Οι φωτογραφίες που έδωσαν στους τρεις Έλληνες φωτογράφους το βραβείο Pulitzer, στρέφουν το βλέμμα σε όσα εκείνο αφήνει έξω από την καθημερινότητα, αν και συχνά ελοχεύει το ρίσκο να θαυμάσεις την ομορφιά ενός κάδρου, σε βάρος του ανθρώπινου πόνου που αυτό καταγράφει. Κι αν εδώ η λειτουργία της εικόνας είναι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για ένα μείζον ζήτημα, παράλληλα γίνεται εργαλείο καταγραφής και αποτύπωσης της ιστορικής μνήμης.
Άλλωστε, με βάση φωτογραφίες που είχε συλλέξει κατά το τελευταίο έτος το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA), κατάφερε να ανακατασκευάσει πιστά την Αψίδα του Θριάμβου της αρχαίας Παλμύρας, την οποία ανατίναξε τον Οκτώβριο ο ISIS. Η ακριβής ρέπλικα από αιγυπτιακό μάρμαρο, που κατασκευάστηκε με τεχνολογία 3D printing, εκτίθεται από σήμερα και για τρεις μέρες στην πλατεία Trafalgar στο Λονδίνο, ως ένα μήνυμα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατία, πριν μεταφερθεί για να εκτεθεί στη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι.
Και κάπως έτσι, από την camera obscura έχουμε φτάσει στην camera apparens, που αποτυπώνει ιστορία, γεννά ιστορία, δημιουργεί ιστορία, σε κάνει συμμέτοχο – συνένοχο.
**
Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: “Απόφοιτοι 2012-2013” | 20 Απριλίου – 28 Μαΐου 2016 | Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών