Akropoditi DanceFest 2019 στη Σύρο: 3 λόγοι που αξίζει να μπούμε στο ρυθμό του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου

Akropoditi DanceFest

Το 7ο Akropoditi DanceFest – Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου, είναι έτοιμο να δώσει το «παρών» και αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Σύρου. Από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου η Ερμούπολη στροβιλίζεται στο ρυθμό ενός φεστιβάλ, που πλέον αποτελεί θεσμό, αφού η ύπαρξή του μετρά ήδη 7 χρόνια, όταν το πρώτο Φεστιβάλ Χορού-Akropoditi DanceFest, πραγματοποιήθηκε από το Χοροθέατρο Ακροποδητί τον Ιούλιο του 2013. Έκτοτε κάθε χρόνο, δίνει ραντεβού τον Ιούλιο για δύο εβδομάδες με πενθήμερα και διήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου, ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς (jams), προβολές / διαλέξεις και παράλληλες δράσεις σε όλο το νησί.

Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταφθάνουν στην Ερμούπολη δίνοντας εργαστήρια με ποικίλο περιεχόμενο που συνδυάζουν θεωρία και πράξη. Τα εργαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή σε επαγγελματίες από τον χώρο του χορού και του θεάτρου και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν συνδυασμούς εβδομαδιαίων εργαστηρίων καθώς και διήμερα εργαστήρια που διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα. Φέτος το Akropoditi DanceFest μάς προσκαλεί σε μία χορευτική διαδρομή με ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 19 μοναδικά εργαστήρια και 10 παραστάσεις χορού και θεάτρου, που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ.

Μερικά από τα highlights του φετινού προγράμματος: Σώμα και κίνηση σε εξερεύνηση σε ένα εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες / Για πρώτη φορά χοροθέατρο για άτομα της τρίτης ηλικίας με την πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν όρια ηλικίας, ζωντανεύοντας φωτογραφίες με εικόνες από την καθημερινή ζωή στη Σύρο σε ένα χοροθεατρικό δρώμενο / Τη χορογράφο Ερμίρα Γκόρο να δημιουργεί ‘συναντήσεις’ πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ατόμων / Εργαστήριο Στροβιλισμού με την τεχνική των Δερβίσηδων / Πενθήμερο εργαστήριο Authentic Jazz / Τέλος, για πρώτη φορά φέτος προσφέρεται η επιλογή Masterclass!

Ας δούμε, όμως αναλυτικότερα τους λόγους που από κάθε άλλη χρονιά αξίζει να ακολουθήσουμε το ρυθμό του 7ου Akropoditi DanceFest, αφήνοντας με τη σειρά μας το δικό μας χνάρι στο νησί, μπαίνοντας απευθείας στον χορό:

[ 1 ]

Κάθε χρόνο προσφέρονται δωρεάν δράσεις (είτε εργαστήρια, είτε παραστάσεις) ώστε να διευρυνθεί η προσβασιμότητα στο Φεστιβάλ με προτεραιότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στις δράσεις οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να υποστηριχθούν στην ένταξή τους στην κοινότητα, να γνωρίσουν το σύγχρονο χορό και τις σύγχρονες μορφές παραστατικών τεχνών, να εκφραστούν και να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, φέτος θα προσφερθούν δωρεάν τρία εβδομαδιαία εργαστήρια:

 

Εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες

Πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και πετυχαίνει τη συνύπαρξη διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, σε ένα κοινό πλαίσιο με κοινό στόχο. Κάθε χρόνο καταφέρνει να εκπλήσσει, καθώς η συγκίνηση που έρχεται με το πέρας του είναι μεγάλη, αλλά κυρίως γιατί οι συμμετέχοντες σε αυτό εξελίσσονται τόσο σε συλλογικό επίπεδο (εμπιστοσύνη, συνεργασία, ανταλλαγή συναισθημάτων, αλληλοϋποστήριξη κ.α.) όσο και σε ατομικό (ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, έκφραση με μη λεκτικό τρόπο κ.α.).

