Δείτε το πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

12 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, 11 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Νοκιμαντέρ, 40 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, αφιερώματα ''Mondo Morricone'', ''Queer Britannia'', ''New Hollywood'' και παράλληλες δράσεις

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αφιερώματα ”Mondo Morricone”, ”Queer Britannia” και ”New Hollywwod”. Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 28 Σεπτεμβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ με την πανελλήνια πρώτη προβολή της τελευταίας ταινίες του Παρκ Τσαν-Γουκ («Oldboy», «Η υπηρέτρια») με τίτλο «Απόφαση φυγής» (”Decision to Leave”), που τιμήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Καννών με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει στις 9 Οκτωβρίου με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας ”Close” του Λούκας Ντοντ (”Girl”), που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ και πλέον αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της χώρας του για τα επερχόμενα Όσκαρ.

Ο ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού:

Λίμνη Falcon / Falcon Lake
Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λε Μπον

Πρώτος έρωτας, μια ευρηματική ιστορία φαντασμάτων, ή μήπως και τα δύο; Στο μυαλό του 14χρονου Μπαστιέν και της μεγαλύτερης, πιο περπατημένης Κλοέ, πάντως, ο θρύλος γύρω από τη λίμνη Φάλκον στον Καναδά, αποτελούν απλώς επιπρόσθετο στοιχείο θερινής έξαψης γύρω από ένα αδιάκοπο φλερτ στο οποίο το κορίτσι έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, στον κόσμο των ερωτοχτυπημένων εφήβων όλα φαντάζουν και μοναδικά και πρωτόγνωρα και τρομακτικά, όπως με εξαιρετική ευστοχία αποτυπώνει η Σαρλότ Λε Μπον στο υποβλητικό ντεμπούτο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών. Ένα φιλμ αίνιγμα, δεξιοτεχνικά δοσμένο, εμποτισμένο από τα κινηματογραφικά φαντάσματα ενός ειδυλλιακού τοπίου που ταιριάζει γάντι σε ταινία τρόμου.

29/09/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 1
01/10/22, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ

Αστρακάν / Astrakan
Σκηνοθεσία: Νταβίντ Ντεπεσβίλ

Δωδεκάχρονο αγόρι μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια στη γαλλική επαρχία. Το συνεσταλμένο φλερτ του με μια συμμαθήτρια, η νεφελώδης σχέση του με τη νεαρή που έχει αναλάβει την κηδεμονία με βασικό κίνητρο τα λεφτά, ο θρησκευτικός συντηρητισμός της τοπικής κοινότητας και οι εξάρσεις βίας που αναδύονται μέσα από τις πιο αναπάντεχες καθημερινές καταστάσεις, εξαρχής προορισμένες να εγγραφούν σε άβατες γωνιές της μνήμης, αποτελούν τα υλικά με τα οποία ο πρωτοεμφανιζόμενος Νταβίντ Ντεπεσβίλ φιλοτεχνεί το ιμπρεσιονιστικό πορτραίτο μιας ευάλωτης προεφηβικής εμπειρίας. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο περίτεχνων υπαινιγμών και ελλειπτικής προσέγγισης, που έρχεται να σοκάρει με τη μαεστρία ενός πρώιμου Χάνεκε.

29/09/22, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ
01/10/22, 19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Βραχονήσι / Enys Men
Σκηνοθεσία: Μαρκ Τζένκιν

Μια φυσιοδίφης μελετά σπάνιο λουλούδι σε ακατοίκητο νησί της Κορνουάλης, εν έτει 1973. Την καθημερινή της ρουτίνα κυκλώνει η απομόνωση, ο φουρτουνιασμένος ωκεανός, το άγριο τοπίο, ο ερχομός μιας πρωτομαγιάς μπολιασμένης θρύλους, ο χρόνος που γεμίζει ρωγμές, μνήμες και φαντάσματα. Αν ο Νίκολας Ρεγκ, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, ο Πίτερ Γουίαρ, ο Άρι Άστερ και άλλα σημεία αναφοράς του Μαρκ Τζένκιν μπορούσαν μαγικά να μπουν στην αίθουσα, το πιθανότερο είναι να χειροκροτούσαν όρθιοι ένα κομψοτέχνημα στοιχειωμένο από το απόκοσμο φολκλόρ, τα άχρονα στοιχεία της Μητέρας Φύσης, τον μεταφυσικό τρόμο και το συλλογικό κινηματογραφικό ασυνείδητο. Από τον δημιουργό του εξαίσιου «Bait», μια ολομέτωπη επίθεση στις αισθήσεις που έρχεται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Καννών.

30/09/22, 19:00, ΑΣΤΥ
02/10/22, 22:15, ΑΣΤΥ

1976
Σκηνοθεσία: Μανουέλα Μαρτέλι

 

Στη Χιλή του Πινοσέτ, η Κάρμεν μετακομίζει στο παραλιακό εξοχικό της προκειμένου να επιβλέψει την ανακαίνισή του. Όταν ο οικογενειακός ιερέας την πείθει να υποθάλψει, κρυφά από τους δικούς της, έναν τραυματισμένο νεαρό επαναστάτη, η ευκατάστατη αλλά παραμελημένη γυναίκα αποκτά ένα πρωτόγνωρο για εκείνη κίνητρο για ζωή, ενώ παράλληλα βλέπει την ήσυχη και βολεμένη καθημερινότητά της να ανατρέπεται μέρα με τη μέρα. Στην καλύτερη παράδοση της δεκαετίας του ’70, η Μανουέλα Μαρτέλι αναπαριστά ευλαβικά την εποχή και το αγωνιώδες κλίμα παράνοιας που τη συνοδεύει, για να δημιουργήσει ένα βραδυφλεγές και άκρως αποτελεσματικό πολιτικό θρίλερ, όπου μια απροσδιόριστη αίσθηση απειλής παραμονεύει σε κάθε χειρουργικής ακριβείας πλάνο του.

30/09/22, 22:15, ΑΣΤΟΡ
03/10/22, 20:00, ΑΣΤΟΡ

Η τελετή των οστών / Huesera
Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκάρζα Σερβέρα

Η Βαλέρια και ο Ραούλ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που περιμένει επιτέλους το πρώτο του παιδί. Μόνο που η αρχική αίσθηση ευτυχούς προσμονής επισκιάζεται όταν η μέλλουσα μητέρα καταλαμβάνεται από δυσοίωνα οράματα όπου πρωταγωνιστούν απόκοσμες απρόσωπες φιγούρες. Κάπου ανάμεσα στον οικιακό τρόμο του «The Babadook» και το λατινοαμερικάνικο φολκλόρ του «La Llorona», το ατμοσφαιρικό ντεμπούτο της Μισέλ Γκάρσα Σερβέρα ανανεώνει ιδιοφυώς το πολυχρησιμοποιημένο μοτίβο της εγκυμοσύνης ως υπέρτατο σύμβολο σωματικού τρόμου. Καθώς η ηρωίδα χάνει σταδιακά τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις καταπιεστικές προσδοκίες των γύρω της και στο «καθήκον» της ως μητέρα, η ταινία μετατρέπεται σε ανατριχιαστική αλληγορία για το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

