ελ-it προτάσεις Σεπτεμβρίου: Αγοραφοβικό φεστιβάλ, Ξαρχάκος στον Λυκαβηττό και έκθεση σύγχρονης τέχνης στο εργοστάσιο «Πεταλούδα»

Προτάσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο με Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ σε 4Κ στα θερινά και 50 χρόνια Τάνια Τσανακλίδου στο Βεάκειο

Mπήκαμε σε αυτόν τον μήνα που κάποιοι έχουμε επιστρέψει από τις διακοπές και αναδιοργανωνόμαστε θέτοντας νέους στόχους για τη νέα σεζόν, όπως λένε και στην τηλεόραση τα σποτ για τα νέα προγράμματα. Άλλοι πολύ καλά κάνουν κι επιλέγουν να ξεκινήσουν αυτές τις μέρες τις αποδράσεις ζώντας πιο ήρεμα το καλοκαίρι τους με λιγότερο κόσμο και περισσότερη άπλα στις ελληνικές θάλασσες. 

Για όσους τώρα είμαστε Αθήνα έχουμε να επιλέξουμε θεάματα πολλά υποσχόμενα για τον μήνα Σεπτέμβριο. Στα ελit λοιπόν, του μήνα με τις καινούργιες σχολικές κασετίνες, τα στυλό, τα τετράδια και τις υποσχέσεις για ξεκινήματα όπως γυμναστική, θετική διάθεση και ό,τι ανανεώνει τ@ καθέν@ έχουμε εν συντομία κι έπειτα αναλυτικότερα:

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ που γίνεται για πρώτη φορά, το Θέατρο Λυκαβηττού να ανοίγει μετά από 15 χρόνια και μάλιστα με Ξαρχάκο, το Oppenheimer του Νόλαν που συνεχίζεται στα σινεμά, μία έκθεση σύγχρονης τέχνης στο ιστορικό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη «Πεταλούδα» και 50 χρόνια Τάνια Τσανακλίδου, κάποια από τα ελit του Σεπτεμβρίου:

 

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ

Πώς να μην μου κεντρίσει το ενδιαφέρον καταρχάς ένα φεστιβάλ που λέγεται ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΚΟ και που όπως καταλαβαίνετε είναι και το πρώτο που γίνεται. Με αφίσα που επίσης μου κεντρίζει το είναι μου κι ύστερα φτάνοντας στο περιεχόμενο, μιλάμε για ένα διήμερο φεστιβάλ με ονόματα μαζεμένα που σίγουρα θα βρεις κάποιον/α πολύ αγαπημένο/η ή έστω ενδιαφέροντα καλλιτέχνη/ιδα για να πας -είτε την πρώτη αγοραφοβική, είτε τη δεύτερη επίσης αγοραφοβική μέρα.

Και κρατήστε για όσους έχουν υπάρξει λάτρεις των Κόρε Ύδρο ότι «στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του πρώτου επίσημου δίσκου τους, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ολότητά του, από συγκρότημα-έκπληξη».

Τα ονόματα και των δύο ημερών μαζεμένα: Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Degear0001, Δημήτρης Γλυφός, Pan Pan, Nalyssa Green, Melentini, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, The Model Spy, My Brother the Couch, My Wet Calvin.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΛΥΦΑ

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Τι καλύτερο από το να ξεκινάει ο μήνας με το γνωστό και μεγάλο Φεστιβάλ Βιβλίου στην 51η εκδοχή του με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους μαζεμένους στο Πεδίον του Άρεως και κεντρικό αφιέρωμα «Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα».

Τι καλύτερο να πάμε στο Πάρκο και να κάνουμε περατζάδα ως τις 22:30 (και Παρασκευή – Σάββατο έως τις 23:00) σε άπειρα βιβλία που μπορεί κάποιο να μας αρέσει και να γίνει δικό μας. Ραντεβού λοιπόν στο Πεδίον του Άρεως.

«Γιορτή στον Λυκαβηττό» με Σταύρο Ξαρχάκο στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το Θέατρο Λυκαβηττού γίνεται Δημοτικό και ξαναρχίζει... το αφήσαμε όλοι με αναμνήσεις από συναυλίες και βραδιές δικές μας αξέχαστες, μετά όμως ξεχάστηκε για χρόνια και κάπως πέρασε στην ανυπαρξία, τώρα ανοίγει ξανά και μάλιστα εγκαινιάζεται με Σταύρο Ξαρχάκο και μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο συνθετικό έργο του – μία «Γιορτή στον Λυκαβηττό».

Η συναυλία αυτή, θα αποτελέσει και την επιστροφή του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο μετά από 45 χρόνια, αφού «το καλοκαίρι του 1978 είχε δώσει έντεκα συναυλίες στον Λυκαβηττό, με αφορμή τις θερινές εκδηλώσεις του ΕΟΤ στην Αθήνα, ενώ κάποια από αυτά τα στιγμιότυπα ηχογραφήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σ’ έναν δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του ’78 με τίτλο “Ξαρχάκος – Στο Λυκαβηττό”».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00

Το νήμα «καταπιάνεται» από 41 εικαστικούς με έργα που παρουσιάζονται στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης».

