Εορταστικό μενού στο Tudor Hall του Ξενοδοχείου King George: Ένα απολαυστικό και γεμάτο γευστικές εκπλήξεις μενού με αναπάντεχους συνδυασμούς

Η ολιστική γαστρονομική εμπειρία στο γοητευτικότερο «μπαλκόνι» της Αθήνας και στο Degustation menu στο Tudor Hall με Executive Chef τον Αστέριο Κουστούδη

Φθάνω στη μεγάλη πόρτα του Ξενοδοχείου King George και αμέσως με ένα θερμό, αυθεντικό χαμόγελο, ο κύριος με το κοστούμι του στην είσοδο με προσκαλεί στο εσωτερικό. Η Χριστουγεννιάτικη ζεστή, εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα με τυλίγει.

Ανεβαίνοντας στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου King George, από τα πρώτα κιόλας βήματά μου στο εστιατόριο Tudor Hall, η θέρμη του χώρου, το καλωσόρισμα των ανθρώπων και η εικόνα του τραπεζιού μου θα επιβεβαιώσουν τη σκέψη μου πως μια επιτυχημένη πορεία με διάρκεια στον χρόνο δεν είναι κάτι που κερδίζεται τυχαία.

Οι γλυπτικές συνθέσεις των λουλουδιών σε περίοπτα σημεία, τα αψεγάδιαστα στρωμένα τραπέζια και εκεί, λίγο πιο έξω, το γοητευτικότερο «μπαλκόνι» της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη και το κομψά φωτισμένο Παρθενώνα, στο κέντρο της πολύβουης πόλης με γαληνεύουν. Ξέρω ότι το σημερινό ταξίδι της απόλαυσης μόλις ξεκίνησε.

Και σε αυτά έχουν να προστεθούν εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα με αγάπη και πολλή φροντίδα διαλεγμένα από μια μεγάλη ομάδα έμπειρων Chef, ανάμεσά τους τον έμπειρο και ταλαντούχο Chef de Cuisine Νίκο Λειβαδιά, που με πάθος και με πολλή αγάπη έχει δουλέψει το νέο μενού του Tudor Hall Restaurant του Ξενοδοχείου King George. με την καθοδήγηση του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Executive Chef των Ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George Αστέριου Κουστούδη που συγκεντρώνοντας εμπειρία 12 ετών με στάσεις σε μερικές από τις πιο διάσημες κουζίνες δημιουργεί με την προσωπική του πινελιά ένα ταξίδι σε μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία. Μακρύ, απολαυστικό και γεμάτο γευστικές εκπλήξεις με αναπάντεχους συνδυασμούς. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια μοναδική εμπειρία υψηλής γαστρονομίας, σε μικρές δόσεις, με μεγάλη διάρκεια. Μικρές δόσεις ώστε ο ουρανίσκος σου να δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές γεύσεις πλαισιωμένες με τις κατάλληλες προτάσεις κρασιών, αλλά με διάρκεια. Με λίγα λόγια αυτό που περιγράφεται ως ένα Degustation menu.

Τι είναι όμως ένα Degustation menu; Πρόκειται για μια δημοφιλή, υψηλής ποιότητας επιλογή για όσους επιθυμούν να είναι τολμηροί στο γεύμα τους– μια ευκαιρία να γνωρίσει γεύσεις και προτάσεις που φέρουν την υπογραφή του Executive Chef. Τα εστιατόρια συχνά έχουν τη δική τους άποψη για το τι συνιστά ένα πιάτο degustation. Εδώ στο εστιατόριο Tudor Hall το degustation menu είναι ισορροπημένο, γήινο, εμπνευσμένο από τη φύση και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά από όλη τη Ελλάδα.

 

 

Τρία διαφορετικά είδη ψωμιού, χαρούπι με κινόα και βρώμη, ψωμί γάλακτος με γραβιέρα και θυμάρι, μαύρο ψωμί με προζύμι και βρώμη μερικές μόνο από τις επιλογές για να αρχίσεις την ώρα που χαλαρώνεις και ανταλλάσσεις τις πρώτες κουβέντες σου με τον σεφ.