Μαζί και αυτόνομα | Μέντη Μέγα
Εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες

O χορευτικός αυτοσχεδιασμός είναι μια συμπύκνωση της ζωής: συνυπάρχουμε, κινούμαστε αυτόνομα, αλλά και μαζί, επικοινωνούμε, παίρνουμε αποφάσεις, λύνουμε προβλήματα, παρατηρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, επιμένουμε ή προχωράμε παρακάτω.

Το εργαστήριο ‘Μαζί και Αυτόνομα’  εστιάζει στην ιδέα της αυτονομίας, αυτό το τόσο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, μέσα από το χορευτικό αυτοσχεδιασμό. Το εργαστήριο θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για άτομα με και χωρίς αναπηρίες, όπου κάθε ιδιαιτερότητα του ανθρώπου θα γίνει σημείο εκκίνησης μιας δημιουργικής διαδικασίας και όχι εμπόδιο για την αλληλεπίδρασή ή απόσπαση από το χορευτικό στόχο.

«Στην πορεία θα εξερευνήσουμε το σώμα και την κίνησή μας, θα ανακαλύψουμε θέσεις και διαθέσεις που δεν μας είναι γνώριμες, θα κινηθούμε με διαφορετικούς ρυθμούς και δυναμικές, θα ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας βλέποντας εικόνες, χρησιμοποιώντας αντικείμενα, γράφοντας και σχεδιάζοντας και πάνω απ’ όλα θα αυτοσχεδιάσουμε!»

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, ηλικίας από 16 ετών και πάνω, ενώ δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στον χορό. 

Μέντη Μέγα

Η Μέντη Μέγα γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978. Αποφοίτησε από την Κ.Σ.Ο.Τ το 1998 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο London Contemporary Dance School / Πανεπιστήμιο Kent. Δουλεύει ως χορογράφος, δασκάλα χορού και ιστορίας χορού, παραδίδει εργαστήρια, γράφει άρθρα και κάνει ομιλίες γύρω από τον χορό και την περφόρμανς. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διάφορα πεδία και από το 2013 δραστηριοποιείται στο πεδίο της προσβασιμότητας στον χορό για ανθρώπους με αναπηρία ως συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε σχετικά προγράμματα. Μεγάλο μέρος της δουλειά της τα τελευταία χρόνια περιστρέφεται γύρω από θέματα ταυτότητας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, με κεντρικό άξονα το σώμα ως σημείο τομής του προσωπικού και του συλλογικού βιώματος. H Mέντη Μέγα είναι ιδρυτικό μέλος του ‘Συνδέσμου Χορού’, που οργάνωσε μεταξύ του 2010 και του 2016 εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά έργα καθώς και community projects σε όλη την Ελλάδα, και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του DBM (Danse BassinMediterranée, 2009-11). Έχει πραγματοποιήσει τις παραγωγές: Ποιητικό Άσυλο (Φεστιβάλ Αθηνών, 2008), Το Μαντρόσκυλο, μια αλληγορία για τα Media (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 2010), Μεταπολίτευση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2012), Sweet Abyss(Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014), Transforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο (MIRfestival 2014, 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Danae Festival Milan 2015), Τρίπλες και Τριπλέτες (παράσταση για εφήβους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στέγης, 2017-18), Trapped (Fast Forward Festival, συμπαραγωγή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνικού Θεάτρου, Εθνικό Θέατρο 2018).