Μηχανές, κλωστές και πολυμεσικά έργα τέχνης συνυπάρχουν σε μία έκθεση με τίτλο «Το Φαινόμενο της Πεταλούδας», που σίγουρα θέλω να επισκεφτώ και μόνο για τον χώρο στον οποίο παρουσιάζεται. Τα μασουράκια με την ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ πάνω ακόμα υπάρχουν στα σπίτια μας και στο δικό μου υπήρχαν σε πολλά χρώματα. Οπότε ανυπομονώ να επισκεφτώ το εργοστάσιο και να δω πώς θα συνομιλήσει η ανθρώπινη εργασία, η βιομηχανική ιστορία του χώρου με το σήμερα της σύγχρονης τέχνης.

21 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2023
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: 15.30 – 20.30

«Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν στα σινεμά

 

Εδώ θα εμπιστευτώ μόνο τον old boy και θα πάω να δω τον -αν και- τρίωρο «Οπενχάιμερ» του Νόλαν, που παρά τις όποιες σεναριακές και ιδεολογικές αντιρρήσεις του old όπως γράφει o ίδιος:

«…έχουμε να κάνουμε με ένα κινηματογραφικό έργο μεγάλων φιλοδοξιών, μεγάλου μεγέθους, μεγάλου τελικού αποτελέσματος. Ο Κρίστοφερ Νόλαν κερδίζει όλα τα στοιχήματα που έβαλε με τον “Οπενχάιμερ. Κι ίσως με λίγο διαφορετικές σεναριακές επιλογές να έφτανε κι ως το μεγάλο αριστούργημά του».

Μετά τον χαμό της Barbieland και την Barbie ήρθε το Oppenheimer που μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο έχει σημειώσει 788.000.000 στο παγκόσμιο box office σε σχέση με την Barbie που έχει φτάσει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

50 Xρόνια Tάνια Τσανακλίδου στο Βεάκειο Θέατρο

 

1973 – 2023. 50 Xρόνια Tάνια Τσανακλίδου. Βάζω αυτή τη συναυλία, γιατί Τάνια Τσανακλίδου είναι αυτή, αυθεντική καλλιτέχνιδα είναι, με πάθος μόνο σ’ ό,τι τραγουδά και αφού γιορτάζει τα 50 χρόνια της στο αγαπημένο μου (πειραιώτικο) ανοιχτό θέατρο δεν γίνεται να μην μπει στα καλύτερα του Σεπτεμβρίου.

Πεινάω… Μαμά, φοβάμαι Μαμά και πάντα «κοντά στα κύματα θα χτίζω το παλάτι μου…» γιατί θα ελπίζω πάντα στα «άτομα που γίνονται κομμάτια».

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00

«Η Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στα θερινά σινεμά σε 4Κ επανέκδοση

 

Ο τρομερός Jean-Luc Godard σε 4KUHD για πρώτη φορά και «Η Περιφρόνησή» του κλείνει 60 χρόνια γι’ αυτό και για την 60η επέτειο η STUDIO CANAL αποκατέστησε ψηφιακά σε 4K το LE MÉPRIS και η NEW STAR την παρουσιάζει από 7 Σεπτεμβρίου στους θερινούς κινηματογράφους.

Για την ιστορία προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες η αποκατάσταση διήρκεσε 220 ώρες, επιτρέποντας την αντιστάθμιση των ελαττωμάτων που συνδέονται με τη φθορά του χρόνου, όπως οι αποκλίσεις στα χρώματα και τον φωτισμό. Αυτή η νέα αποκατάσταση θα επιτρέψει στο κοινό να ανακαλύψει το LE MÉPRIS όπως προβλεπόταν να προβληθεί.

 

 

Art Athina στο Ζάππειο Μέγαρο

Ελπίζω φέτος στην ανανέωση της Art Athina 2023, η οποία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 30ά της γενέθλια, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η φετινή επετειακή έκδοσή της θα φιλοξενήσει συνολικά 67 χώρους τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. 

ANIMASYROS 2023 – Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο

Φύγετε λίγο από την Αθήνα να κλείσει καλά ο μήνας, πηγαίντε στην αλήτισσα κι αρχόντισσα Σύρο, γιατί το ANIMASYROS 2023, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ξεκινά 26 Σεπτεμβρίου και ανοίγει με την πολυβραβευμένη ταινία Nayola σε πανελλαδική πρεμιέρα.

Στα φετινά highlights του θα έχει αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, έχει Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα ως κύρια θεματική του Φεστιβάλ, τη νέα ενότητα speed dating sessions της Αγοράς και τους δύο θρυλικούς σκηνοθέτες της Disney, John Musker και Ron Clements, που δημιούργησαν τη Μικρή Γοργόνα (1989) και την ταινία Οι περιπέτειες του Ηρακλή (1997) –όλα στο νησί μέχρι την 1η του Οκτώβρη. 

 

Καλό μήνα !

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.