DADOO: Το πιο φωτεινό βιβλιοπωλείο – ένας πραγματικός παράδεισος για το παιδικό βιβλίο

Συζητάμε με την Αναστασία Τζέλλου για το ξεχωριστό βιβλιοπωλείο DADOO που μας έχει κλέψει την καρδιά

Ένα κίτρινο φωτιστικό που θυμάται ακόμα από την παιδική της ηλικία, η λατρεία για τα βιβλία και ένα μικρό αγόρι που αποκαλούσε τον εαυτό του Νταντού η αρχή του νήματος για το μικρό θαύμα που συντελείται σε μια γειτονιά της συμπρωτεύουσας με το όνομα DADOO. Ένας μαγικός χώρος, όπου η αγάπη για το παιδικό βιβλίο, τις εικόνες και τη φύση συναντιούνται σε μια φαντασμαγορία χρωμάτων. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκίνησαν όλα για το DADOO;

Όλα ξεκίνησαν από παιδί, όταν διάβαζα παιδική λογοτεχνία μέχρι τα ξημερώματα μ’ ένα κίτρινο φωτιστικό στο κομοδίνο που ακόμη θυμάμαι. Όταν πια μεγάλωσα και άρχισα να ταξιδεύω αρχίσανε να μου ελκύουν την προσοχή παιδικά βιβλία με ξεχωριστές εικονογραφήσεις που θεωρούσα μικρά έργα τέχνης. Σπούδασα νομική, έγινα δικηγόρος αλλά ποτέ δεν αγάπησα τη δικηγορία. Αφού γέννησα τον γιο μου η αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο εντάθηκε ακόμη περισσότερο και εκείνος με ενέπνευσε ν’ ανοίξω ένα παιδικό βιβλιοπωλείο το DADOO, που ήταν και το όνομα με το οποίο αποκαλούσε τον εαυτό του όταν ήταν μικρός.

 

 

Θυμάσαι εκείνη τη στιγμή που μαγεύτηκες για πρώτη φορά από ένα βιβλίο; Θυμάσαι ποιο ήταν;

Δε θυμάμαι ποιο βιβλίο ήταν αλλά θυμάμαι τη στιγμή. Ήμουν άρρωστη στο κρεβάτι και η μαμά μου μου διάβαζε ένα λογοτεχνικό βιβλίο που είχαμε δανειστεί από τη βιβλιοθήκη, εκείνα με τις πορτοκαλί ράχες για ένα αγόρι από κάποιο άλλο πλανήτη, που θύμιζε τον μικρό πρίγκιπα αλλά δεν ήταν. Ακόμη και σήμερα αναζητώ τον τίτλο του. Από εικονογραφημένα θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί από την εικονογράφηση της Λόρεν Τσάιλντ στην πολυτελή έκδοση της Πίπης Φακιδομύτη, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει.

Είχες φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθείς με τα βιβλία; Γιατί δεν το έκανες από την αρχή;

Όχι, ποτέ δεν το είχα φανταστεί, γιατί γεννήθηκα σε μια επαρχιακή πόλη, όπου οι βασικές επιλογές των καλών μαθητών για να θεωρούνται «επιτυχημένοι» ήταν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι. Επίσης, η εικόνα αλλά και η έννοια των βιβλιοπωλείων ακόμη και σήμερα συνδέεται με εκείνη των βιβλιοχαρτοπωλείων, όπου πουλάνε κάθε λογής γραφική ύλη, είδη δώρων, φωτοτυπίες κτλ χωρίς να δίνεται στα βιβλία η σημασία που τους αξίζει.

