«30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ»

Στο αντισυμβατικό βιβλίο της Στέλλας Κάσδαγλη με το εύρημα της προσωπικής αφήγησης, οι ιστορίες των 30 γυναικών αποκτούν στοιχεία παραστατικότητας, αλήθειας δημιουργώντας στον αναγνώστη ανυπομονησία και ενθουσιασμό

«Έγραφα, μάθαινα να μιλάω και να διαβάζω τα χείλη των άλλων με τα δάχτυλα και να γράφω στη γραφομηχανή. Τρελαινόμουν για την ελληνική μυθολογία και οι φίλοι μου με πείραζαν πως ήμουν πολυμήχανη όπως ο Οδυσσέας. Η φυλακή μου δεν ήταν πια φυλακή». Η Έλεν Κέλερ αρρώστησε μικρή και έμεινε κωφάλαλη και τυφλή μια εποχή που ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα να σπουδάσει και να εξελιχθεί επαγγελματικά, πόσο μάλλον όταν είχε κάποια αναπηρία. Η Κέλερ είναι μία από τις σημαντικές γυναικείες μορφές που η ζωή τους παρουσιάζεται στο βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ». Ένα βιβλίο που η συγγραφέας του, Στέλλα Κάσδαγλη, επιλέγει έξυπνα να τους «δώσει φωνή» μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού η κάθε μια τους μιλάει για τη ζωή της και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε σε πρώτο πρόσωπο.

«Βρισκόμουν μπροστά σε 14 άντρες γερουσιαστές της εξεταστικής επιτροπής, οι οποίοι είχαν σαστίσει από το εκρηκτικό μείγμα γυναικών, αντρών, Δημοκρατών, Ρεπουμπλικανών, λευκών και μαύρων που είχε πλημμυρίσει την αίθουσα των ακροάσεων. Και αναζητούσαν, με όλη τους την επιμονή, κάποια αφορμή να με μειώσουν, να με αμφισβητήσουν. Και με αμφισβήτησαν. Γιατί τον ακολουθήσατε στην επόμενή του θέση;» με ρώτησαν. “Γιατί να παραμείνετε στο πλάι ενός ανθρώπου που, όπως λέτε, σας είχε παρενοχλήσει τόσο;”, λες κι εκείνοι δεν είχαν υπάρξει ποτέ 25 χρονών, δεν είχαν φοβηθεί ποτέ μήπως μείνουν άνεργοι, δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ μία θέση που θα τους πήγαινε ένα σκαλί πιο κοντά στο όνειρό τους». Πριν από 30 χρόνια, η Ανίτα Χιλ, δικηγόρος και ακαδημαϊκός βρέθηκε στο προσκήνιο, όταν αποκάλυψε και κατήγγειλε τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Κλάρενς Τόμας για σεξουαλική παρενόχληση.

Βιβλία με ιστορίες σημαντικών και θαρραλέων γυναικών έχουν κυκλοφορήσει πολλά δίνοντας πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο αυτών των ξεχωριστών γυναικών. Όμως συχνά τα κείμενά τους θέλοντας να παραθέσουν όσο περισσότερες λεπτομέρειες γινόταν αποκτούν τη μορφή κειμένων εγκυκλοπαίδειας και στερούνται συναισθημάτων.  Το βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» είναι αντισυμβατικό στη δομή του και στο περιεχόμενό του. Με το εύρημα της προσωπικής τους αφήγησης, οι ιστορίες  αποκτούν στοιχεία παραστατικότητας, αλήθειας δημιουργώντας στον αναγνώστη ανυπομονησία και ενθουσιασμό. Γίνονται οι αγαπημένες χορταστικές ιστορίες που εμπνέουν πριν ονειρευτούμε το βράδυ στο κρεβάτι ή ατενίζοντας τον ουρανό.