01/10/22, 22:30, ΙΝΤΕΑΛ
03/10/22, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ

Το μπλε καφτάνι / The Blue Caftam
Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί

Σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Μαρόκου, ένα παντρεμένο ζευγάρι συντηρεί ένα παραδοσιακό ραφείο και μαζί ένα γάμο από τον οποίο κάθε ερωτική διάθεση έχει παρέλθει. Εκείνη πασχίζει με την υγεία της και το πόσο της λείπει λίγη τρυφερότητα. Εκείνος παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Κι ένας νεαρός μαθητευόμενος έρχεται να τρυπώσει καταλυτικά ανάμεσά τους. Ένας κόσμος αγάπης ως απάντηση σε μια αναχρονιστική πραγματικότητα. Τρεις άνθρωποι που εφευρίσκουν πώς να συνυπάρξουν κόντρα στα σκληρά προστάγματα της ζωής. Αυτή την ιστορία διηγείται με τρυφερότητα, ήρεμη συγκίνηση και δύο θαυμάσιες πρωταγωνίστριες η Μαριάμ Τουζανί, κερδίζοντας το βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

02/10/22, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 1
04/10/22, 21:45, ΔΑΝΑΟΣ 2

Οι δυο σταθμοί / Dos Estaciones
Σκηνοθεσία: Χουάν Πάμπλο Γκονζάλεζ

Οι Γκαρσία ήταν κάποτε μία από τις πλουσιότερες φαμίλιες του Χαλίσκο. Πλέον τα ηνία κρατάει η 50χρονη Μαρία και με τις πολυεθνικές να έχουν αλλάξει τις οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή, δυσκολεύεται να κρατήσει την οικογενειακή μονάδα παραγωγή τεκίλας κερδοφόρα. Όταν όμως βιβλικά δεινά φέρνουν τη φυτεία της στο χείλος της καταστροφής, η Μαρία αναγκάζεται να φτάσει στα άκρα όχι μόνο για να σώσει την κοινότητα και την αξιοπρέπειά της, αλλά και για να αναμετρηθεί με την καταπιεσμένη της σεξουαλικότητά. Με μια ματιά απολύτως νηφάλια, παρά τα περιρρέοντα αλκοολούχα, μεστωμένη σε εκπληκτικά ντοκιμαντέρ, ο πολυβραβευμένος Χουάν Πάμπλο Γκονζάλες ντεμπουτάρει στη μυθοπλασία παρουσιάζοντας σινεμά ολιστικό, με σύγχρονη και βαθιά κοινωνική άποψη, φωτογραφημένο σε συμμετρικά διοράματα, που μέσα τους δεσπόζει επιβλητικότατη η βραβευμένη στο Σάντανς Τερέζα Σάντσεζ.

02/10/22, 22:00, ΤΡΙΑΝΟΝ
07/10/22, 22:15, ΔΑΝΑΟΣ 2

Το ήσυχο κορίτσι / The Quiet Girl
Σκηνοθεσία: Κόλουμ Μπερέιντ

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας της, η Κοτς, ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι, θα περάσει το καλοκαίρι με ανάδοχους γονείς. Χάρη στη φροντίδα τους, θα βρει σιγά σιγά τη φωνή της στο ειδυλλιακό σκηνικό της ιρλανδικής υπαίθρου. Ενώ όμως μεταξύ των μελών της νέας της οικογένειας υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα. Ήδη κλασικό στο πλαίσιο της εθνικής κινηματογραφίας της Ιρλανδίας, το φιλμ αποφεύγει τις συμβάσεις μιας ταινίας ενηλικίωσης προς όφελος μιας τρυφερής και σχολαστικής φιλμικής μεταφοράς ενός αναγνωρισμένου διηγήματος. Μόνο με τα αυτονόητα, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης συγχρονίζει αυθόρμητα την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή και την παρακολουθεί να χτυπάει, να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται, μέχρι να σπάσει.
Παρουσία του σκηνοθέτη

03/10/22, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 1
05/10/22, 19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Aftersun
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς

Μια γυναίκα θυμάται τις διακοπές που πέρασε μικρή, με τον χωρισμένο πατέρα της, στη διάρκεια ενός καλοκαιριού χαμένου βαθιά στη μνήμη, αλλά καθοριστικού και για τους δυο. Το «Aftersun» είναι μια ταινία που παρακολουθείς χαμογελαστός στην αρχή και γλυκύτατα δακρυσμένος στο τέλος. Είναι το είδος του μικρού, μαγικού φιλμ που αφήνει μεγάλα, τρυφερά σημάδια μέσα σου. Είναι το ωραιότερο ντεμπούτο των τελευταίων ετών και ο πιο συγκινητικός λόγος για να θυμάται κανείς κινηματογραφικά το 2022. Υπέροχοι πρωταγωνιστές του, η πρωτοεμφανιζόμενη Φράνκι Κόριο και ο Πολ Μέσκαλ του «Normal People». Βραβείο της Επιτροπής στο Δεκαπενθήμερο Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

03/10/22, 22:15, ΑΣΤΟΡ
07/10/22, 22:30, ΑΣΤΟΡ

Επιστροφή στη Σεούλ / All the people I’ll never be
Σκηνοθεσία: Ντέιβι Τσου

Η Φρέντι, μια νεαρή Γαλλίδα ασιατικής καταγωγής, ταξιδεύει κρυφά από τη μητέρα της στη Νότια Κορέα για να συναντήσει τους βιολογικούς γονείς της. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να δώσουν και οι δύο τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτή τη συνάντηση αλλιώς το ταξίδι της δεν έχει νόημα. Με μια στοχαστική, αλλά συνάμα περίτεχνη αφήγηση που ξεδιπλώνεται σε ελλείψεις, ο Ντέιβι Τσου ανακαλεί γνώριμους κώδικες της ταινίας ενηλικίωσης και υπογράφει μια πανανθρώπινη σονάτα για όσα μας καθορίζουν κι όσα νομίζουμε πως θέλουμε αλλά ποτέ μας δεν θα γίνουμε. Εξωπραγματική κεντρική ερμηνεία από την πρωτοεμφανιζόμενη (αλλά διακεκριμένη εικαστικό) Παρκ Τζι-Μιν. Με αισθητή διαφορά μία από τις καλύτερες ταινίες του 75ου Φεστιβάλ Καννών.

