Ατομική έκθεση

Η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά καινούριων έργων τα οποία ερευνούν την έννοια του χρόνου, του ρυθμού και της ανάσας μέσα από το προσωπικό βίωμα (όπως και στην εγκατάσταση Chambre Sourde που παρουσιάστηκε στην μπιενάλε της Βενετίας το 2003), αλλά αυτήν την φορά μέσα από την θεματολογία της μνήμης.

Στον 1ο όροφο της γκαλερί έργα από την σειρά Trees and Roots, το γλυπτό από πέτρα Stille Disco και το έργο Silent Party παρουσιάζονται σαν νεκρές φύσεις που μοιάζουν να έχουν παγώσει στον χρόνο καταδικασμένες, χωρίς ζωή. Το πέτρινο γλυπτό ανακαλεί αντιθετικές μνήμες και συνειρμούς: από την μιά την χορευτική ένταση των disco και από την άλλη την παγερή ακαμψία της πέτρας παράγοντας έτσι μία «αρχαιολογία» της νεότητάς μας. Πάνω από το έργο, σ’ ένα light box, αναβοσβήνει ρυθμικά η επιγραφή Now επαναφέροντας τον θεατή στον παρόντα χρόνο.

Τα έργα Trees and Roots είναι μία σειρά φωτογραφιών από δέντρα με πακεταρισμένες ρίζες που περιμένουν να φυτευθούν σε ένα καινούριο περιβάλλον. Η σύνθεση των εικόνων μάς θυμίζει αυτήν των κλασσικών νεκρών φύσεων της ζωγραφικής, αλλά η αντιστροφή των χρωμάτων και η αλλαγή της ματιέρας κάνουν τα έργα να μοιάζουν με μεγάλα φωτογραφικά αρνητικά δίνοντας έμφαση στην «νεκρή» χρονική στιγμή. Αυτήν την εύθραυστη στιγμή της προσδοκίας πριν το καινούριο φύτευμα. Οι εικόνες, τελικά, εγείρουν το ερώτημα των προσωπικών μας ριζών.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται το έργο Silent Party, στο οποίο η καλλιτέχνης αντικαθιστα την γνωστή μας μπάλα με τους καθρέπτες, που γύριζε πάνω από την πίστα των παλιών discotheques. με τρία άηχα μεγάφωνα. Το λευκό υλικό των τριών μεγαφώνων μοιάζει να έχει απορροφήσει εντελώς τον ήχο αφήνοντας το πάρτυ σιωπηλό. Αυτή η «χιονισμένη μπάλα» αποτελεί αναφορά στο ενδιαφέρον της Su-Mei Tse για τον «λευκό ήχο», τον «σιωπηλό θόρυβο» ενός δίσκου βινυλίου στο πικάπ.

Στον 2ο όροφο της γκαλερί η καλλιτέχνης παρουσιάζει την video-εγκατάσταση Vertigen de la Vida (Ίλιγγος της Ζωής) που έδειξε τον περασμένο Μάϊο στην Foundaciό Jοan Mirό της Βαρκελώνης. Η εγκατάσταση αποτελείται από δύο video-προβολές: ενός μανέζ (καρουσέλ) που γυρίζει με τα φώτα του να αναβοσβήνουν στον ρυθμό της μουσικής χωρίς ανθρώπινη παρουσία και της επιφάνειας ενός δίσκου που γυρίζει στο πικάπ χωρίς να παράγει ήχο.

Η Su-Mei Tse έχει οργανώσει στους δύο χώρους της γκαλερί ένα πολύ προσωπικό για τον καθένα μας πάρτυ που φέρνει στην επιφάνεια μύχιες μνήμες, στιγμές ζωής που μπορούν να ξαναζωντανέψουν.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