Πάστα από ντοματίνια Σαντορίνης με μυρωδικά, βούτυρο με πίκλα, άνηθο και παλαιωμένη παρμεζάνα, κράκερ δημητριακών και κριτσίνια με σαφράν και παρμεζάνα: απλές, λιτές και πεντανόστιμες προτάσεις είναι μόνο το καλωσόρισμα. Η γευστική αυλαία σύντομα ανοίγει με τα canapes καλωσορίσματος που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν… Μικρές καλοστημένες μπουκιές γευστικών εκρήξεων, με φίνες γραμμές και γεωμετρικά σχήματα.

Παγωτό πατάτας με τρούφα και σάλτσα από σαμπάνια και ταρτάρ από γαρίδες κοιλάδος με χτένια, χαβιάρι, λευκή σόγια και σάλτσα από εσπεριδοειδή και ξαφνικά το τραπέζι αποκτά χρώμα με τη μικρή αυτή «γευστική άφιξη».

To λευκό κρασί Kir-Yanni Estate Vidiano (2021) το πρώτο κρασί που θα συνοδεύσει τις γεύσεις μας, μία από τις εξαίρετες επιλογές του Head Sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη. Πρόκειται για ένα κρασί με μέτριο σώμα, τονισμένη οξύτητα και απαλή λιπαρότητα. Φρέσκα αρώματα λεμονιού και βερίκοκου πλαισιωμένα από βοτανικές νότες και μια λεπτή μεταλλικότητα μακράς διάρκειας.

Μια τέτοια εντυπωσιακή εκκίνηση ήταν αναμενόμενη αναλογιζόμενη την πορεία του Αστέριου Κουστούδη. Μετά από πολλές επιτυχημένες γαστρονομικές στάσεις, ξεκινώντας στη Θεσσαλονίκη , εδώ στο εστιατόριο Tudor Hall και στο Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας θα χτίσει το γευστικό του σπίτι:

«Ένα μεγάλο όνειρο πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να βρίσκεσαι σε αυτό τον χώρο, να υποδέχεσαι αυτούς τους ανθρώπους και να ξέρεις ότι από πίσω υπάρχει μια μεγάλη και ικανή ομάδα που σε στηρίζει σε όλες τις στιγμές και αποφάσεις», μοιράζεται ο Αστέριος Κουστούδης, περνώντας από το τραπέζι μας. Κάτι διόλου περίεργο. Απολαμβάνει την κουβέντα με τους πελάτες, συνηθίζει να τους καλωσορίζει και να μοιράζεται μαζί τους «γευστικές» ιστορίες.

Αρνάκι σέλα με μπόλια στα κάρβουνα, “harissa” σιγομαγειρεμένο μπούτι με λιαστή ντομάτα, τερίνα σε “flat bread” με γιαούρτι και πιπεριά Φλωρίνης για τη συνέχεια. Συνοδεία ένα εξαιρετικό βαθύ ρουμπινί Le Sand de la Pierre (2021) του οινοποιείου Αϊβαλή που οι σπουδές του στη Βουργουνδία συνετέλεσαν στη νέα διάσταση ενός Αγιωργίτικου με αρώματα ώριμων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκά μπαχαρικά να θυμίζουν μοσχοκάρυδο και κανέλα, καραμέλα, σοκολάτα. Γευστική πανδαισία στις σωστές δόσεις. Εδώ τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όλα έχουν λόγο, όλα προσθέτουν.

