10 Χρόνια Library4all – Ένα μεγάλο κύμα αγάπης και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη

Φέτος το Library4all γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του και εμείς χειροκροτούμε τα απίθανα αποτελέσματα που έχει φέρει

Τα δωμάτια των κοριτσιών μου είναι γεμάτα βιβλία. Βιβλία φρέσκα, όμορφα και κυρίως πολυδιαβασμένα. Βιβλία αγαπημένα που μου θυμίζουν στοργικές ώρες μαζί τους πριν τον ύπνο, τα πρωινά των Κυριακών, ξαπλωμένες κάτω από τον ήλιο. Αγαπώ τα βιβλία και κάθε μήνα πρόσθετα, στη βιβλιοθήκη, όταν εκείνες ήταν μικρές, από 5-10 βιβλία ενώ λόγω της φύσης της δουλειάς μου πολλοί είναι οι εκδοτικοί οίκοι που μου στέλνουν βιβλία.

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, γέμισα ένα κουτί και στον δρόμο για το γραφείο σταμάτησα έξω από το γειτονικό δημοτικό παιδικό σταθμό. Με λίγη αμηχανία, φορώντας το καλύτερό μου χαμόγελο, χτύπησα την πόρτα και όταν μία πρόσχαρη κυρία με καλημέρισε της περιέγραψα το περιεχόμενο του κουτιού και την ρώτησα αν την ενδιαφέρει να της αφήσω τα βιβλία.

Ο ενθουσιασμός αναπάντεχος. Σπουδαία στιγμή σκέφτηκα. Φούσκωσα από χαρά και ευτυχία που απογειώθηκε, όταν η κυρία με το κουτί στα χέρια μπήκε στην αίθουσα που βρίσκονταν τα παιδιά και φώναξε: κοιτάτε τις μας έφερε αυτή η κυρία. Βιβλία. Φωνές πανηγυρικές με οδήγησαν στην εξώπορτα. Αυτό το επανέλαβα άλλες δύο φορές. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί νωρίτερα. Να ‘ναι κόσμος που χρειάζεται βιβλία. Βιβλία που δεν μπορεί εύκολα να αποκτήσει.

Η Ελένη Γερουλάνου είχε αυτή την ιδέα ακριβώς πριν από πολλά χρόνια και με τόλμη, οργάνωση, σκληρή δουλειά ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρία. To Libray4all. Αποστολή της: να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη για κάθε σχολείο, για κάθε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο στην Ελλάδα, να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή σχολείων, να δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και αυτο-βελτίωση σε παιδιά και ενήλικες και φυσικά να προωθούν και να ενισχύουν την πρόσβαση στον ελληνικό πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Όλα ξεκίνησαν από πέντε φίλους, την Ελένη Γερουλάνου, την Ξένια Παπασταύρου, την Αναστασία Κάλου, τη Βασιλική Μπούκη, και τον Άγη Τερζίδη με τη σκέψη και την έννοια να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας αλλά και να συμβάλλουν στη δημιουργία καινούργιων. Ακριβώς εκείνη την περίοδο είχαν γνωρίσει τη Susan Robbins, ιδρύτρια του περίφημου Project Cicero, που συγκεντρώνει βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης και συζητώντας μαζί της, σκέφτηκαν τη δημιουργία μιας ανάλογης ομάδας εδώ στη χώρα μας. 

 

 

Φέτος το Library4all γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του και εμείς χειροκροτούμε τα απίθανα αποτελέσματα που έχει φέρει: περισσότερα από 1.000.000 βιβλία σε 6.000 σχολεία, 7 παιδιατρικά νοσοκομεία, 250 φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα, 30 δομές που φιλοξενούνται παιδιά προσφύγων και 20 δημοτικές βιβλιοθήκες.

