«Αθανάσιος ο Ψαλίδας: “Αρχείου Λόγος”»: H νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή για το έργο του Νεοέλληνα διαφωτιστή

Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσα από τεκμήρια της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού

Με αφορμή τον εορτασμό της ελληνικής επανάστασης, κυκλοφορεί η νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση που φωτίζει το έργο του Νεοέλληνα διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσα από τεκμήρια της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Χάρη στην έκδοση «Αθανάσιος ο Ψαλίδας: “Αρχείου Λόγος”», με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο, τη δράση και τη σκέψη αυτού του μεγάλου διδασκάλου, λογίου και συγγραφέα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας αποτελεί μια ιστορική προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της παιδείας, της ριζοσπαστικής σκέψης και της πολιτικής-επαναστατικής δράσης για την ανόρθωση του «πεπτωκότος γένους» των υπόδουλων Ελλήνων.

 

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τεκμήρια, χωρισμένα σε αντίστοιχες ενότητες: Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Διδάσκαλος, Πολιτικός Βίος, Εκδόσεις & Συγγράμματα και Ποιητικά, επιτρέποντας τη μεταφορά της αυθεντικής ιστορικής πληροφορίας στο σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύπλευρης παρουσίας του Αθανάσιου Ψαλίδα, όπως αυτό προκύπτει, ως προς τα χειρόγραφα, μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, τα οποία περιέχονται στη «Συλλογή Σταματίου Κρίνου», η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και, ως προς τα συγγράμματα, μέσα από τους φιλοξενούμενους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τόμους του έργου του.

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων εκθέσεων βιβλίων και χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα, και το 2020 στα Γ.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στα Ιωάννινα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Επιστημονική Επιμέλεια, Αρχειακή Έρευνα, Επιλογή & Ταξινόμηση Τεκμηρίων, Εισαγωγές Ενοτήτων: Δρ Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo, Βουλγαρία
Μεταγραφές Τεκμηρίων: Ιωάννης Βανακάκης, Φιλόλογος (ΜΑ)
Φωτογράφιση Χαρακτικού Εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης
Κείμενα: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας / Δρ Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Ωνάση / Δρ Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo, Βουλγαρία / Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους, Διευθύντρια Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης Αρχείων / Δρ Απόστολος Κατσίκης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιου Ιωάννινων / +Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, Αρχιτέκτων, Ιστορικός του βιβλίου, Επικεφαλής των εκδόσεων Άτων
Παραχώρηση Τεκμηρίων: Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)
Σχεδιασμός: Aton – Έφη Ζερβα, Ελένη Μαυροειδή
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θεόδωρος Κωβαίος

ONASSIS EDUCATION
Έφη Τσιότσιου: Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση
Βίκυ Γεροντοπούλου: Συντονίστρια Ωνασείου Βιβλιοθήκης

ONASSIS CULTURE
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση
Χριστίνα Κοσμόγλου: Υπεύθυνη Εκδόσεων

Πληροφορίες έκδοσης

Χρονολογία έκδοσης: Ιούνιος 2023
Εκδότης: Ίδρυμα Ωνάση
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 597
Διαστάσεις: 21×28
Είδος: Έντυπη έκδοση
Περιγραφή: Σκληρό εξώφυλλο, πλούσιο οπτικό υλικό
ISBN: 978-618-85928-7-2
Τιμή: 48€
Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και σημεία πώλησης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.