Πιστεύεις πως συχνά οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε επαγγελματικές επιλογές που επιβάλλει σιωπηλά η κοινωνία;

Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφω παραπάνω, θεωρώ ότι η κοινωνία επιβάλλει καθόλα ηχηρά πώς πρέπει να μας είμαστε για να είμαστε καθολικά αποδεκτοί επαγγελματικά και όχι μόνο. Αν και σήμερα θεωρώ ότι γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες από τις νέες γενιές να αποτινάξουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, καθώς από πολύ μικρή ηλικία εκτίθενται σε κάθε λογής τέχνη που είναι πολύ σημαντικό μέσο για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη των στερεοτύπων.

Εκτός από την προσωπική σου αγάπη για τα βιβλία ένιωσες να υπάρχει κάποιο κενό στο χώρο που έπρεπε να καλυφθεί;

Πριν πάρω την απόφαση ν’ ανοίξω το δικό μου παιδικό βιβλιοπωλείο, αγόραζα μεγάλες ποσότητες βιβλίων τόσο από φυσικά καταστήματα όσο και από ηλεκτρονικά ελληνικά και ξένα. Συνεπώς, αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα, όπως μεγάλης καθυστέρησης παραλαβής των βιβλίων ή έλλειψης πραγματικής διαθεσιμότητας σε βιβλία που δηλωνόταν ότι ήταν διαθέσιμα από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Γεγονός που προσπάθησα να επιλύσω με το δικό μας e-shop και να διατηρώ απόθεμα, ώστε όταν υπάρχει η ένδειξη διαθεσιμότητας στα βιβλία να είναι πραγματικά διαθέσιμα και να φεύγουν από εμάς την ίδια μέρα προς αποστολή στους πελάτες μας.

Όπως, επίσης τα βιβλία που παραλάμβανα, υπήρχαν φορές που ήταν χτυπημένα στις άκρες, γιατί δεν τοποθετούνταν με προσοχή στα κουτιά με αποτέλεσμα να φθείρονται. Γι’ αυτό το κουτί συσκευασίας και το χαρτί πληρώσεως που τυλίγουμε τα βιβλία προς αποστολή, πέρα από το γεγονός ότι προέρχονται από ανακυκλωμένο χαρτί, εξασφαλίζουν την προστασία των βιβλίων από πιθανά χτυπήματα κατά τη μεταφορά τους.

 

 

 

Ποια τα βασικά σου μελήματα στο DADOO ή αν θέλεις οι βασικοί στρατηγικοί σου πυλώνες: περιεχόμενο βιβλιοπωλείου, παρεχόμενες υπηρεσίες, εκδηλώσεις, λοιπές ιδέες…

Ο βασικός μας στόχος και η μεγαλύτερη μας χαρά είναι να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το παιδικό βιβλίο, γι’ αυτό όλα κινούνται γύρω από αυτόν τον βασικό πυλώνα. Συγκεκριμένα, στο DADOO φροντίζουμε να διαβάζουμε τα βιβλία που διαθέτουμε προς πώληση, καθώς γίνεται η διαλογή τους πριν μπουν στις προθήκες μας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο κείμενο, την εικονογράφηση και φυσικά την τυπογραφία. Στις προθήκες μας μπορείς επίσης να βρεις πανέμορφα παιδικά βιβλία και στα αγγλικά και λίγα στα γαλλικά, για τα οποία επίσης έχει γίνει πολύ προσεκτική διαλογή. Επειδή, διαβάζουμε τα βιβλία μας είμαστε σε θέση να προτείνουμε τίτλους στους πελάτες μας ανάλογα με τις ανάγκες τους, είναι διαδικασία που ακολουθούμε καθημερινά είτε στο κατάστημα μας είτε με κάποιο γραπτό μήνυμα ή μειλ, δηλαδή να στέλνουμε ή να επικοινωνούμε προτάσεις βιβλίων στους πελάτες μας. Τέλος, διοργανώνουμε δράσεις με θέμα το βιβλίο, με βασικό στόχο μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν του δημιουργούς και να περάσουν δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο σ’ ένα βιβλιοπωλείο Άλλωστε, η επαφή με βιβλιοφιλικά περιβάλλοντα θέτει τις βάσεις για τους αναγνώστες του μέλλοντος.