04/10/22, 21:45, ΑΣΤΟΡ
06/10/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Joyland
Σκηνοθεσία: Σαΐμ Σαντίκ

Καθώς η αυστηρά παραδοσιακή οικογένεια των Ράνα ανυπομονεί για τη γέννηση ενός ακόμη αγοριού, ο νεότερος γιος εντάσσεται κρυφά σε ερωτικό χορευτικό θίασο και ερωτεύεται ένα από τα τρανς μέλη του. Μόνο που στο περιθώριο του δικού του αθέατου φλερτ, σύσσωμη η φαμίλια αρχίζει να ξανοίγεται προς έναν αναπάντεχο ερωτικό πειραματισμό. O φετινός Queer Φοίνικας είναι ένα ανέλπιστα απελευθερωτικό φιλμ από το Πακιστάν, το πρώτο στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών από τη χώρα, που μαζί με τα έμφυλα στερεότυπα, συμπαρασύρει με πανσεξουαλική ορμή κάθε προκατάληψη πως μια ταινία σαν το «Joyland», θα μπορούσε ποτέ να ξεπηδήσει από ένα προπύργιο της παραδοσιακής πατριαρχίας και του θρησκευτικού πουριτανισμού.

04/10/22, 22:00, ΙΝΤΕΑΛ
06/10/22, 21:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

Παμφίρ / Pamfir
Σκηνοθεσία: Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σόμπτσουκ

Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, ο Παμφίρ επιστρέφει στην Ουκρανία έπειτα από μήνες, για να περάσει χρόνο με τους δικούς του. Όταν ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα από τη Ρουμανία για να πληρώσει τα έξοδα, κάτι που θα τον μπλέξει ξανά στα δίχτυα της παρανομίας. Με αναφορές στην αρχαία τραγωδία, αλλά και τη βιβλική ιστορία του Αβραάμ και του Ισαάκ, και με στιβαρή σκηνοθεσία που τον καθιερώνει ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα του ανατολικοευρωπαϊκού σινεμά, το δυναμικό αυτό ντεμπούτο μετατρέπει την προδιαγεγραμμένη πορεία ενός φτωχοδιάβολου σε μια διαχρονική ιστορία εξιλέωσης και άρρηκτων οικογενειακών δεσμών.

05/10/22, 19:30, ΔΑΝΑΟΣ 1
07/10/22, 19:30, ΑΣΤΥ

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ:

Όλες οι πνοές του κόσμου / All that breathes
Σκηνοθεσία: Shaunak Sen

Σε ένα αστικό σκηνικό Αποκάλυψης, ασφυκτικό από την αδιανόητη ρύπανση μιας ατμόσφαιρας τοξικής και εύφλεκτο από ένα βίαιο κλίμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας που ολοένα εντείνεται, δύο αδέλφια μουσουλμάνοι διατηρούν ένα καταφύγιο αετών στο κέντρο του Νέου Δελχί. Τα πουλιά, όπως και οι δύο αφοσιωμένοι φροντιστές τους, γυρεύουν ανάσα και ελπίδα σε μια μεγαλούπολη που τους στερεί και τα δύο. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς και Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών, για ένα επείγον ντοκουμέντο πάνω στον τραυματισμένο, αλλά ευτυχώς άρρηκτο ακόμη δεσμό μας με το φυσικό περιβάλλον και όλα όσα διαφυλάσσουν μέσω αυτού κάτι από τη χαμένη ανθρωπιά μας. Ακόμη και στο πλέον αφιλόξενο και απειλητικό περιβάλλον. (29/09)

29/09/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ
06/10/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2

Girl Gang
Σκηνοθεσία: Susanne Regina Meures

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το «Girl Gang» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για μια 14χρονη influencer και τη μεγαλύτερη ακόλουθό της, οι οποίες ζουν χιλιόμετρα μακριά αλλά ενώνονται στο άγγιγμα μιας μικροσκοπικής οθόνης. Βασίζεται σε μια καθημερινή πια ιστορία, που μόνο αν την ακολουθήσεις πίσω από τις selfies και τα βίντεο καταλαβαίνεις τις πραγματικές της διαστάσεις. Και δεν παύει να είναι σοκαριστική ακόμη και για όσους έχουν εξοικειωθεί με τον εικονικό κόσμο των social media. Το παραμύθι έχει λύκο και δεν είναι άλλος από τη σύγκρουση με την πραγματικότητα που εισβάλλει όταν η κάμερα του κινητού σταματήσει να γράφει. Ό,τι προκύπτει είναι το πορτραίτο μιας γενιάς που αναζητά την επόμενη δόση αδρεναλίνης σε αριθμούς από likes και followers. (29/09)

29/09/22, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 2
03/10/22, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Φωτιά της αγάπης / Fire of Love
Σκηνοθεσία: Sara Dosa

Αυτή είναι η απολύτως μαγνητική – στα όρια του απίστευτου – ιστορία αγάπης της Κάτια και του Μορίς Κραφτ, δύο πρωτοπόρων Γάλλων ηφαιστειολόγων που επί δεκαετίες οδήγησαν με τον πλέον παράτολμο και παθιασμένο τρόπο την επιστήμη και τη σχέση τους στο χείλος κάθε εκρηκτικού τοπίου της υφηλίου. Καθηλωτικό αρχειακό υλικό που γύρισε το ζευγάρι κατά τις αμέτρητες εξερευνήσεις του βγαίνει για πρώτη φορά στο φως με αφηγήτρια τη σκηνοθέτιδα Μιράντα Τζουλάι, σε ένα επικολυρικό ντοκιμαντέρ που δημιουργεί δέος στη μεγάλη οθόνη, ευθέως ανάλογο με το θέαμα ενός ηφαιστείου που βρυχάται ελάχιστα μέτρα μακριά σου. Το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. (30/09)

30/09/22, 19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ
04/10/22, 19:15, AΣΤΟΡ

Πως να σώσεις έναν νεκρό φίλο / How to save a dead friend
Σκηνοθεσία: Marusya Syroechkovskaya

Επιστρατεύοντας αντισυμβατική ειρωνεία και ακατέργαστη νεανική ενέργεια, η πρωτοεμφανιζόμενη Ρωσίδα σκηνοθέτιδα υπογράφει ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. Η ταινία της συμπυκνώνει το χρονικό μιας καταραμένης σχέσης μεταξύ ενός αγοριού και ενός κοριτσιού που ακούνε Joy Division καθώς ο κόσμος που καταλαβαίνουν σαν δικό τους καταστρέφεται. Το «Πώς να Σώσεις Έναν Νεκρό Φίλο» είναι πάνω απ’ όλα βίωμα, έχει μέσα του την αλήθεια και την αυθεντικότητα ενός home-video ντοκουμέντου. Έχει όμως και μια ποιότητα που οδηγεί κάτι το ανείπωτα προσωπικό στο να χαρακτηρίσει με συνταρακτική ακρίβεια μια ολόκληρη εποχή και τη χαμένη απ’ ό,τι φαίνεται γενιά της. (30/09
Παρουσία της παραγωγού, Ξένια Γκαπτσένκo

30/09/22, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2
02/10/22, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Το σπίτι της Σουζάνα/ Casa Susanna
Σκηνοθεσία: Sébastien Lifshitz