 

Εργαστήριο χοροθεάτρου για άτομα της τρίτης ηλικίας

Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ σε συνεργασία με ΚΑΠΗ και Γηροκομεία του νησιού, με την πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν όρια ηλικίας, καθώς επίσης ότι η κίνηση που φαντάζει αδύνατη για την τρίτη ηλικία μπορεί να επιτευχθεί. Ο χορός ξεπερνάει τα όρια μιας στενής φόρμας, στοχεύει στην έκφραση, στην απελευθέρωση και αναμφισβήτητα απευθύνεται σε όλους. Με την ελπίδα λοιπόν ότι άνθρωποι που ίσως μέχρι τώρα δεν τολμούσαν, να ενθαρρυνθούν στη συμμετοχή τους στην κίνηση.

 

Κάθε ιστορία κι ένας χορός | Αντιγόνη Γύρα
Εργαστήριο χοροθεάτρου για άτομα της τρίτης ηλικίας

«Σε αυτό το εργαστήριο θα παίξουμε κινητικά και σωματικά παιχνίδια, θα αυτοσχεδιάσουμε και θα δημιουργήσουμε ένα μικρό χοροθεατρικό δρώμενο το οποίο θα παρουσιάσουμε στο τέλος σε ανοιχτό κοινό.

Η έμπνευση για το δρώμενο θα είναι οι προσωπικές ιστορίες-αφηγήσεις των συμμετεχόντων με θέμα «Μίλησε μου για την πιο παλιά ιστορία που θυμάσαι». Τις ιστορίες αυτές θα τις μελετήσουμε με ευφάνταστους τρόπους και θα φτιάξουμε όμορφες και τρυφερές εικόνες με χορό, τραγούδι και  θεατρικά στοιχεία. Η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα επηρεαστεί από τη μουσική παράδοση της Σύρου -το ρεμπέτικο και τον Βαμβακάρη μέχρι την τσαμπούνα- και θα διαποτίζεται με τη γλύκα από τα συριανά λουκουμάκια και τις χαλβαδόπιτες.
Τα κινητικά μας εργαλεία θα είναι: το ζωντάνεμα φωτογραφιών και εικόνων από την καθημερινή ζωή στη Σύρο, η μετακίνηση και τα σχήματα στον χώρο, η εξερεύνηση των εννοιών «πίσω» και «μπροστά» σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο καθώς και τα ρυθμικά μοτίβο που προκύπτουν από τη μουσική».

Για να πάρει κανείς μέρος στο εργαστήριο το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει όρεξη και κέφι για παρέα και χορευτική δημιουργία. Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία σε κανενός είδους χορό, ενώ οι χορευτικές γνώσεις σε παραδοσιακούς  χορούς είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

 

Αντιγόνη Γύρα

Η Αντιγόνη Γύρα είναι χορογράφος και ιδρύτρια του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας. Η πίστη της ήταν πάντα ότι οι άνθρωποι χορεύουν από τη στιγμή που συλλαμβάνονται στη μήτρα της μάνας τους και άρα όλοι μπορούμε να χορέψουμε. Με την ομάδα της έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων από το 1996 μέχρι σήμερα και έχει επιμεληθεί την κίνηση σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. Από το 2014 δημιούργησε μαζί με τις συνεργάτριες της, την ομάδα Κινητήρας Ώριμη Ηλικία και δουλεύει με άτομα άνω των 60 εκπαιδεύοντας τους στο χοροθέατρο και φτιάχνοντας παραστάσεις. Φέτος θα ταξιδέψει με την ομάδα Κινητήρας στο φεστιβάλ stAGE στη Γερμανία με το έργο «Έρως και Ψυχή».

 

Συναντήσεις: Σύρος Εργαστήριο κινησιολογικής έκφρασης για όλες τις ηλικίες

Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα με στόχο τη δημιουργία παράστασης σε ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή εξοικείωσής τους με την τέχνη του χορού, καθώς και σε μουσικούς και τραγουδιστές. Το εγχείρημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσπαθεί να καταργήσει το σχίσμα που ανοίγεται μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της δύναμης και της ομορφιάς, προτείνοντας ότι ο χορός είναι κατεξοχήν εμπειρία της κοινότητας, του «ανήκειν», του μαζί.