Μίλησέ μας λίγο για το χώρο του DADOO, εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο εσωτερικός χώρος του DADOO διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε ακριβώς πάνω στις ιδέες και το όραμα μου για ένα «φωτεινό» παιδικό βιβλιοπωλείο, σε αυτό σίγουρα βοηθούν και τα ζωντανά και έντονα χρώματα που επιλέξαμε για την εταιρική μας ταυτότητα. Είχα φανταστεί έναν κίτρινο καναπέ και πίσω το λογότυπό μας, ένα σημείο όπου οι μεγάλοι θα χαλαρώνουν διαβάζοντας τα βιβλία που θα επιλέξουν ν’ αγοράσουν ή θα κάθονται οι δημιουργοί που θα μας δίνουν συνέντευξη για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Φιλοξενούμε και κάποιες συνεντεύξεις στο κανάλι μας στο YouTube.

H ιδέα μου για τις μεγάλες σε μήκος προθήκες, ήταν να μπορούν να τοποθετηθούν τα εικονογραφημένα βιβλία με τα εξώφυλλα τους ώστε να μπορείς να θαυμάσεις τις εικονογραφήσεις τους, όπως σε μια γκαλερί παρατηρείς τα έργα τέχνης. Την παιδική γωνιά στήσαμε με έπιπλα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και τη γεμίσαμε με πολλά βιβλία, όπου μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν και να επεξεργάζονται άφοβα, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία των γονέων μην σκιστούν ή τσαλακωθούν, καθώς εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Άλλωστε, αν το παιδί δεν έρθει σε επαφή με το βιβλίο και δεν το επεξεργαστεί πώς θα το σεβαστεί ή θα το αγαπήσει;

Ακόμη και το σταθερό παράθυρο με τζάμι που χωρίζει τον κεντρικό χώρο του βιβλιοπωλείου με την αποθήκη μας το σκέφτηκα για να συνδέονται οι δύο χώροι και να μπορούν να δουν οι επισκέπτες μας τον καθαρό, φωτεινό και οργανωμένο χώρο που αποθηκεύουμε τα βιβλία μας, για μας είναι άλλωστε πολύτιμα! Ο Γιώργος (ο σύζυγος μου) είχε τη φανταστική ιδέα να βάψουμε τους εξωτερικούς τοίχους του DADOO με τα χρώματά μας και αυτό σε προδιαθέτει πολύ ευχάριστα πριν ακόμη εισέλθεις στον χώρο μας.

 

 

Στο εξωτερικό μέρος του βιβλιοπωλείου θα συναντήσεις έναν ελαιώνα με μια μικρή παιδική χαρά στη μέση και έναν μικρό λαχανόκηπο. Όλες οι εκδηλώσεις μας, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, μικρά φεστιβάλ για παιδιά ή ακόμη και συναυλίες πραγματοποιούνται εκεί όταν ο καιρός είναι καλός.

Από την εμπειρία σου μέχρι σήμερα, η τελική επιλογή ενός παιδικού βιβλίου γίνεται από τον γονέα ή από το παιδί;

Συνήθως γίνεται από τον γονέα, αλλά παρατηρούμε πια ότι όλο και περισσότεροι γονείς σέβονται το δικαίωμα επιλογής των παιδιών τους. Όπως επίσης, μπορούν να αγοράσουν το βιβλίο που θέλουν να δώσουν στο παιδί τους ως ερέθισμα αλλά να του δώσουν και το περιθώριο να επιλέξει και εκείνο κάποιο βιβλίο.