Βολεύομαι και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Πρόσωπα ευτυχισμένα, παραδομένα σε μια μακάρια στιγμή που διαρκεί. Μοιραζόμαστε… νιώθω ένα κοινό μυστικό μυσταγωγίας. Έχουμε όλοι βολευτεί στις άνετες καρέκλες μας και επιζητούμε τη φροντίδα, τη γευστική ικανοποίηση της γαστρονομικής τέχνης. Αναζητούμε και υποκλινόμαστε όταν βρεθούν στο διάβα μας τους χρυσούς κανόνες του Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου Αρχέστρατου, πατέρα της γαστρονομίας όπως στο έργο του «Ηδιπάθεια» όρισε:

Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού, ελαφρές σάλτσες για μεγαλύτερη απόλαυση του ουρανίσκου, αρμονικοί, και ελκυστικοί συνδυασμοί.

 

Σφακιανή πίτα με μυζήθρα, καρύδια και μέλι ελάτης. Όλη η Ελλάδα στο πιάτο μου, αυθεντική, απλή, όχι απλοϊκή, όπως ο ίδιος ο Αστέριος Κουστούδης. Δεν βρισκόμαστε μπροστά στην ικανοποίηση της ματαιοδοξίας ενός μεγάλου Executive Chef που επιδιώκει τις βραβεύσεις και το χειροκρότημα. Γινόμαστε «γευστικοί μάρτυρες» των προτάσεων ενός ανθρώπου που με γνώση, φαντασία αλλά κυρίως μεγάλο νοιάξιμο θέλει να μας «ταΐσει». Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω στην κουβέντα μας το ρήμα που χρησιμοποιεί. Θέλει να ταΐσει με τα καλύτερα τον κόσμο. Κίνηση και σκέψη που μέσα τους κρύβουν αυθεντική, ειλικρινή φροντίδα και αγάπη. «Όταν βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο χώρο, όσο ρομαντικό και αν ακουστεί, γίνεσαι μέρος της φιλοξενίας της Ελλάδας», θα μας πει.

 

Κοιτάζω πάλι τον χώρο γύρω μου. Αποπνέει μια αριστοκρατική αισθητική, πλαισιωμένη με θαυμάσια έργα τέχνης και πολυτελή διακοσμητικά λες, σαν βγαλμένα από μια άλλη εποχή από την ιστορία της Αθήνας. Και την ίδια στιγμή βλέπω στα τραπέζια μας την ντομάτα, το λάδι, το φρεσκοζυμωμένο ψωμί, την πίτα με μυζήθρα. «Κάποια πράγματα είναι σπουδαία από τη γέννησή τους. Μένει να μην τα ξεχνάμε, να τα αναβιώνουμε, να τους δίνουμε τη θέση που τους αξίζει στη ζωή μας», σκέφτομαι μέσα μου.

Λίγο πριν το τέλος, μπισκουί με παλαιωμένο λάδι βανίλιας, κρεμέ, σιφόν και παγωτό βανίλια, τραγανή ζύμη “gavotte” με βανίλια και καραμέλα βανίλιας με τόνκα, μία από τις τελευταίες γεύσεις μου για απόψε. Συνοδεία τους ένα κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες UWC Samos “Nectar” (2015) μεγάλη επίγευση με νότες καπνού και αμυγδαλωτών.

Αναμφίβολα το να αναζητάς στη ζωή σου μερικές, έστω λίγες στιγμές πολυτέλειας και κομψότητας στον χώρο που θα βρεθείς, πλημμυρισμένες με τις αξίες και το πάθος ανθρώπων που προσθέτουν την τέχνη και το μεράκι τους σε κάθε πτυχή μιας γαστρονομικής εμπειρίας επιβάλλεται, ειδικά εορταστικές μέρες σαν κι αυτές που διανύουμε.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο Tudor Hall του Ξενοδοχείου King George σας περιμένει ειδικά διαμορφωμένο εορταστικό μενού.

Εστιατόριο Tudor Hall, Βασιλέως Γεωργίου Α 3, Ξενοδοχείο King George Athens, Αθήνα, 10564

 

Βρείτε το μενού του εστιατορίου Tudor Hall στο Ξενοδοχείο King George εδώ

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.