Είναι μια πρωτοβουλία της χορογράφου Ερμίρα Γκόρο, που έχει ήδη δημιουργήσει τις Συναντήσεις: Αθήνα στο πλαίσιο του Arc for dance Festival τον Μάιο του 2018.

Θα ήθελες να συμμετάσχεις σε μία παράσταση χορού; | Ερμίρα Γκόρο

Θέλοντας να δημιουργήσει ένα συλλογικό βίωμα που υμνεί τη διαφορετικότητα και επαναπροσδιορίζει την έννοια της δύναμης και της ομορφιάς, η χορογράφος Ερμίρα Γκόρο δημιουργεί ‘συναντήσεις’ πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ατόμων -διαφορετικού φύλου, εθνικότητας, σωματότυπου, ηλικίας, ικανότητας- σε μια απόπειρα να ακυρώσει τη στερεοτυπική ταύτιση του χορευτή με ένα σώμα νεανικό, μυώδες, γυμνασμένο, «τέλειο». Ταυτόχρονα το έργο προτείνει μια σειρά ερωτήματα:

Πώς επιτελείται ή εμπλουτίζεται μια κίνηση από τις ιδιαιτερότητες που φέρει κάθε σώμα;
Πώς μεταμορφώνεται ένα «απαίδευτο» σώμα από μια κίνηση ή έναν ρυθμό που δεν ανήκει στο καθημερινό του λεξιλόγιο;
Τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει η σχεδόν ηδονοβλεπτική ταύτιση θεατή-χορευτή;

Μέσα από την εξερεύνηση της ατομικότητας και της προσωπικής κινησιολογικής έκφρασης, καθώς και από την ποικιλία και διαφορετικότητα των σωμάτων των ερμηνευτών, ορισμένοι από τους οποίους ερασιτέχνες, οι Συναντήσεις οδηγούν τον θεατή να διακρίνει συναισθητικά πάνω στη σκηνή στοιχεία του δικού του εαυτού και να αναθεωρήσει τι σημαίνει ‘σωστό’ και ‘κατάλληλο’. Το εγχείρημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσπαθεί να καταργήσει το σχίσμα που ανοίγεται μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, όταν η δεξιοτεχνία, η εκφραστικότητα και η εργασία του σώματος συγχέεται με τη σωματική ρώμη και νεότητα. Τελικά οι Συναντήσεις δημιουργήθηκαν για να προτείνουν τον χορό ως κατεξοχήν εμπειρία της κοινότητας όταν αυτή συνέχεται από την επιθυμία των μελών της να είναι μαζί.

Ερμίρα Γκόρο

Η Ερμίρα Γκόρο είναι μία καλλιτέχνης κίνησης και χοροθεάτρου, που βρίσκεται πάντοτε σε μια αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη συνέχεια βρέθηκε στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Υποτροφιών Αδελφών Πράτσικα και του Ιδρύματος Kρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στη Νέα Υόρκη επικεντρώθηκε στην έρευνα της ερμηνείας, της σύνθεσης του αυτοσχεδιασμού και της κίνησης, συνεργάστηκε με διεθνείς ομάδες χορού και δημιούργησε τις πρώτες της χορογραφίες. Από το 2007 έως το 2018 υπήρξε μέλος της διεθνώς αναγνωρισμένης ομάδας DV8 Physical Theatre συμμετέχοντας ως ερμηνεύτρια, καθηγήτρια και Research and Development / Choreography Assistant. Ως χορογράφος, έχει παρουσιάσει έργο της, μεταξύ άλλων, στην Judson Church, Joyce SoHo, Θέατρο Χώρα, P.S. 122, Danspace Project, Galapagos Art Space, Σύγχρονο Θέατρο, Μουσείο Μπενάκη, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Flow 2 International Festival, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014/2016, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και στο Arc For Dance Festival 2018.

