4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο μέσα από 18 ταινίες

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι πρεσβείες των αφρικανικών χωρών και τα επίτιμα προξενεία, διοργανώνουν την 4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, από τις 19 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Όλες οι προβολές του αφιερώματος γίνονται με ελεύθερη είσοδο.

Καθόλη τη διάρκεια της 4ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους και δυο μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, από εννιά αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας. Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από το Βορρά μέχρι το Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική, και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους και ελπίζει να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, θα είναι το 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄) του Κούνλε Αφολαγιάν, ένα συναρπαστικό κοινωνικό δράμα τοποθετημένο στο μεταίχμιο της μετάβασης από τη Βρετανική διακυβέρνηση στην εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας. Ο Κούνλε Αφολαφιάν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής στη Νιγηρία και θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει την ταινία του στο αθηναϊκό κοινό.

Από τη Νιγηρία έρχεται επίσης ως προσκεκλημένος και ο Τούντε Κελάνι, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) την οποία και θα παρουσιάσει στο κοινό. Τέλος, από τη Νότιο Αφρική αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι σκηνοθέτες Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια για να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela (2012, 30΄), ένα πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών της 4ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου.

Ταινίες

Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος ανά χώρα:

Αγκόλα
Δύο ταινίες μυθοπλασίας θα εκπροσωπήσουν φέτος τον αγκολέζικο κινηματογράφο. Το Νζίγκα – Βασίλισσα της Αγκόλας / Njinga – Queen of Angola του Sérgio Graciano  (2013), μια ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της εμβληματικής πολεμίστριας του 17ου αιώνα, Νζίγκα, η οποία επί 40 χρόνια, πολέμησε για την ανεξαρτησία των περιοχών Ndongo και Matamba (την σημερινή Αγκόλα). Και το Άδεια πόλη / Hollow City (2004, 90΄), ένα κοινωνικό δράμα για τις απεγνωσμένες προσπάθειες ενός μικρού αγοριού να βρει τους νεκρούς γονείς του στη Λουάντα αντί να διαφύγει από την πόλη μαζί με μια ομάδα παιδιών προσφύγων.

Όλες ταινίες από την Αγκόλα θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Αίγυπτος
Μια ταινία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ έρχονται από την Αίγυπτο. Στην Ελπίδα/ Asham – A man called Hope της Maggie Morgan (2012, 87΄) παρακολουθούνται οι ζωές τριών ζευγαριών στην πορεία προς την Επανάσταση της 25η Ιανουαρίου, ενώ το Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του γλύπτη Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι / Documentary on the life of sculptor Gamal El Sagini του Gamal Kassem (2010, 20΄) εισάγει στον εντυπωσιακό κόσμο του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, Γκαμάλ Ελ Σαγκίνι.

Και οι δυο ταινίες από την Αίγυπτο θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Λαϊκη δημοκρατια του Κονγκό
Ένα θρίλερ έρχεται φέτος από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Βίβα Ρίβα! / Viva Riva! του Antoine Roch (2012, 80΄), όπου ο πρωταγωνιστής Ρίβα, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πετρελαίου στην Κινσάσα, διψάει για εύκολο χρήμα κάνοντας εμπόριο φυσικού αερίου.

Η ταινία από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Κένυα
Δυο ταινίες προβάλλονται φέτος από την αναπτυσσόμενη την τελευταία δεκαετία κινηματογραφία της Κένυας. Στο Ναιρόμπι, Χρόνος Ημιζωής / Nairobi Half Life του πρωτοεμφανιζόμενου David Tosh Gitonga (2012, 96΄), ένας φέρελπις νεαρός ηθοποιός, ερχόμενος από την επαρχία, ενώ ονειρεύεται επιτυχίες στο Ναϊρόμπι, τελικά βιώνει στο πετσί του γιατί η πόλη έχει το παρατσούκλι Nairobbery. Και στο Kάτι αναγκαίο / Something Necessary της Τζούντι Κιμπίνγκε (2013, 85΄), παρουσιάζεται πώς μια γυναίκα αγωνίζεται να ορθοποδήσει αφότου είδε τη ζωή της να καταστρέφεται ύστερα από τις πολιτικές αναταράξεις που σημάδεψαν τις εκλογές του 2007 στην Κένυα.

