Eurobank -Πρόγραμμα αποκατάστασης της ευρύτερης πυρόπληκτης περιοχής στην Αρχαία Ολυμπία

H Eurobank υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αποκατάστασης με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, που διακρίνεται για τον ισχυρό πολιτιστικό της συμβολισμό παγκοσμίως

H Eurobank, στέκεται διαχρονικά δίπλα στην Πολιτεία και συμβάλλει ουσιαστικά στις ενέργειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών καταστροφών που πλήττουν τη χώρα μας, αναλαμβάνοντας  δράση για την προστασία και την ανασύνθεση του φυσικού πλούτου που απειλείται σοβαρά λόγω και της μεταβολής των κλιματικών συνθηκών.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, οι οποίες επέφεραν νέο πλήγμα όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και την παραγωγική βάση της Αρχαίας Ολυμπίας, η Eurobank υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, που διακρίνεται για τον ισχυρό πολιτιστικό της συμβολισμό παγκοσμίως.

Το Πρόγραμμα αποκατάστασης, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, εντάσσεται στη συνολική δωρεά που ανακοίνωσε η Τράπεζα τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μετά τον απολογισμό των ζημιών, με στόχο τη βιώσιμη αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, ένα σύνολο δράσεων, οι οποίες, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, ομαδοποιούνται σε τέσσερις άξονες, ως εξής:

Ενίσχυση πυρόπληκτων περιοχών

Η Τράπεζα, με δωρεά 20.000 ελαιόδεντρων, συμμετείχε στην αποκατάσταση ελαιώνων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (http://www.olympia-trees.com). Η παράδοση των ελαιόδεντρων στις Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου.

Πρόγραμμα δενδροφύτευσης αναδασωτέων εκτάσεων

Η Eurobank, μέσω της μακροπρόθεσμης συνεργασίας της με τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό We4All, συμβάλλει ώστε στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στον Νομό Ηλείας να φυτευτούν περισσότερα από 15.000 κατάλληλα επιλεγμένα δέντρα υπό την καθοδήγηση των αρχών και εξειδικευμένων γεωπόνων. Η ολοκλήρωση της φύτευσης υπολογίζεται έως το τέλος του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eurobank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που συμμετέχει στη φύτευση 100 εκατ. δέντρων μέσα από την παγκόσμια πρωτοβουλία Priceless Planet Coalition της Mastercard. Mε τη βοήθεια της We4All ολοκληρώθηκαν δράσεις δενδροφύτευσης και εκτός των ορίων του Νομού Ηλείας. Την περιβαλλοντική ενέργεια της We4All, για το 2022, στήριξε και η Γενική Διεύθυνση Κεφαλαιαγορών (Markets) της Eurobank συνδέοντας, για πρώτη φορά, τη δενδροφύτευση με τη διάθεση Επενδυτικών προϊόντων (Structured Products) της Τράπεζας, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες της να συνδράμουν ενεργά στη δράση της δενδροφύτευσης, ενισχύοντας το θετικό αποτύπωμα για τα ελληνικά δάση και το φυσικό περιβάλλον.

 

Εστίαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Η πρόληψη έχει κεφαλαιώδη σημασία σε κάθε στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών και απαιτεί ευρεία κοινωνική και θεσμική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Τράπεζα συμμετέχει στην υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, που θα ενταχθεί στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση».  Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν καθαρισμούς δασών εκπαιδευτικού χαρακτήρα από σχολεία και εθελοντικές ομάδες, επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δράσεις ενημέρωσης των μαθητών και των οικογενειών τους για την αξία και τα μέσα πρόληψης, με παραγωγή και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.

Πρόγραμμα Εθελοντισμού με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον

Ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματός της Τράπεζας για την αποκατάσταση της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας αναλαμβάνουν και οι εθελοντικές ομάδες εργαζομένων, που συμμετέχουν σε δράσεις καθαρισμού δασικών εκτάσεων και δενδροφύτευσης, στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, έως το τέλος του 2022. Συγκεκριμένα, 120 μέλη του TeamUp, της εθελοντικής ομάδας εργαζομένων της Eurobank, βρέθηκαν στα μέσα Μάϊου στην Αρχαία Ολυμπία και συμμετείχαν στον καθαρισμό 60 στρεμμάτων στο Δάσος Στροφυλιάς, στη Λίμνη Καϊάφα (περιοχή NATURA 2000) και το Δάσος Φολόης, με την καθοδήγηση του Δασαρχείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τον συντονισμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης.

Επιπλέον, τόσο η ομάδα εθελοντών Team Up και όσο και η ομάδα φιλανθρωπικής δραστηριότητας WeShare, που επίσης έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της Τράπεζας, θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ethelon και την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία Let’s do it Greece, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εθελοντικών αναδασώσεων με σύνθημα «Ρίζες που μας ενώνουν». Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων στην Αττική και στην Εύβοια.

tags / Eurobank

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.