[ 2 ]

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Akropoditi DanceFest είναι η έμφαση στη διαφορετικότητα, ποικιλομορφία και πολυεθνικότητα. Γι’ αυτό κάθε χρόνο προσπαθεί να εντάξει στο πρόγραμμά του, εκτός από εργαστήρια σύγχρονου και κλασικού χορού και τις πιο γνωστές τεχνικές τους, εργαστήρια χορού από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος θα φιλοξενήσει ένα πενθήμερο Εργαστήριο Στροβιλισμού με την τεχνική των Δερβίσηδων και ένα πενθήμερο Εργαστήριο Authentic Jazz.

 

Εργαστήριο Στροβιλισμού με την τεχνική των Δερβίσηδων

Με την Işıl Derya Bıçakçı

Ο Στροβιλισμός βασίζεται στην τεχνική της περιστροφής και είναι ένας παραδοσιακός τρόπος διαλογισμού. Αυξάνει τη σωματική συνειδητότητα, έχει σαν στόχο τη χρήση του σώματος μέσα σε διαφορετικές καταστάσεις, αυξάνει τη συγκέντρωση και συντελεί στην πνευματική και σωματική ανακούφιση. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανακαλύψουν πώς να χρησιμοποιούν την αναπνοή τους και πώς να επωφελούνται από αυτήν. Αποτελεί ένα ατομικό, εσωτερικό, πνευματικό ταξίδι.

Işıl Derya Bıçakçı

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1986. Το 2006 πήρε πτυχίο στον Προγραμματισμό Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του  Balıkesir. Το 2011 ξεκίνησε να σπουδάζει Σύγχρονο Χορό στη Σχολή Καλών Τεχνών της Mimar Sinan και το Εθνικό Ωδείο από όπου αποφοίτησε το 2015. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της χορογράφησε δικά της έργα με τα οποία συμμετείχε στη συνέχεια σε διάφορα φεστιβάλ χορού της Κωνσταντινούπολης. Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την Ann Van Broek ως μαθητευόμενη το 2014-2015 στις Βρυξέλλες. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία το 2016, ξεκίνησε να δουλεύει ως χορεύτρια στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Κωνσταντινούπολης και στο Modern Dance Ensemble (MDTİst). Το τελευταίο έργο της με τίτλο “Status”, έχει παρουσιαστεί στην Κρατική Λυρική Σκηνή της Κων/πολης και έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει στο φεστιβάλ χορού Suzanne Dellal στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Με το “Status” έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Χορογραφίας της Σεούλ το 2018 και θα συμμετάσχει επίσης στο “FullMoon Festival 2019” στη Φινλανδία καθώς και στο “Busan Dance Festival 2019” της Νότιας Κορέας. Εξακολουθεί να εργάζεται στο MDTİst ως χορεύτρια και χορογράφος. Δίνει παραστάσεις και ηγείται εργαστηρίων πάνω στην τεχνική του Στροβιλισμού, σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως το Βέλγιο, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

 

Εργαστήριο Authentic Jazz

Με την Ειρήνη Δημάκη

Το authentic jazz εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα τις δεκαετίες ΄20 -΄40. Ο χορός αυτός αντλεί στοιχεία από τους αφροαμερικάνικους χορούς και την αφροαμερικανική παράδοση, επηρεάζεται από τη jazz μουσική και χαρακτηρίζεται από έντονη ρυθμικότητα και εκφραστικότητα. Κατατάσσεται στους solo χορούς, αφού σε αντίθεση με το swing/lindy hop, ο κάθε χορευτής χορεύει μόνος του και όχι σε ζευγάρι.