Βιβλία του Library4all έχουν ταξιδέψει σε ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στη Νάπολη, στη Χάγη, στο Κέμπριτζ, στη Νυρεμβέργη και στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τις δράσεις που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υπάρχει μια ξεχωριστή ενέργεια που μέχρι σήμερα, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

 

 

Bookwave – Ένα κύμα αγάπης που διαρκώς γιγαντώνεται

 

Τι είναι το bookwave; Η ετήσια δράση συγκέντρωσης και προσφοράς παιδικών βιβλίων σε σχολεία της Ελλάδας που μας έχουν κάνει ήδη αίτηση. Διαρκεί μια εβδομάδα και πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί συγκεντρώνονται βιβλία από ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικούς φορείς και φυσικά εκδοτικούς οίκους, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες ανάγνωσης όσο περισσότερων δημοτικών σχολείων στην Αττική και στην περιφέρεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση να βλέπεις τις αφίξεις των δεμάτων από τα σχολεία με τα βιβλία που κάθε παιδί, κάθε οικογένεια έχει συγκεντρώσει για να τα προσφέρει σε κάποια άλλη οικογένεια, σε κάποιο άλλο παιδί. Συχνά μικρές ομάδες παιδιών και οι δασκάλες τους τα συντροφεύουν πριν τα αποχαιρετήσουν, ζωγραφίζοντας και στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα αγάπης στους άγνωστους φίλους τους που σύντομα θα διαβάσουν τις ιστορίες που τους καληνύχτισαν. Γράφουν, ζωγραφίζουν, δημιουργούν ιστορίες, αφήνουν μικρά μηνύματα στον επόμενο μικρό αναγνώστη. Ένα κύμα αγάπης που διαρκώς γιγαντώνεται.

 

 

Μια λαοθάλασσα βιβλίων που με τη βοήθεια εθελοντών συγκεντρώνονται, τοποθετούνται ύστερα από προσεκτική διαλογή μέσα σε «μαγικά κουτιά» και σε ζωγραφισμένες σακούλες και ταξιδεύουν. Φέτος θα ταξιδέψουν σε 300 σχολεία περίπου. Μικρά χεράκια αναμένουν να ξεφυλλίσουν κρυμμένα μυστικά, σαγηνευτικές περιπέτειες, τρυφερά λογάκια, μαγικές στιγμές.

Φέτος η αίθουσα συγκέντρωσης βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη μεγαλύτερη από ποτέ. Η συμμετοχή εθελοντών μεγαλύτερη από ποτέ. Ο αριθμός των βιβλίων μεγαλύτερος από ποτέ. Μεγαλώνει, διογκώνεται, αλλάζει μορφή, συμπαρασύρει. Ο θρίαμβος του βιβλίου, ο θρίαμβος του ανθρώπου.

Σήμερα θέλουμε να διαδώσουμε αυτή την υπέροχη, συγκινητική μεγάλη γιορτή και να υπογραμμίσoυμε τη σημασία του μηνύματος: Γεμίζουμε τα σχολεία με βιβλία!

Οι σχολικές βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο χώροι που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και «χώροι από όπου ξεκινούν ταξίδια απεριόριστων διαδρομών προς τη γνώση», μου λέει η Ελένη Γερουλάνου.

 

 

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο του Library4All;

 

Όποιος θέλει να υποστηρίξει το Library4all μπορεί:

Να στείλει ένα email στο [email protected] με τα στοιχεία του και τι είδους βιβλία θα ήθελε να προσφέρει.

Να διοργανώσει ένα book drive, μια ανεξάρτητη δράση συλλογής βιβλίων συγκεντρώνοντας καινούργια ή σχεδόν καινούργια βιβλία για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Να ζητήσει από τους καλεσμένους μιας γιορτής ή βάφτισης αντί δώρων να προσφέρουν βιβλία για το Library4all.

Να κάνει μία χρηματική δωρεά, έτσι ώστε να αγοραστούν καινούργια βιβλία, καθώς οι δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

 

Δανείζομαι τον διάλογο από το βιβλίο «H Καλλιστώ και το Βιβλίο του Ουρανού» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο:


– Μπαμπά, ξέρεις γιατί οι αρχαίοι μεταμόρφωσαν τον ουρανό σε ολόκληρο βιβλίο με μύθους και ιστορίες;
– Γιατί λες;
– Για να είναι σίγουροι.
– Σίγουροι για ποιο πράγμα;
– Σίγουροι ότι όλα μα όλα τα παιδιά στον κόσμο θα έχουν τουλάχιστον ένα βιβλίο όλοδικό τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.