Εξήντα χρόνια πριν, σε ένα απομονωμένο οίκημα έξω από τη Νέα Υόρκη, «κλειστό» σε αδιάκριτα βλέμματα, άνθρωποι έζησαν τα πρώτα τους «ανοιχτά» χρόνια. Κάποιοι, τα μοναδικά τους «ανοιχτά» χρόνια. Το σπίτι της Σουζάνα ήταν ο χώρος όπου έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο, και ζούσαν σαββατοκύριακα της ζωής τους, άντρες που ήθελαν να ντύνονται γυναίκες. Οι εναπομείναντες της εποχής, ελεύθεροι πια, καθώς και απόγονοι συμμετεχόντων, φωτίζουν με τις εξιστορήσεις τους ένα πολύτιμο κεφάλαιο της LGBTQI+ ιστορίας που μέχρι πρότινος ήταν χαμένο, ανασύροντας από τη λήθη την άκρως συγκινητική περίπτωση μιας χούφτας ανθρώπων οι οποίοι λαχταρούσαν μόνο να είναι για λίγο ο εαυτός τους. Με το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του, ο πολυβραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης υπογράφει την πιο απαραίτητη queer ταινία της χρονιάς. (01/10)

01/10/22, 19:30, ΑΣΤΥ
06/10/22, 19:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

Ενεχυροδανειστήριο / The Pawnshop
Σκηνοθεσία: Łukasz Kowalski

Από τοστιέρες μέχρι DVD player, ό,τι ποθεί η ψυχή σου θα το βρει στο χαώδες ενεχυροδανειστήριο της Γιόλα και του Βίεσικ, των οποίων οι καυγάδες συναγωνίζονται την απροσδόκητη τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζουν άστεγους περαστικούς, ταλαιπωρημένες γειτόνισσες και ερωτευμένους υπαλλήλους. Χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, οι δύο χολερικοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να διοργανώσουν ένα παζάρι-γλέντι, σε μια απέλπιδα απόπειρα να αναζωογονήσουν την πελατεία αλλά και την πεσμένη διάθεση της τοπικής κοινότητας. Από τους εργαζόμενους έως τους άφραγκους θαμώνες, το ακαταμάχητο ντοκιμαντέρ του Λούκας Κοβάλσκι σκιαγραφεί αυτό το βασίλειο ανεκτίμητης σαβούρας από δεύτερο χέρι σαν τον μικρόκοσμο μιας Ευρώπης στα όρια της χρεοκοπίας, όπου το κατάμαυρο χιούμορ, η ανθρώπινη ζεστασιά και η απόγνωση βαδίζουν πλάι πλάι. (02/10)

02/10/22, 17:30, ΑΣΤΟΡ
08/10/22, 19:45, ΔΑΝΑΟΣ 2

Θεοί του Μεξικού / Gods of Mexico
Σκηνοθεσία: Helmut Dosantos

Ο Χέλμουτ Ντοσάντος ανακαλύπτει τη χρυσή τομή μεταξύ εικαστικών, εθνογραφίας και σινεμά, με ένα εκθαμβωτικό ντοκιμαντέρ, αποτέλεσμα ενός πολυετούς οδοιπορικού στις τέσσερις άκρες του Μεξικού. Εκεί που μακριά από τις μεγαλουπόλεις και τα κινηματογραφικά ναρκο-κλισέ ορθώνονται οι σύγχρονοι «Θεοί του Μεξικού». Άνθρωποι που παλεύουν με τη φύση, τον ήλιο και τον άνεμο για να συντηρήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής, κόντρα στον βίαιο εκμοντερνισμό της επαρχίας. Μια πολύτιμη υπενθύμιση πως μπορούμε να ζήσουμε αρκούμενοι σε συντονισμένες αναπνοές και στον κοινό μας μόχθο, η οποία παγιδεύει μέσα της ορισμένες από τις πιο όμορφες εικόνες που συνέλαβε ποτέ κινηματογραφικός φακός.

04/10/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2
05/10/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2

Licht: Η εκκεντρική κληρονομιά του Στόκζαουζεν / Licht – Stockhausen’s Legacy

Όσοι περιμένουν ένα συμβατικό βιογραφικό ντοκιμαντέρ για την παρανοϊκή μουσική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Καρλχάιντς Στοκχάουζεν θα βρεθούν μπροστά σε μία τεράστια έκπληξη: Το «Licht» περιστρέφεται γύρω από το πρώτο πλήρες ανέβασμα της ομώνυμης όπερας-magnum opus του πρωτοπόρου Γερμανού συνθέτη, η οποία του πήρε 26 χρόνια για να ολοκληρωθεί, διαρκεί 29 ώρες, χρειάζεται επτά ημέρες για να παρουσιαστεί στο σύνολό της και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων εξωφρενικών- ερμηνείες εγχόρδων μέσα από ελικόπτερα εν πτήσει. Ανάμεσα στις προετοιμασίες της μεγαλεπήβολης παράστασης, την οποία έχουν αναλάβει ένας «επίσημος» σκηνοθέτης και δύο από τις πρώην συντρόφους του Στοκχάουζεν – σε μια απολαυστική σύγκρουση προσωπικοτήτων, η ταινία ξετυλίγει την πολυτάραχη ζωή και καριέρα του συνθέτη μέσα από συνεντεύξεις με συνεργάτες, αποξενωμένα τέκνα, τέως συζύγους και ερωμένες. Ίσως το πιο εκτροχιασμένο biopic που έχετε δει ποτέ, αντάξιο της μεγαλομανίας ενός αλά Χέρτσογκ «Fitzcarraldo».

05/10/22, 19:15, ΑΣΤΟΡ
09/10/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ

Περί της δομής του ανθρώπινου σώματος / De Humani Corporis Fabrica
Σκηνοθεσία: Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor

Αναμφίβολα η πιο σοκαριστική και ωμή κινηματογραφική δημιουργία της χρονιάς, το νέο ντοκιμαντέρ των δημιουργών του «Leviathan» εισβάλλει στα έγκατα των γαλλικών νοσοκομείων για να πραγματοποιήσει μια κυριολεκτική και μεταφορική κατάδυση στα σπλάχνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με ανατριχιαστικό υλικό από το εσωτερικό ευάλωτων σωμάτων κατά τη διάρκεια κάθε είδους χειρουργικών επεμβάσεων, με τους γιατρούς να τελούν φύλακες ενός απόκοσμου καθαρτηρίου και τους διαλόγους τους να προσφέρουν ανέλπιστες εκλάμψεις κατάμαυρου χιούμορ, το φιλμ δοκιμάζει τις αντοχές του θεατή και μαζί τα όρια του σινεμά τεκμηρίωσης και των φιλοσοφικών του προεκτάσεων. Είμαστε απλώς ένα κομμάτι πληγωμένης σάρκας ή η θνητότητά μας είναι απλώς ένας λόγος να γιορτάσουμε θριαμβευτικά, όπως μας καλεί το απρόσμενο φινάλε;

