«Από τα σπήλαια στα e-books»

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

Θέμα του πρώτου εργαστηρίου είναι «Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη», του δεύτερου «Η ιστορία της  Βιβλιοδεσίας», ενώ του τρίτου «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας». Στόχος των εργαστηρίων είναι να φέρουν τα παιδιά σε γνωριμία με τον χώρο του Βιβλίου μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αναπτύσσουν την αγάπη τους για το βιβλίο και το θεσμό της Βιβλιοθήκης. 

«Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη»

Οι μαθητές εξοικειώνονται με τους τρόπους οργάνωσης μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της και έρχονται σε άμεση επαφή με όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να τους παρέχει. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητές καλούνται να αναζητήσουν μόνοι τους τις βιβλιογραφικές πηγές που χρειάζονται και να συγκεντρώσουν το κατάλληλο υλικό, ώστε να ολοκληρώσουν τις σχολικές εργασίες τους στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Το εργαστήριο μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες.

«Η ιστορία της γραφής»

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ταξιδεύει τους μαθητές πίσω στο χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής και από την μία παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της γραφής, ενώ από την άλλη δίνει στα παιδιά την ευκαιρία για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία τους παιδιών με τα υλικά της γραφής. Οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν τη διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες στην ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας, μέχρι (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).Με την ευκαιρία αυτή, θα  γράψουν σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή αλλά και σε γραφομηχανή. Θα μάθουν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και  θα γράψουν με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες αλλά και με φτερά χήνας!  Το εργαστήριο διαρκεί 1½ ώρα.

 «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας»  

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παλαιούς και νεότερους τύπους βιβλιοδεσίας. Θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία και μηχανήματα της βιβλιοδετικής τέχνης, θα έρθουν  σε επαφή με διάφορα είδη δέρματος και χαρτιού και θα φτιάξουν  το δικό τους βιβλίο. Ξεκινώντας από το ράψιμο  των φύλλων στο παραδοσιακό τεζάκι, θα παρακολουθήσουν τη γοητευτική διαδικασία μέσα από την οποία μεμονωμένα χαρτιά μεταμορφώνονται σε βιβλίο! Και βέβαια θα ανακαλύψουν ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο  ένα μέσο για να ταξιδεύουν οι ιστορίες και οι σκέψεις μας αλλά μπορεί να είναι και ένα έργο τέχνης! Το εκπαιδευτικό «Η ιστορία της Βιβλιοδεσίας», σχεδιάζει και υλοποιεί  ο κος Νίκος Καραμέτος, είναι βιβλιοδέτης τέχνης και συντηρητής παλαιών βιβλίων και χειρογράφων  και διαρκεί 1 ½ ώρα.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