«Κοσμάς Ξενάκης: Τα Κορίτσια» στην Eleftheria Tseliou Gallery

ksenakis

Ένας από τους πιο καινοτόμους Έλληνες καλλιτέχνες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών στο προσκήνιο

Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης : Τα Κορίτσια». Η έκθεση ξεκινά τη Τετάρτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2018.

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων που έχει καθιερώσει η γκαλερί για το έργο σημαντικών και πρωτοπόρων, ιστορικών καλλιτεχνών, ξεκινώντας το 2016 με την έκθεση/αφιέρωμα στην γλύπτρια Ιωάννα ΣπητέρηΒεροπούλου (1924 – 2000), παρουσιάζεται μια ενότητα από το πολυσχιδές έργο του Κοσμά Ξενάκη (1925 – 1984). Όπως αναφέρει ο Σπύρος Μοσχονάς στον κατάλογο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015, σε επιμέλεια Γιώργου Χατζημιχάλη (Κοσμάς Ξενάκης, εκδόσεις ΜΙΕΤ, Αθήνα 2015, επιμέλεια Διονύσης Καψάλης και Γιώργος Χατζημιχάλης) , «Υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους και ταυτοχρόνως από τους πιο ερμητικούς Έλληνες καλλιτέχνες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, δημιουργός που κινήθηκε με εντυπωσιακή συνέπεια και απαράμιλλη ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών, πειραματιζόμενος με τις φόρμες, τα υλικά, την ίδια την έννοια του καλλιτεχνικού έργου. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δημιουργός σύνθετων δράσεων/happenings και φυσικά αρχιτέκτονας, που δεν δίστασε να αναμετρηθεί με τη μνημειακή κλίμακα και τη δημιουργία έργων που παρενέβαιναν στο τοπίο. Περισσότερο από όλα, όμως, υπήρξε ένας διανοούμενος που είδε την τέχνη όχι απλώς μέσα από μια μορφοπλαστική προσέγγιση, ούτε ως τεχνική διαδικασία προς την καθαρή φόρμα, αλλά πρωτίστως ως «επιστήμη» της όρασης, «πνευματική» διαδικασία απευθυνόμενη εξίσου στον μυημένο και τον αμύητο, ως έκφραση πνεύματος έξω από σύνορα και εθνικές σχολές.»

Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην ενότητα έργων «Τα Κορίτσια» που ξεκίνησε το 1970 από τη γοητεία που του άσκησαν οι γυναίκες της Αφρικής στο ταξίδι του στην Νιγηρία, ενώ προβάλλεται ένα φιλμ 8mm με προβολές από την 3η Ελληνική Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής (1968) για το έργο Επίκυκλος του Γιάννη Χρήστου, από την 4η Ελληνική Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής (1971) για το Πολύτεχνο έργο «Επιβολή» του Κοσμά Ξενάκη καθώς και μία ιστορική συνέντευξη του  Ξενάκη στον Σάββα Κονταράτο.

Ο Κοσμάς Ξενάκης γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1925, ο μικρότερος αδερφός του συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη και του φιλοσόφου Ιάσονα Ξενάκη. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας με σημαντικό και πρωτοπόρο έργο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.