μέλι, pancakes με μπέικον και αυγά –όλα με φρέσκα τοπικά υλικά. Δεν είναι θέμα διακόσμησης ή επίδειξης. Εδώ έρχονται για τις γεύσεις, τα γρήγορα γέλια και το αίσθημα ότι «εδώ συμβαίνουν όλα» πριν και μετά τις προβολές. Θα το χάσετε;

Οπλοποιού 3, Θεσσαλονίκη | +30 2310 532.774

PSI by Mezen: Ο χασάπης της θάλασσας

Στο PSI η έννοια του ιχθυοπώλη αποκτά νέα διάσταση. Η ομάδα φέρνει την καθημερινή ψαριά από τη Μηχανιώνα και τη μετατρέπει σε κάτι ανάμεσα σε ψαράδικο και γαστρονομικό delicatessen. Πίσω από τη βιτρίνα θα δείτε φιλέτα, μπριζόλες, σουβλάκια, ακόμα και burgers από φρέσκο ψάρι, έτοιμα να τα πάρετε ωμά ή να σας τα μαγειρέψουν εκεί. Υπάρχουν επίσης «αλλαντικά θάλασσας»: παστράμι τόνου, παστουρμάς ξιφία, καπνιστός μινέρκας, παλαμίδα· βαζάκια με μαριναρισμένες αντζούγιες, χταπόδι σε ξύδι, πικάντικο ταραμά και καπνιστή κρέμα φέτας.

Οι άνθρωποι του PSI αντιμετωπίζουν το ψάρι όπως ο καλός χασάπης το κρέας – με ακρίβεια, σεβασμό και υπομονή. Μπορείτε να φάτε επί τόπου ή να πάρετε μαζί σας, πάντα με μια πρόταση για κρασί ή τσίπουρο.

Σκρα 8 & Αγάπης, Θεσσαλονίκη | +30 2310 268.763