«Επικίνδυνη Φροντίδα»: Με νέο επεισόδιο οι «Επικίνδυνες» στην ΕΡΤ2

Τι ρόλο παίζει η φροντίδα στην ζωή μιας γυναίκας και στην ευρύτερη κοινωνία; Αναγνωρίζεται η προσφορά τους γενικότερα, αλλά και από την πολιτεία, τόσο στην καθημερινότητά τους αλλά και στον εργασιακό χώρο;

Ο πρώτος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ «Επικίνδυνες» (διαθέσιμος στο ERTFLIX) επικεντρώθηκε σε θέματα γυναικείας χειραφέτησης και ενδυνάμωσης. Με πολλή αφοσίωση κα επιμονή κατέδειξε τις βασικές πτυχές των καθημερινών έμφυλων καταπιέσεων που βιώνουμε.

Η δεύτερη σεζόν γίνεται πιο «επικίνδυνη», εμβαθύνει σε θεματικές που τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της έκβασης και θεμελίωσης του κινήματος metοο, απασχολούν το ελληνικό κοινό, χωρίς απαραίτητα να έχουν διερευνηθεί ή προβληθεί με το σωστό τρόπο από τα μέσα επικοινωνίας.

Από ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας, cancel culture, αντιφεμινισμού, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης μέχρι και το πώς η πατριαρχία επηρεάζει τον αντρικό πληθυσμό, τη σεξεργασία, την ψυχική υγεία και αναπηρία, οι «Επικίνδυνες» επιθυμούν να συνεχίσουν το έργο τους πιο σφαιρικά και συμπεριληπτικά. Αυτή τη φορά, δίνουν περισσότερο φως και χώρο στο προσωπικό κομμάτι των ιστοριών.

Στην παρουσίαση, τρεις γυναίκες δυναμικές και δραστήριες σε ζητήματα φεμινισμού, η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη ανά επεισόδιο. Συνομιλούν με τη συγκεκριμένη πρωταγωνίστρια του κάθε επεισοδίου, της οποίας παρακολουθούμε την προσωπική ιστορία. Το γυναικείο βίωμα είναι πλέον στο πρώτο πρόσωπο.

Συμπληρωματικά με την κεντρική μας αφήγηση ζωής, υπάρχουν εμβόλιμες συνεντεύξεις από ερευνητές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εκπροσώπους οργανισμών και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι συνδιαλέγονται με τη θεματική μας, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες, προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις, διανθίζοντας γόνιμα την βασική μας ιστορία.

Στο ένατο επεισόδιο (Επικίνδυνη Φροντίδα), συνομιλούμε με δύο γυναίκες, τη Σταυρούλα Μπακατσή, Εργοθεραπεύτρια στο ΚΑΤ και τη Λιάνα Κοκκολιά, Συνιδρύτρια ΑΝΤΑΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, για τις οποίες η φροντίδα αποτελεί κεντρικό άξονα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Τι ρόλο παίζει η φροντίδα στην ζωή μιας γυναίκας και στην ευρύτερη κοινωνία; Αναγνωρίζεται η προσφορά τους γενικότερα, αλλά και από την πολιτεία, τόσο στην καθημερινότητά τους αλλά και στον εργασιακό χώρο;

Συνήθως οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φροντίδα, το ίδιο συμβαίνει και με τις άτυπες φροντίστριες.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

Σταυρούλα Μπακατσή, Εργοθεραπεύτρια στο ΚΑΤ

Λιάνα Κοκκολιά, Συνιδρύτρια ΑΝΤΑΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ

Αρετή Σταυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική Διοίκηση και Εκπαίδευση με έμφαση στη Διασφάλιση Ποιότητας και την Αξιολόγηση

Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Σύμβουλος – Ψυχογεροντολόγος-Γηραγωγός

Νέλλη Καμπούρη, Ερευνήτρια στις Πολιτικές Επιστήμες, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου

Συντελεστές Εκπομπής:

Σκηνοθεσία: Γεύη Δημητρακοπούλου
Αρχισυνταξία: Έλενα Ζερβοπούλου, Κατερίνα Κανέλλη
Σενάριο: Έλενα Ζερβοπούλου
Παρουσίαση: Μαρία Γιαννιού, Στέλλα Κάσδαγλη, Μαριάννα Σκυλακάκη
Δημοσιογραφική Έρευνα: Α. Κανέλλη
Βοηθός Αρχισυνταξίας: Γιώργος Ρόμπολας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πάνος Μανωλίτσης
Εικονοληψία: Δαμιανός Αρωνίδης, Αλέκος Νικολάου, Χαράλαμπος Πετρίδης, Κώστας Νίλσεν
Ηχοληψία: Νεκτάριος Κουλός
Μοντάζ: Μαρία Ντρούγια
Μουσική Τίτλων Αρχής: Ειρήνη Σκυλακάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριαμ Κάσεμ
Λογιστήριο: Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου
Σύμβουλος Ανάπτυξης: Πέτρος Αδαμαντίδης
Project Manager: Νίκος Γρυλλάκης
Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Τζώρτζης, Νίκος Βερβερίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ελc productions σε συνεργασία με τη Production House

Κάθε Δευτέρα στις 20.00 στην ΕΡΤ2

Δείτε τα επεισόδια στο ERTFLIX

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.