Και οι δυο ταινίες από την Κένυα θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Μαρόκο
Τρεις ταινίες έρχονται και από το ανεπτυγμένο κινηματογραφικά Μαρόκο. Το αστυνομικό δράμα Μηδέν / Zero του Νουρ-Εντιν Λαχμαρί (2012, 111΄), μια ταινία για τις προσπάθειες ενός  αστυνομικού να βρει μια αγνοούμενη 15χρονη στις πιο κακόφημες συνοικίες της Καζαμπλάνκα. Τα άλογα του Θεού / Horses of God του Ναμπίλ Αγιούς (2012, 115΄) θίγει ζητήματα φανατικού ισλαμισμού μέσα από την ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού, ο οποίος ενθαρρύνεται από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα αδελφό του να προσηλυτιστεί κι εκείνος. Επίσης, το Αντίο Κάρμεν / Adios Carmen του Μοχάμεντ Αμίν Μπεναμράουϊ (2013, 103΄) γυρίζει πίσω στο χρόνο, στο 1975, όταν ο δεκάχρονος Αμάρ βρίσκει καταφύγιο στον κινηματογράφο μαζί με μια ισπανίδα πολιτική πρόσφυγα, προκειμένου να αντέξει την κακομεταχείριση από τον μέθυσο θείο του.

Όλες ταινίες από το Μαρόκο θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Νιγηρία
Τρεις ταινίες προβάλλονται από την κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, γνωστής και ως Nollywood. Μια από αυτές, από τον Κούνλε Αφολιαγιάν, έναν από τους γνωστότερους παραγωγούς και σκηνοθέτες της Νιγηρίας, ο οποίος είχε δώσει το παρών στην Αθήνα στην εκδήλωση πέρυσι και θα έρθει και φέτος. Συμμετέχει με την ταινία του 1η Οκτώβρη / October 1 (2014, 144΄), όπου λίγο πριν την επικείμενη εθνική ανεξαρτησία της Νιγηρίας την 1η Οκτώβρη του 1960, ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νιγηρίας λαμβάνει εντολή από τη Βρετανική Αυτοκρατορική Κυβέρνηση να εξιχνιάσει μια σειρά από δολοφονίες γυναικών. Επίσης, το κοινωνικό δράμα Ένα υπέροχο θαύμα / Dazzling Mirage (2014, 117΄) του Τούντε Κελάνι, μια ταινία για τις προσπάθειες μιας ταλαντούχας γυναίκας να ορθοποδήσει επαγγελματικά και προσωπικά παρότι πάσχει από δρεπανοκυτταρική νόσο. Και τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ο Αλύγιστος / Unbroken του Toyin Fajj (2014, 42΄), θα δούμε πώς η αναπηρία σ’ έναν πολύ νέο άνθρωπο όχι μόνο δεν τον καθήλωσε, αλλά τον προέτρεψε να ζήσει την ζωή στο έπακρον.

Όλες ταινίες από την Νιγηρία θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Νότιος Αφρική
Τρεις ταινίες παρουσιάζονται από τη δραστήρια κινηματογραφία της Νότιας Αφρικής. Στη ρομαντική κομεντί Η προίκα / Fanie Fourie’s Lobola του Χενκ Πρετόριους (2013, 90΄) προβάλλεται πως ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ένας άντρας Αφρικάνερ και ένα κορίτσι Ζουλού, βιώνει την περίπλοκη διαδικασία της lobola, της προίκας, δηλαδή (βραβείο κοινού σε τρία διεθνή φεστιβάλ). Επίσης το μιούζικαλ Σεραφίνα / Serafina! του Ντάρελ Ρουτ (1992, 114΄), μία ταινία-ορόσημο του Νοτιοαφρικανικού κινηματογράφου, η οποία βασισμένη στην σχολική εξέγερση του Soweto ενάντια στο απαρτχάιντ  το 1976, παρακολουθεί την νεαρή Σεραφίνα σε μια εκστρατεία αντίστασης ενάντια στην αστυνομική παρουσία στο σχολείο της. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Ευχάριστες Στιγμές με τον Πρόεδρο Μαντέλα / (LOL) Laugh Out Loud with President Mandela των Φέιθ Ισιάκπερε και Φιρντόζε Μπουλμπούλια (2012, 30΄) παρουσιάζεται ένα σπάνιο πορτραίτο του προέδρου Μαντέλα με μουσική επένδυση από τον Τζάκσον Μπράουν.

Όλες ταινίες από την Νότια Αφρική θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.

Τυνησία
Δυο ταινίες έρχονται από την Τυνησία.  Το κοινωνικό Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi του Μοχάμεντ Νταμάκ (2012, 97΄) παρακολουθεί πώς η έλλειψη φροντίδας από τα παιδιά του ενός εξηντάρη επιχειρηματία που έχει πέσει σε κώμα ύστερα από τροχαίο, ανατρέπεται ύστερα από τον ερχομό μιας αποκλειστικής νοσοκόμας. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ Αγωνίστριες / Militants της Σόνια Καμχί (2012, 78΄), σε μια μετά-επαναστατική Τυνησία σε πλήρη δημοκρατική μετάβαση, ταυτοχρόνως πληγωμένη από τη φτώχεια, εξοργισμένη από την αδικία σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης, αγωνίστριες Τυνήσιες γυναίκες θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης και αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την πολιτική αρένα.

H ταινία Πέμπτη απόγευμα / Jeudi après – midi θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η ταινία Αγωνίστριες / Militants θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.