Δύο νέα μουσεία στο Άργος

Προχωρούν οι εργασίες απόδοσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, με την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης αλλά και η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες απόδοσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, με την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης αλλά και η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου.

Τα δύο νέα μουσεία του Αργους, με συνολική χρηματοδότηση 5.100.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, δημιουργούν ένα σύνολο μουσειακών υποδομών οι οποίες αναβαθμίζουν τον πολιτιστικό πλούτο του Άργους και δημιουργούν νέο αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Εξασφαλίζοντας τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρούμε, ταχύτατα, στις εργασίες ολοκλήρωσης των δύο πολύ σημαντικών μουσείων, για την Αργολίδα και την Πελοπόννησο. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτηριακό συγκρότημα με την ιστορική οικία του στρατηγού Καλλέργη, οι εργασίες εκσυγχρονισμού του κελύφους του οποίου ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους και το Επιγραφικό Μουσείο, στους Στρατώνες Καποδίστρια, όπου στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο, ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης του Αργους.

Οι σύγχρονες μουσειακές υποδομές πρόκειται να αναδείξουν το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και να ενισχύσουν αποφασιστικά την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Στόχος μας είναι, παραδίδοντας, στην Αργολίδα, αυτό το άρτιο μουσειακό σύνολο να συμβάλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και ο επισκέπτης να εμπλουτίζει τις πολιτιστικές εμπειρίες του. Ταυτόχρονα, με την πολιτιστική αναβάθμιση ανοίγονται και νέες δημιουργικές προοπτικές απασχόλησης για τους νέους, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας».

Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος

Η ολοκλήρωση της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους, με χρηματοδότηση 3.100.000 ευρώ, προχωρά, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήττων Αργολίδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους στεγάζεται, από το 1961, στην οίκια Καλλέργη, η οποία οικοδομήθηκε το 1828-1830 και στην ανατολική πτέρυγα, ως προσάρτηση, το 1959. Το 2014 το μουσείο διέκοψε τη λειτουργία του για να εκσυγχρονιστούν οι απαρχαιωμένες κτηριακές του υποδομές και να πραγματοποιηθεί επανέκθεση των συλλογών του, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειακής θεωρίας και πρακτικής.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους

Ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, στο πλαίσιο της Πράξης «Εκσυγχρονισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ.

Σε συνέχεια της εγκεκριμένης μουσειολογικής μελέτης για τη νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου που εκπονήθηκε από την ΕΦΑ Αργολίδας, εκπονήθηκαν, μουσειογραφική μελέτη και μελέτη ειδικού φωτισμού της νέας μόνιμης έκθεσης, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων. Στο πλαίσιο του ίδιου υποέργου εκπονήθηκε στατική μελέτη αποκατάστασης στεγάστρου στοάς, στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου.

Το έργο περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της νέας μόνιμης έκθεσης του μουσείου καθώς και των υπόλοιπων λειτουργικών χώρων και την οργάνωση της νέας μόνιμης έκθεσης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη έτσι ώστε το μουσείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Επιγραφικό Μουσείο

Με 2.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται η δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου, στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. Με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτήριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια, οι οποίοι παρέμειναν σε εγκατάλειψη, επί είκοσι χρόνια. Το έργο προβλέπει τη λειτουργική αναδιάρθρωση του κτηρίου, ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και τη βελτίωση της προσβασιμότητας εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ.

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτήριο των Στρατώνων Καποδίστρια, χαρακτηρίστηκε το 1978 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο Οικοδομήθηκε την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν από το 1701 και είχε διάφορες χρήσεις- στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο- πριν το αγοράσει ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.