05/10/22, 21:45, ΔΑΝΑΟΣ 2
08/10/22, 21:30, ΔΑΝΑΟΣ 2

Έκλειψη / The Eclipse
Σκηνοθεσία: Nataša Urban

Χρησιμοποιώντας ως αλληγορική αφετηρία την ολική έκλειψη ηλίου της 11ης Αυγούστου 1999, η σερβικής καταγωγής Νατάσα Έρμπαν επιστρέφει στην πατρίδα της για να ξετυλίξει τα γεγονότα του διχασμού και των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στον αντίποδα ενός συμβατικού ιστορικού ντοκιμαντέρ, ωστόσο, η σκηνοθέτης επιλέγει να ενδύσει τις αποκαλυπτικές εξομολογήσεις φίλων και συγγενών που ανακαλούν προσωπικές αναμνήσεις από την ταραγμένη αυτή περίοδο, με αιθέριες εικόνες σε φιλμ 16 χιλιοστών, φαινομενικά ασύνδετες με τα όσα ακούμε. Άλλοτε αναμενόμενα ανατριχιαστικό κι άλλοτε απροσδόκητα ανακουφιστικό, το αποτέλεσμα είναι ένα αριστοτεχνικό κινηματογραφικό δοκίμιο για την υποκειμενικότητα και την επιλεκτικότητα της μνήμης, τη συμφιλίωση με το παρελθόν, τις ενοχές και τα τραύματα που κουβαλά.

06/10/22, 21:45, ΔΑΝΑΟΣ 2
09/10/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2

Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία / All the Beauty and the Bloodshed
Σκηνοθεσία: Laura Poitras

Ο πολυσυζητημένος Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη. Μια από τις ταινίες της χρονιάς.

07/10/22, 19:30, ΙΝΤΕΑΛ

Ελληνικές μικρές ιστορίες:

«Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη
«Η Αξιότιμη Κυρία Λιέν Μουρλέν» της Eλένης Ξουπά
«Γιάμα» του Ανδρέα Βακαλιού
«Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή
«Ενδιάμεσα» της Έφης Παππά
«Ο Ήλιος Ενέχυρο» του Χρύσανθου Μαργώνη
«Στο Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου
«Καλοκαιρινό Αεράκι» του Αλέξανδρου Ρέλλου
«Καναρίνι» των Χρυσούλας Κοροβέση, Μάριου Γαμπιεράκη
«Το Καπρί» του Κωνσταντίνου Τσιόδουλου
«Λίλα» του Μάκη Παπαδημητρίου
«Μάγμα» της Λίας Τσάλτα
«Μία Ευχή Πέρα από τον Θάνατο» της Άννας-Μαρίας Λεβέντη
«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» του Στέλιου Πολυχρονάκη
«Να τους Διαβάσω Ποιήματα» του Αλέξη Χατζηγιάννη
«Όχι Αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα
«Παπαρούνες και Πάπιες» της Χριστίνας – Καλλιρρόης Γαρμπή
«Το Πέταγμα του Πιγκουίνου» της Στέλλας Σερέφογλου
«Ροζ Βουνό» του Θωμά Κούνστλερ
«Ρόκι» του Αλέξανδρου Βοζινίδη
«Τελευταία Πνοή» του Χάρη Ραφτογιάννη
«Τσίχλα – Τσιγάρο» της Αντζελίκας Κατσά
«Φωτοευαισθησία» της Μελίνας Λουκανίδου
«Χορικό» της Μαρίας Κουρκούτα
«Χυμός Πορτοκάλι» του Δημήτρη Ζάχου
«Air Hostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου
«The Blind Writer» του Γιώργου Σηφιανού
«ENOMENA» της Φαίδρας Βόκαλη
«FAULT» της Kατερίνας Παπαναστασάτου
«Happy Ending» των Λήδας Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα
«Happy New Year, Jim» του Αντρέα Γατόπουλου
«Homo Perfectus» της Άλκη Πολίτη
«Love you More than Peanut Butter» της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου
«Nothing Holier Than A Dolphin» της Ισαβέλλας Μαργάρα
«Pendulus» του Δημήτρη Γκότση
«Shooting» του Νίκου Παναγιωτόπουλου
«tokakis ή What’s My Name» του Θάνου Τοκάκη
«Under the Lake» του Θανάση Τρουμπούκη
«5 p.m. Seaside» του Valentin Stejskal
«11.20 π.μ.» του Δημήτρη Νάκου

ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
«Ξύπνησα 18» της Βέρας-Ιόνας Παπαδοπούλου
«The Last Journey» του Στηβ Κρικρή

”Mondo Morricone”: Μεγάλο αφιέρωμα των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας στον θρυλικό συνθέτη Ένιο Μορικόνε

”Ennio” του Τζουζέπε Τορνατόρε

Θα προηγηθεί συναυλία από το «Stavros Lantsias Quartet», με συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε
Σάββατο 1.10 | 19.30 | Αίθουσα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 85, 115 21, Αθήνα
Εισιτήρια: 9 €
Αγοράστε το εισιτήριό σας εδώ

Σε πανελλήνια πρεμιέρα η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ennio», σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, παρουσία του γιου του μεγάλου μαέστρου, Μάρκο Μορικόνε, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε.

Πριν την προβολή, η αυλαία θα ανοίξει μουσικά από τον διεθνούς φήμης πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια και το «Stavros Lantsias Quartet», με μία συναυλία που θα μας εισάγει στο μουσικό σύμπαν του Ιταλού συνθέτη.

”ENNIO FORMES”
Μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη

22.09 – 9.10 | Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Ακαδημίας 59 | Ώρες: Τρίτη – Παρασκευή (11.00 – 19.00), Σάββατο & Κυριακή (11.00 – 15.00). Δευτέρα κλειστά | Είσοδος Ελεύθερη

16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα έργα τους, σε μια ομαδική έκθεση εμπνευσμένη από τον μέγιστο Ιταλό συνθέτη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής ENNIO MORRICONE Ελλάδος» και αφορά στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας, έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή, και να επικοινωνήσει σε ευρύτερο κοινό, τους δημιουργούς που εμπνεύστηκαν τα έργα τους από τη δυναμική της μουσικής του Ένιο Μορικόνε. Η μουσική του είναι ένας τρόπος σκέψης, μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία, που οπτικοποιείται στη παρούσα έκθεση μέσω διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών και εικαστικών γραφών.

Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τον Ένιο Μορικόνε όχι σαν μια απλή αναπαράσταση του ιδίου ή με αναφορές από τα έργα του, αλλά να ιχνογραφήσουν την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον μεγάλο δημιουργό.