Στο εργαστήριο αυτό θα χρησιμοποιηθούν βασικά jazz steps και παραλλαγές αυτών, κινητικές φράσεις που θα βασίζονται στη φόρμα της μουσικής αλλά και στοιχεία από χορούς όπως το Charleston και το tap dance. Επιπλέον, δίνοντας έμφαση στα μουσικά χαρακτηριστικά της jazz και σε διάφορα ρυθμικά μοτίβα, θα ενισχυθεί η αίσθηση της μουσικότητας στον χορό του κάθε χορευτή, ενώ έχοντας τον αυτοσχεδιασμό ως βασικό συστατικό αυτού του χορού, ο καθένας θα μπορέσει να χορέψει και να εκφραστεί με τον προσωπικό του τρόπο. Ολοκληρώνοντας και συνδέοντας τα παραπάνω στοιχεία, θα καταλήξουμε στη σύνθεση jazz χορογραφιών.

Ειρήνη Δημάκη

Η Ειρήνη Δημάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ καθώς και του τριετούς μετεκπαιδευτικού κύκλου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δασκάλα μουσικοκινητικής αγωγής Orff και δασκάλα Authentic Jazz. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια παιδικών χορών, μουσικής, body music, θεατρικής έκφρασης καθώς και μουσικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού. Ασχολείται με το  lindy hop και το authentic jazz από το 2010, ξεκινώντας με την ομάδα Athens Lindy Hop, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διεθνούς φήμης χορευτές. Έχει διδάξει lindy hop σε ομάδες ενηλίκων στην Αθήνα και στη Σύρο (Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Authentic Jazz σε ενηλίκους αλλά και σε παιδιά δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, έχοντας ως βασικά στοιχεία τη μουσικότητα, τον ρυθμό αλλά και τον κινητικό αυτοσχεδιασμό ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Ασχολείται επίσης με το tap dance και το body music, παρακολουθώντας μαθήματα με το Θάνο Δασκαλόπουλο. Το 2015 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού της Νατάσας Αβρά στο έργο «Τέλειος Κόσμος», όπου βοήθησε στην διεξαγωγή Lindy hop χορογραφίας, ενώ το Δεκέμβριο του 2018, συμμετείχε στην ίδια ομάδα χορεύοντας κλακέτες στο έργο «Όριο».

[ 3 ]

Τέλος, για πρώτη φορά στα χρόνια της διοργάνωσης του Akropoditi DanceFest φέτος προσφέρεται η επιλογή Masterclass!

Masterclass: Έλα να ανακαλύψεις τη δική σου κίνηση!

Η Rita Góbi είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού, απόφοιτος της Ουγγρικής Ακαδημίας Χορού της Βουδαπέστης. Οι πραγματικά μοναδικές και αλλόκοτες χορογραφίες, της δομούνται από επαναλαμβανόμενες, μικροσκοπικές κινήσεις και γκροτέσκα, ζωώδη και παραμορφωμένα στοιχεία. Αγαπά τη σωματικότητα και τις ακραίες σωματικές καταστάσεις. Έχει πραγματοποιήσει πολλά masterclasses και εργαστήρια στην Ουγγαρία αλλά και στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρωσία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σερβία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ρουμανία).

«Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού της Rita Góbi και τη δική σου αυτοσυγκέντρωση, θα μπορέσεις να κατακτήσεις ένα νέο επίπεδο ελευθερίας στον χορό». Το μάθημα ξεκινά με ζέσταμα σε όλα τα μέλη του σώματος και στη συνέχεια περιλαμβάνει ελεύθερες χορογραφικές δημιουργίες, μέσα από καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό. Στο μάθημα, η προσοχή θα εστιαστεί ξεχωριστά σε κάθε συμμετέχοντα, ώστε στο τέλος να έχει ολοκληρώσει ο καθένας τη δική του χορογραφία. Όλα τα επίπεδα είναι καλοδεχούμενα, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες χορευτές.

Η Rita bi θα παρουσιάσει επίσης το έργο της VOLITANT – micromovements expanded που είχε συμπεριληφθεί στη λίστα Aerowaves Twenty18 και περιοδεύει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Δείτε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των εργαστηρίων και μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτησή σας για συμμετοχή στα εργαστήρια εδώ.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.