Παγκόσμια ημέρα κινουμένων σχεδίων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος

Προβολές κινουμένων σχεδίων και στρογγυλό τραπέζι

Το ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) συνδιοργανώνει με τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros και Be There! Corfu Animation Festival, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Αθηνών, τον ΑΚΤΟ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.

Το 2014, η ημέρα αυτή εορτάζεται από όλες τις χώρες μέλη της ASIFA μεταξύ 17 και 31 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της πρώτης δημόσιας προβολής κινουμένων σχεδίων που έγινε την 28η Οκτωβρίου 1892 στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή αποτελεί ευκαιρία για τη γνωριμία με ταινίες άλλων χωρών και πολιτισμών και ταυτόχρονα επιτρέπει τη συνάντηση των ελλήνων δημιουργών με τους φοιτητές σχολών κινουμένων σχεδίων και τις δημιουργίες τους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η φετινή διοργάνωση με ταινίες από την Πολωνία, ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών που προβλήθηκαν στα ελληνικά φεστιβάλ αnimαsyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ (2-5 Οκτωβρίου 2014) και Be there! Corfu Animation Festival (16-19 Οκτωβρίου 2014) και επιλογές φοιτητικών ταινιών από τις ελληνικές σχολές κινουμένων σχεδίων.

Το πρωί της ίδιας ημέρας προβάλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος η γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων για παιδιά “La prophetie des grenouilles” (Η προφητεία των βατράχων) με ελληνικούς υπότιτλους. Η γιορτή κλείνει με ένα στρογγυλό τραπέζι που προλογίζει ο πρόεδρος της ASIFA Hellas Γιάννης Βασιλειάδης και συντονίζει το μέλος της ASIFA Αναστασία Δημητρά. Στο στρογγυλό τραπέζι ο σκηνοθέτης και καθηγητής του κινηματογράφου εμψύχωσης στο Παρίσι (ENSAD) Γιώργος Σηφιανός μιλάει για τη φύση του κινηματογράφου εμψύχωσης, που δεν είναι μόνο κινούμενα σχέδια, ενώ ο σκηνοθέτης Άγγελος Ρούβας παρουσιάζει την προσπάθεια καταγραφής των ελληνικών έργων σε μια ιστοσελίδα προσβάσιμη από όλους, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία το τελευταίο εξάμηνο. Η παρουσία του Γιώργου Σηφιανού στο στρογγυλό τραπέζι υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΑΣΚΤ και ENSAD.

Πρόγραμμα 
10.00-12.00: Η προφητεία των βατράχων
16.00-16.30: Φοιτητικές ταινίες Πανεπιστημίου Αιγαίου
16.30-16.45: Φοιτητικές ταινίες ΑΚΤΟ
16.45-17.15: Φοιτητικές ταινίες ΤΕΙ Αθηνών
17.15-17.45: Επιλογή ταινιών από το γαλλικό στούντιο Folimage
17.45-18.00: Διάλειμμα
18.00-18.30: Επιλογή ταινιών φεστιβάλ αnimαsyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ
18.30-19.00: Επιλογή ταινιών φεστιβάλ Be There! Corfu Animation Festival
19.00-20.00: O!PLA – THE FESTIVAL OF POLISH ANIMATION (Πολωνία )
20.00-21.00: Στρογγυλό τραπέζι

Η αφίσα της παγκόσμιας ημέρας κινουμένων σχεδίων 2014 φιλοτεχνήθηκε από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Koji Yamamura.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