Τα ονόματα των δημιουργών της έκθεσης είναι: Γ. Αντωνόπουλος, Αστ. Δημητρίου, Γ. Δημητρίου, Δ. Δημόπουλος, Δ. Καλογήρου, Αστ. Λάσκαρης, Χ. Λάσκαρης, Σ. Μπακάλης, Π. Ντόλας, Γ. Πέτρου, Χ. Σαμαράς, Ε. Σαρλή, Ζ. Σεϊτάνη, Αλ. Μάντζαρη, Π. Τσιούτρας, PUPPET

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο και σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και το Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Παρουσίαση Βιβλίου «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου» του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα

Μτφ. Άννα Νούση, Εκδόσεις Μετρονόμος
Παρασκευή 30.09 | 12.00 | Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 85) | Είσοδος Ελεύθερη

O Αλεσάντρο Ντε Ρόσα διαβάζει «ανάμεσα στις γραμμές» του πενταγράμμου και προσφέρει ένα πολύτιμο, αυθεντικό και λεπτομερές πορτρέτο που συμπληρώνει με λέξεις τις εμβληματικές, διαυγείς παρτιτούρες της καριέρας του Μορικόνε.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Ιταλός συγγραφέας του βιβλίου και η μεταφράστρια, Άννα Νούση, θα παρουσιάσουν την ελληνική έκδοση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ξεχωριστή εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο γιος του συνθέτη, Μάρκο Μορικόνε και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Ένιο», Τζιάνι Ρούσο. Την συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Μητσιάκη, Μουσικολόγος, Συντονίστρια Παραγωγών του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Μουσικής Κινηματογράφου (IFMCA), ενώ θα συνοδεύει μελωδικά από το πιάνο η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τις Εκδόσεις Μετρονόμος.

Αφιέρωμα «Queer Britannia:Όταν το Αγγλικό Σινεμά βγήκε από τη ντουλάπα»

Θύμα / Victim

(1961, Ηνωμένο Βασίλειο, 101′)
Σκηνοθεσία: Μπέιζιλ Ντίερντεν

Όταν στη Βρετανία οι γκέι ερωτικές σχέσεις θεωρούνταν ακόμα αδίκημα, το «Θύμα», υπήρξε όχι μόνο η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που τόλμησε να ξεστομίσει τη λέξη «ομοφυλόφιλος», αλλά και μια θαρραλέα κίνηση καριέρας από έναν σκηνοθέτη θρυλικών κωμωδιών και έναν ανερχόμενο ζεν πρεμιέ. Πολλοί συνάδελφοί του απέρριψαν τρομοκρατημένοι το ρόλο του παντρεμένου δικηγόρου που πέφτει θύμα εκβιασμού λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, όμως ο Ντερκ Μπόγκαρντ επιβίωσε πεισματικά για να μετατραπεί σταδιακά σε gay icon. Διατηρώντας ακέραιο το σασπένς των νουάρ καταβολών του, το «Θύμα» κατέρριψε τα υποτιμητικά στερεότυπα και έβγαλε το αγγλικό σινεμά μια για πάντα από την «ντουλάπα».

Καταραμένη Κυριακή/ Sunday Bloody Sunday

(1971, Ηνωμένο Βασίλειο, 110′)
Σκηνοθεσία: Τζον Σλέσιντζερ

Σε μια εποχή όπου η ανοιχτή απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας, πόσω μάλλον η ανταλλαγή ενός θερμού φιλιού μεταξύ ανδρών, εξακολουθούσε να θεωρείται ταμπού στο σινεμά, ο Σλέσιντζερ αποτολμούσε και τα δύο στο ίδιο φιλμ. Έχοντας ως επίκεντρο δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες με το ίδιο αντικείμενο πόθου, έναν εικοσάχρονο νεαρό που μοιράζεται το κρεβάτι του πότε με μία τριαντάχρονη χωρισμένη γυναίκα και πότε με έναν σαραντάρη γιατρό, το θαυμάσιο δράμα εξερευνά τις πιθανότητες της αγάπης, της αφοσίωσης και της συντροφικότητας σε ένα συναισθηματικά αποξενωτικό Λονδίνο του ’70, όπου το παλιό μοιράζεται άβολα τα ίδια κλινοσκεπάσματα με το καινούργιο. Η ταινία διεκδίκησε Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Αʹ Ανδρικού Ρόλου (Πίτερ Φιντς), Αʹ Γυναικείου Ρόλου (Γκλέντα Τζάκσον) και Πρωτότυπου Σεναρίου, προκαλώντας στην εποχή της μεγάλη αίσθηση.

Σεμπαστιάν / Sebastiane

(1976, Ηνωμένο Βασίλειο, 86′)
Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Τζάρμαν

Ο θρυλικός σκηνοθέτης ξαναδιαβάζει την ιστορία του Αγίου Σεβαστιανού στα λατινικά, ακολουθώντας τον από την εξορία μέχρι το μαρτύριό του. Η γνωριμία του arthouse κοινού με την ανδρική σάρκα επήλθε με μια αφοπλιστικά ακομπλεξάριστη ματιά στο ομοερωτικό περιεχόμενο τυπικά ανδρογενών δραστηριοτήτων. Σώματα σε έκσταση που ακροβατούν στις χρυσές τομές μοναδικών συνθέσεων, λουσμένα στο φως όπως και οι μελωδίες του Μπράιαν Ίνο που ακολουθούν την κίνηση tου Απόλλωνα στον ουράνιο θόλο. Πόνος και απόλαυση γίνονται ένα στην πρώτη queer αγιογραφία.

Η τριλογία του Τέρενς Ντέιβις / The Terenche Davies Trilogy

(1983, Ηνωμένο Βασίλειο, 101′)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις

Πριν το όνομά του γίνει συνώνυμο του πιο ιδιοσυγκρασιακού και χαμηλόφωνα σπουδαίου δημιουργού σε ολόκληρο το βρετανικό σινεμά, ο Τέρενς Ντέιβις ξεκινούσε μια σεμνή και μοναχική σκηνοθετική πορεία, μέσα από τρεις αυτοβιογραφικές και σύντομης διάρκειας ταινίες. Ονειρική, ποιητική και βαθιά προσωπική, η «Τριλογία» του άρχισε το 1976 και ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά χρόνια, ιχνηλατώντας την πορεία ενός άντρα από την παιδική ηλικία και την ενηλικίωση μέχρι το γήρας, καθώς παλεύει με την αυστηρή, θεοσεβούμενη ανατροφή του, την καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και την ατέρμονη μοναξιά τού να είναι διαφορετικός. Ένα αριστουργηματικό τρίπτυχο μικρού μεγέθους αλλά μεγάλης ευαισθησίας.

Μορίς / Maurice

(1987, Ηνωμένο Βασίλειο, 140′)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Άιβορι

Στην Εδουαρδιανή Αγγλία, ο έρωτας μεταξύ ανδρών σπάνια είχε άλλη έκβαση πέρα από τη συναισθηματική καταπίεση ή την κοινωνική κατακραυγή. Από το «Μορίς» παρελαύνει κάθε πιθανή επιλογή ενός ομοφυλόφιλου της εποχής, από το «καμουφλάζ» ενός γάμου μέχρι το ριψοκίνδυνο ψωνιστήρι. Ανιχνεύοντας, όμως, τα ερωτικά σκιρτήματα τριών ανδρών στο συντηρητικό πανεπιστημιακό περιβάλλον του Κέμπριτζ, ο Τζέιμς Άιβορι επέλεξε για την πιο έκδηλα queer και εμβληματική ταινία του τον διακριτικό θρίαμβο του έρωτα κόντρα στις ίδιες προκαταλήψεις που οδήγησαν τον Ε.Μ. Φόρστερ να κρατήσει το ομότιτλο μυθιστόρημά του αδημοσίευτο μέχρι τον θάνατό του. Στην ταινία αυτή σημειώνει το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του ο Χιου Γκραντ.