Μία μακρόχρονη έρευνα έδωσε τεράστιο πλήθος πληροφοριών από τις οποίες η συγγραφέας επέλεξε προσεκτικά με το οξυδερκές βλέμμα της και με τη λιτή, κατανοητή γραφή της μας παρέδωσε ένα φρέσκο και απολύτως ευχάριστο βιβλίο. Και οι 30 γυναίκες που επιλέχθηκαν από τη Στέλλα Κάσδαγλη έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Είχαν όραμα, πάθος, έκαναν τη σκέψη δράση και τελικά με το έργο τους συνέβαλαν στη βελτίωση και αλλαγή του κόσμου προς τα καλύτερο. Στην αρχή του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει σε τρεις σελίδες μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύνονται στον/στην αναγνώστη/ρια με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κριτηρίων που υιοθέτησε στην τελική επιλογή των 30 αυτών γυναικών.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται τα πορτρέτα και η βασική ταυτότητα με μια σύντομη περιγραφή των δεκαπέντε γυναικών και στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα αντίστοιχα των άλλων δεκαπέντε, συνοδευόμενες από τη σελίδα που μπορούμε να βρούμε ολοκληρωμένη τη δική τους ιστορία. Αυτή η διάταξη διευκολύνει πολύ τον/την αναγνώστη/ρια στη «πλοήγηση» του βιβλίου.  Τα 30 αυτά πορτρέτα της Φωτεινής Τίκκου εκφράζουν εξαιρετικά την προσωπικότητα της κάθε γυναίκας.

Οι περισσότερες δραστηριοποιήθηκαν και άνοιξαν νέους δρόμους σε ανδροκρατούμενα πεδία, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία, και με τόλμη αψηφώντας τις κοινωνικές επιταγές, τις προσωπικές και οικογενειακές τους δυσκολίες, αξιοποίησαν το ταλέντο τους, τόλμησαν και άνοιξαν τον δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση για τους έφηβους και τις έφηβες και μια καλή αρχή για να έρθουν σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος που διέπρεψαν σε διαφορετικά πεδία, δίχως αυτό να αποκλείει πολλές αδυναμίες στον χαρακτήρα και τις επιλογές τους, που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τη σκέψη τους μεγαλώνοντας και γιατί όχι να ανακαλύψουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους για έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο.

Οι 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Μαλάλα Γιουσαφζάι, ακτιβίστρια, Ίντιρα Γκάντι, πολιτικός, Αλίς Γκάυ, κινηματογραφίστρια, Τζέιν Γκούντολ, ζωολόγος, Βιρτζίνια Γουλφ, συγγραφέας, Αμέλια Έρχαρτ, αεροπόρος, Μαρία Κάλλας, σοπράνο, Φρίντα Κάλο, ζωγράφος, Έλεν Κέλερ, ακτιβίστρια και συγγραφέας, Μαίρη-Κλαιρ Κινγκ, γενετίστρια, Μαρί Κιουρί, φυσικός και χημικός, Άντα Λαβλέις, μαθηματικός, Ενριέττα Σουάν Λίβιτ, αστρονόμος, Άλις Μαρμπλ, τενίστρια και κατάσκοπος, Μπάρμπαρα Μπάτρικ, πυγμάχος, Σιμόν ντε Μποβουάρ, φιλόσοφος, Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, νοσηλεύτρια και μεταρρυθμίστρια, Ισιδώρα Ντάνκαν, χορεύτρια και χορογράφος, Έμμελιν Πάνκχερστ, σουφραζέτα, Ρόζα Παρκς, ακτιβίστρια, Τζούντιτ Πόλγκαρ, σκακίστρια, Μάργκαρετ Σάνγκερ, νοσηλεύτρια και ακτιβίστρια, Τζούνκο Ταμπέι, αλπινίστρια, Βαλεντία Τερεσκόβα, αστροναύτισσα, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, χημικός και κρυσταλλογράφος, Άννα Φρόυντ, ψυχαναλύτρια, Ανίτα Χιλ, νομικός και ακτιβίστρια, Μπίλλι Χολιντέυ, τραγουδίστρια, Κλερ Χόλινγκγουορθ, δημοσιογράφος, Γκρέις Χόπερ, προγραμματίστρια. Και πολλές άλλες που δεν θα χωρέσουν ποτέ σε κανένα βιβλίο.

Το βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.