Ακούστε τον Ακύλλα Καραζήση σ’ ένα podcast για όλα όσα τον έχουν καθορίσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη

Ακύλλας Καραζήσης

«Να γίνει η ζωή τέχνη, αυτό θέλω, τίποτε λιγότερο...»

Ένα podcast με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό, ποιητικό και αιρετικό όπως η ιδιοσυγκρασία του. «Πρεζάκι της λογοτεχνίας», όπως δηλώνει και δεινός story-teller o ίδιος, αποκαλύπτει στη συνομιλία του με τη δραματολόγο Σοφία Ευτυχιάδου στην εκπομπή «Θεατρικά ευτυχήματα» όσα έχουν καθορίσει τον ίδιο ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Από τη Θεσσαλονίκη του 1960, όπου μεγάλωσε, έως τη Γερμανία του 1970 και την Αθήνα του 1990, τόποι στον χρόνο λειτουργούν ως άξονες για να ξεδιπλωθεί η ιδιαίτερη προσωπικότητα αυτού του αυτοδίδακτου δημιουργού: η καθοριστική μορφή του ζωγράφου πατέρα του, ο …δυϊσμός στην οικογένειά του, η Χαϊδελβέργη του 1970, τα ψυχότροπα, το χασίς, οι συναντήσεις του με καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Ντουφεξής, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Γιάννης Χουβαρδάς και πάνω από όλα η μεγάλη του αγάπη-ανάγκη για τη λογοτεχνία. Και, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει η οπτική του για το τι θεωρεί προς εξερεύνηση στο θέατρο σήμερα.

Μια εξομολογητική συζήτηση που αποκαλύπτει εν τέλει και την τρίτη ιδιότητα του Ακύλλα Καραζήση που δεν είναι άλλη από αυτήν του διανοούμενου.

«Το θεατρικό μου όνειρο; Οι μεγάλες επιθυμίες που συναντιούνται με τις επιθυμίες των αλλονών —κυρίως στην πρόβα γίνεται αυτό— και κάνουν τη ζωή μιούζικαλ. Η τέχνη υπάρχει για να διαχυθεί κάποτε χειραφετημένη μέσα στη ζωή με έναν τρόπο επαναστατικό, όπως το θέλαν τα μανιφέστα του σουρρεαλισμού. Να γίνει η ζωή τέχνη, αυτό θέλω, τίποτε λιγότερο. Το θέατρο να καταργηθεί σαν θέατρο και να υπάρξει σαν ζωή», λέει.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το podcast εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.