Οι πελάτες έρχονται προετοιμασμένοι για τις πρόσφατες κυκλοφορίες ή θέλουν και τις προτάσεις σας; Γενικά πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και το πλαίσιο της παιδικής ανάγνωσης; Είμαστε σε καλό δρόμο;

Φυσικά, υπάρχουν πελάτες που έρχονται προετοιμασμένοι για να αγοράσουν το νέο βιβλίο του αγαπημένου τους δημιουργού ή το επόμενο που κυκλοφόρησε από την αγαπημένη τους σειρά. Αλλά οι περισσότεροι ζητούν να τους κάνουμε προτάσεις συνήθως βάσει θεματολογίας, ηλικίας και ενδιαφερόντων των παιδιών. Θεωρώ ότι η παιδική ανάγνωση σήμερα είναι σε καλό δρόμο αλλά χρειαζόμαστε πολλή δουλειά ακόμη. Είναι σε καλό δρόμο, γιατί η έκδοση παιδικών βιβλίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν πολύ ιδιαίτερα βιβλία, συστήνονται μικροί παιδικοί εκδοτικοί οίκοι με όραμα το ίδιο και παιδικά βιβλιοπωλεία και η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν ώστε να δώσουν το ερέθισμα στα παιδιά.

 

 

Υπάρχουν καλά και κακά παιδικά βιβλία; Φιλοξενείς όλες τις νέες κυκλοφορίες ή κάνεις επιλογές με προσωπικά κριτήρια;

Όχι, δεν φιλοξενώ όλες τις νέες κυκλοφορίες αλλά τις προμηθεύομαι προσωπικά για να μπορέσω να κάνω διαλογή και να αποφασίσω τι θα μπει στις προθήκες μας και τι όχι. Τρία είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής μου, ξεχωριστή εικονογράφηση, ενδιαφέροντα κείμενα και μηνύματα και άρτια τυπογραφία. Οπότε, ο διαχωρισμός που θα έκανα είναι σε βιβλία που μπορούν να μείνουν στη βιβλιοθήκη σου ακόμη και για μια ζωή και άλλα που ίσως δεν θα διάβαζες παραπάνω από μία φορά.

Βλέπεις κάποια διαφορά ανάμεσα στις ελληνικές κυκλοφορίες και στις ξένες;

Σίγουρα εντοπίζω, αρχικά στην εικονογράφηση και στην ιδιαιτερότητα των εικόνων. Επίσης, στη θεματολογία τους που σίγουρα είναι πιο τολμηρή θα έλεγα, που θίγουν θέματα που ενδεχομένως στη χώρα μας θα εκδίδονταν πιο δύσκολα. Και είναι σίγουρα και πολύ ιδιαίτερα και πρωτότυπα. Χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δε γίνεται και εξαιρετικά καλή προσπάθεια και στα ελληνικά βιβλία, δεν θέλω να τη μειώσω.

Θέλεις να μοιραστείς ένα περιστατικό που σε έχει εκπλήξει αυτά τα χρόνια που έχεις το DADOO;

Νομίζω δεν είναι ένα συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά αυτά τα 2,5 περίπου χρόνια που λειτουργεί του DADOO αυτό που με εκπλήσσει και με κάνει πολύ πολύ χαρούμενη καθημερινά, είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη των πελατών μας, με κάποιους μάλιστα έχουμε ήδη γίνει και φίλοι.

Θέλεις να μοιραστείς τα πέντε αγαπημένα σου παιδικά βιβλία;

«Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» από εκδόσεις Μικρή Σελήνη

«Μια μεγάλη μέρα του τίποτα» από εκδόσεις Κόκκινο

«Μια μικρή ιστορία για τη μαμά και τον μπαμπά» από εκδόσεις Ammoskids

«Μάικο» από εκδόσεις Επόμενος Σταθμός

«Witchfairy» από εκδόσεις Book Island

Υπάρχει ένα ρητό που σε ακολουθεί στη ζωή σου;

«Όλα θα πάνε καλά»

 

Πού θα βρείτε το βιβλιοπωλείο DADOO;

 

Θα το βρείτε στο 7ο χλμ. Συμμαχικής Οδού, Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.