Young Soul Rebels

(1991, Ηνωμένο Βασίλειο, 105′)
Σκηνοθεσία: Σερ Άιζακ Τζούλιεν

Ενώ η Βρετανική Κοινοπολιτεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειο της στέψης της
Βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο περνάει στη φάση της πανκ αμφισβήτησης. Έχοντας όμως στο επίκεντρο μιας πολυσχιδούς αφήγησης δύο νεαρούς DJ που απ’ τα γκαράζ κηρύσσουν τη funk και τη νεο-σόουλ των Heptones και των Funkadelic, ο Άιζακ Τζούλιεν δεν ενδιαφέρεται για τα περίχωρα του Μπάκιγχαμ και στρέφεται στη μαύρη και queer κοινότητα της εποχής, αρθρώνοντας την αγγλική απάντηση στο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Ξεκινώντας με τη δολοφονία ενός νεαρού που ψωνίζεται στα πάρκα, καταγράφει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, τις πολιτικές συγκρούσεις που περνάνε από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, εν τέλει ολόκληρη τη δυναμική στο περιθώριο μιας πολυπολιτισμικής μητρόπολης, πριν βυθιστεί στο σκοτάδι του θατσερισμού.

Το φιλί της πεταλούδας / Butterfly Kiss

(1995, Ηνωμένο Βασίλειο, 88′)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερμποτομ

Κάτι σαν το «Θέλμα και Λουίζ» στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», το «Φιλί της Πεταλούδας» αφηγείται την πορεία ενός γυναικείου ντουέτου που από θύμα και θύτρια γίνονται ζευγάρι, για να σκορπίσουν στη συνέχεια το θάνατο στην επαρχιακή Αγγλία. Μπλέκοντας το θρίλερ με τα road movies, το λεσβιακό love story με το ψυχόδραμα και τη μαύρη κωμωδία, αυτό το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό κράμα, γεμάτο ανατροπές και μικρά (ή μεγαλύτερα) σοκ, σήμανε την αρχή της μεγάλης καριέρας του Μάικλ Γουιντερμπότομ («Τζουντ», ”24 Hour Party People”) με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που βγήκαν από τη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του ‘90.

Προλογίζουν από τις «Λεσβίες στα Πρόθυρα» οι Ντιάνα Μάνεση, Διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας /ποιήτρια και Φρύνη Κόντη-Παπαγεωργιου, κινηματογραφίστρια / Συντηρήτρια Οπτικοακουστικών Μέσων.

 

Θεοί και Δαίμονες / Gods and Monsters

(1998, Ηνωμένο Βασίλειο / ΗΠΑ, 105′)
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον

Δικαιολογημένο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού
Ρόλου για την σπουδαιότερη κινηματογραφική ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν, υποψηφιότητα Β ́Γυναικείου Ρόλου για την εξαίρετη Λιν Ρέντγκρεϊβ και περισσότερα από 30 βραβεία από Ενώσεις Κριτικών και φεστιβάλ για μια ταινία που πλέον απολαμβάνει της φήμης μοντέρνου κλασικού για το queer σινεμά. Βασισμένο στη ζωή του ομοφυλόφιλου χολιγουντιανού σκηνοθέτη Τζέιμς Γουέιλ («Η Μνηστή του Φρανκενστάιν»), το κομψοτέχνημα του Μπιλ Κόντον διηγείται τη σχέση φιλίας και κρυφής ερωτικής έλξης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ηλικιωμένο σκηνοθέτη και ένα νεαρό κηπουρό (Μπρένταν Φρέιζερ).

Προλογίζει ο «Χρήστος δε μένει πια εδώ»

Αφιέρωμα: New Hollywood | The REVOLUTION will not be Televised: Το Νέο Χόλιγουντ και το
Αμερικανικό Σινεμά των Seventies

Ο καουμπόι του μεσονυχτίου / Midnight Cowboy

(1969, ΗΠΑ, 113′)
Σκηνοθεσία: Τζον Σλέσιντζερ

Πέντε εύκολα κομμάτια / Five Easy Pieces

(1970, ΗΠΑ, 98′)
Σκηνοθεσία: Μπομπ Ράφελσον

Ο άνθρωπος από τη Γαλλία / The French Connection

(1971, ΗΠΑ, 104′)
Σκηνοθεσία: Ουίλιαμ Φρίντκιν

Η τελευταία παράσταση / The Last Picture Show

(1971, ΗΠΑ, 118′)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπογκντάνοβιτς

Σ’ αγαπώ μέχρι θανάτου/ A New Leaf 

(1971, ΗΠΑ, 102′)
Σκηνοθεσία: Ιλέιν Μέι

Ο Νονός / The Godfather

(1972, ΗΠΑ, 175′)
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα

Όταν ξέσπασε η βία / Deliverance

(1972, ΗΠΑ, 110′)
Σκηνοθεσία: Τζον Μπούρμαν

Το τελευταίο απόσπασμα / The Last Detail

(1973, ΗΠΑ, 104′)
Σκηνοθεσία: Χαλ Άσμπι

Φέρτε μου το κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία / Bring me the head of Alfredo Garcia

(1974, Μεξικό / HΠΑ, 112′)
Σκηνοθεσία: Σαμ Πέκινπα

Ττσάϊναταουν / Chinatown

(1974, ΗΠΑ, 131′)
Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι

Σκυλίσια μέρα / Dod Day Afternoon

(1975, ΗΠΑ, 125′)
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ

Νάσβιλ / Nashville

(1975, ΗΠΑ, 159′)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλτμαν

Νυχτερινές υποθέσεις / Night Moves

(1975, ΗΠΑ, 99′)
Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν

Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου / All th ePresident’s Men 

(1976, ΗΠΑ, 138′)
Σκηνοθεσία: Άλαν Τζ. Πακούλα

Κάρι, έκρηξη οργής / Carrie

(1976, ΗΠΑ, 98′)
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντε Πάλμ

Ο ταξιτζής / Taxi Driver

(1976, ΗΠΑ, 114′)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε

Σφαγέας προβάτων / Killer of Sheep

 (1978, ΗΠΑ, 80′)
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Μπερνέ

Μια ανύπαντρη γυναίκα / An Unmarried Woman

(1978, ΗΠΑ, 130′)
Σκηνοθεσία: Πολ Μαζέρσκ

Μέρες ευτυχίας / Days of Heaven

(1978, ΗΠΑ, 94′)
Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Μανχάταν / Manhattan

(1979, ΗΠΑ, 96′)
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Η πύλη της Δύσεως / Heaven’ Gate

(1980, ΗΠΑ, 219′)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Τσιμίνο

Παράλληλες δράσεις

”ENNIO FORMES” 
Μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη

Πέμπτη 22/09 – Κυριακή 9/10
Τρίτη – Παρασκευή (11.00 – 19.00) | Σάββατο & Κυριακή (11.00 – 15.00) | Δευτέρα: κλειστά
Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» | Ακαδημίας 59
Είσοδος Ελεύθερη

16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα έργα τους, σε μια ομαδική έκθεση εμπνευσμένη από τον μέγιστο Ιταλό συνθέτη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής ENNIO MORRICONE Ελλάδος» και αφορά στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας, έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή, και να επικοινωνήσει σε ευρύτερο κοινό, τους δημιουργούς που εμπνεύστηκαν τα έργα τους από τη δυναμική της μουσικής του Ένιο Μορικόνε. Η μουσική του είναι ένας τρόπος σκέψης, μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία, που οπτικοποιείται στη παρούσα έκθεση μέσω διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών και εικαστικών γραφών. Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τον Ένιο Μορικόνε όχι σαν μια απλή αναπαράσταση του ιδίου ή με αναφορές από τα έργα του, αλλά να ιχνογραφήσουν την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον μεγάλο δημιουργό.

Τα ονόματα των δημιουργών της έκθεσης είναι: Γ. Αντωνόπουλος, Αστ. Δημητρίου, Γ. Δημητρίου, Δ. Δημόπουλος, Δ. Καλογήρου, Αστ. Λάσκαρης, Χ. Λάσκαρης, Σ. Μπακάλης, Π. Ντόλας, Γ. Πέτρου, Χ. Σαμαράς, Ε. Σαρλή, Ζ. Σεϊτάνη, Αλ. Μάντζαρη, Π. Τσιούτρας, PUPPET

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική
Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο και σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και το Ολύμπια Δημοτικό,
Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Παρουσίαση Βιβλίου «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου» του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα

Μτφ. Άννα Νούση, Εκδόσεις Μετρονόμος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30.09 | 12.00
Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής»,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 85
Είσοδος Ελεύθερη

O Αλεσάντρο Ντε Ρόσα διαβάζει «ανάμεσα στις γραμμές» του πενταγράμμου και προσφέρει ένα πολύτιμο, αυθεντικό και λεπτομερές πορτρέτο που συμπληρώνει με λέξεις τις εμβληματικές, διαυγείς παρτιτούρες της καριέρας του Μορικόνε.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Ιταλός συγγραφέας του βιβλίου και η μεταφράστρια, Άννα Νούση, θα παρουσιάσουν την ελληνική έκδοση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ξεχωριστή εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο γιος του συνθέτη, Μάρκο Μορικόνε και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Ένιο», Τζιάνι Ρούσο. Την συζήτηση θα συντονίζει η Ελένη Μητσιάκη, Μουσικολόγος, Συντονίστρια Παραγωγών του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Μουσικής Κινηματογράφου (IFMCA), ενώ θα συνοδεύει μελωδικά από το πιάνο η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, την Ιταλική
Πρεσβεία, το Ιταλικό Ινστιτούτο, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τις Εκδόσεις
Μετρονόμος

MASTERCLASS «Μετά τα Φεστιβάλ, τί;»

Η πορεία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μετά το πέρας των Φεστιβάλ.
ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 12:00
Exile Room | Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα (ΗΣΑΠ Μοναστηράκι)
Είσοδος Ελεύθερη
Πού πηγαίνουν οι ταινίες μικρού μήκους μετά τα Φεστιβάλ; Ποια είναι η πορεία τους έπειτα
από το πέρας των Φεστιβάλ και της διεθνούς ή και εθνικής πρεμιέρας τους; Υπάρχει χώρος
ή δημιουργείται;
Σε αυτά, μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις,
προτείνοντας τρόπους συνέχειας του κινηματογραφικού ταξιδιού μέσω συμβατών ή και
εναλλακτικών μεθόδων διανομής και προωθητικών ενεργειών. Διακεκριμένα πρόσωπα
του χώρου θα μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους για τη μακροβιότητα, την
προώθηση και την κινηματογραφική, διαδικτυακή ή και τηλεοπτική παρουσία των
ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Στο συμβουλευτικό εργαστήριο (Workshop), μοιράζονται την εμπειρία τους επαγγελματίες
του χώρου:
• Άννα Κασιμάτη (Γραφείο Media Hellas, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
• Ηλίας Δημητρίου, σκηνοθέτης (συντονιστής προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ, ΕΡΤ)
•Κωστής Καλαποθάκης, Υπεύθυνος Κατάρτισης Προγράμματος Προβολών
(Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς)
• Μπάμπης Κονταράκης,Αιθουσάρχης-Διανομέας (Άστορ, Ανδόρα / Weird Wave)
• Τάσος Μελεμενίδης, υπεύθυνος προγράμματος CINOBO
• Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτιδα («Η Χέλγκα είναι στο Λούντ», «Bella»)
Συντονίζει ο Πάνος Γκένας, υπεύθυνος προγράμματος του διαγωνιστικού τμήματος
«Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Νύχτες Πρεμιέρας.

Πάρτυ

29 Σεπτεμβρίου | 22:30

Shorts Cuts

Meet and greet πάρτυ για τους δημιουργούς των ελληνικών μικρού μήκους
ταινιών.
DJ set: Jeph Vanger
LATRAAC (Λεωνιδίου 63-65, Κεραμεικός)

30 Σεπτεμβρίου | 23:30

OH! YOU PRETTY THINGS: Bowie, New Romantics and the Queer Revolution

Πάρτυ με αφορμή την προβολή των ταινιών «MOONAGE DAYDREAM», «TRAMPS!»
και του αφιερώματος «QUEER BRITANNIA».
DJ set: Άγγελος Κλειτσίκας
BIOS (Πειραιώς 84, Κεραμεικός)

4 Οκτωβρίου | 22:00

Πάρτυ Νύχτας Γαλλοφωνίας TV5 Monde

Πάρτυ με αφορμή την προβολή της ταινίας «ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΟΤΕ».
FRAU (Φειδίου 6, Αθήνα)

6 Οκτωβρίου | 00:00

DANCE YRSELF CLEAN

Πάρτυ με αφορμή την προβολή της ταινίας «MEET ME IN THE BATHROOM».
DJ set: Παναγιώτης Μένεγος
BARRETT (Πρωτογένους 11, Αθήνα)

8 Οκτωβρίου | 23:30

POP TILL YOU DROP

ΠΑΡΤΥ ΛΗΞΗΣ
DJ set: Ανδρέας Κύρκος και Λουκάς Κατσίκας
ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Αναξαγόρα 3, Αθήνα)

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.