Οι Nederlands Dans Theater, ο Νάτσο Ντουάτο και ο Γουίλιαμ Φορσάιθ μετατρέπουν την Αθήνα σε πρωτεύουσα χορού

Αυτό το Φεβρουάριο έρχονται στην Αθήνα παραστάσεις δημιουργών που έχουν γράψει ιστορία

Με τις παραστάσεις τους έχουν γράψει ιστορία. Αυτό το Φεβρουάριο έρχονται στην Αθήνα μετατρέποντάς την σε πρωτεύουσα της χορογραφικής δημιουργίας: τo κορυφαίο Ολλανδικό χορευτικό συγκρότημα Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα Safe as Houses, Partita for 8 Dancers και το νέο τους έργο Walk the Demon για τέσσερις παραστάσεις, ο  διάσημος Ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο στην πρώτη του συνεργασία με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπογράφοντας μια σπουδαία παράσταση για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά) και o 70χρονος Αμερικανός χορογράφος Ουίλιαμ Φορσάιθ σε καλλιτεχνική συνεργασία με τους Brigel Gjoka, Jill Johnson, Christopher Roman, Parvaneh Scharafali, Riley Watts, Rauf “RubberLegz“ Yasit και Ander Zabala που παρουσιάζει στη Στέγη τέσσερα έργα που συνθέτουν το Α Quiet Evening of Dance – δύο αναβιώσεις παλαιότερων έργων το “Dialogue (DUO2015)” και το “Catalogue (Second Edition)” και δύο νέες δημιουργίες, τα“Epilogue” και “Seventeen/Twenty One”.

Nederlands Dans Theatre στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα, το φανατικό κοινό τους πληθαίνει. Ο λόγος για το Nederlands Dans Theatre (NDT) που θεωρείται ένα από τα πιο παραγωγικά σχήματα χορού παγκοσμίως. Μόνο αυτή την εποχή κάνουν οκτώ πρεμιέρες, θεωρούνται το έβδομο θαύμα στο χώρο της τέχνης. NDT 1 και NDT 2 προσελκύουν περισσότερους από 115.000 θεατές ετησίως στις παγκόσμιες περιοδείες τους. Ιδρύθηκε το 1959 από τους Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen και Carel Birnie σε συνεργασία με δεκαοχτώ χορευτές από το Εθνικό Μπαλέτο (Het Nationaal Ballet).

Η συνάντησή τους άνοιξε ένα νέο δρόμο μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό στη σύγχρονη έκφραση και οι προοδευτικές παραγωγές τους έβαλαν την ομάδα στον εθνικό και διεθνή χάρτη του χορού. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Γίρζι Κίλιαν πρόσθεσε το δικό του όραμα, δίνοντας στην εταιρεία ένα ξεχωριστό χορογραφικό προφίλ. Κυρίως αυτό που είναι θαυμαστό στους NDT, πέρα από την τεχνική, τη φαντασία και τις μοναδικές ιδέες είναι η ανάδειξη και προώθηση των νέων ταλέντων, χορογράφων και χορευτών της νέας γενιάς. H Sol León και ο Paul Lightfoot, οι δύο χορογράφοι της NDT από το 2002, είναι τα κύρια παραδείγματα.


Αυτή τη φορά επιστρέφουν για πολλοστή φορά στο σταθερό ραντεβού τους με το Μέγαρο, με τρία αριστουργήματα: Σε μουσική Μπαχ, το Ασφαλές όπως τα σπίτια των απαράμιλλων Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ, που εμπνέεται από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών «Ι Τσινγκ» και πραγματεύεται την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και την ικανότητα της ψυχής να επιβιώνει. Η Παρτίτα για 8 χορευτές (έργο του 2018) παραφράζει την Παρτίτα για 8 φωνές της Αμερικανίδας Κάρολιν Σω, που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική το 2013 – για τη σύνθεσή της, το περιοδικό New York έγραψε ότι περιέχει μεγάλες δόσεις χαράς, σπάνιο αγαθό στη μοντέρνα μουσική. Νέο έργο, Η Βόλτα με τον δαίμονά σου του Μάρκο Γκέκε, σε μουσική των Πάβελ Χάας και Περ Χένρικ Νόρντγκρεν, αντιμετωπίζει το χορό ως εικαστικό έργο, το οποίο μέσω της κίνησης αποκτά «φωνή». Οι χορευτές ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν, μονολογούν ψιθυρίζοντας: «Η ζωή και ο έρωτας δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα ευχαριστώ, ένας χαιρετισμός, κι ένας αποχαιρετισμός».

Νάτσο Ντουάτο στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σπουδαίος Ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο με τη μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης υπογράφει μια σπουδαία παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά) και συνεργάζεται για πρώτη φορά με το μπαλέτο της Λυρικής. Γεννημένος το 1957 στη Βαλένθια, σπούδασε στη Σχολή Ράμπερτ του Λονδίνου και τη Σχολή Μούντρα του Μωρίς Μπεζάρ των Βρυξελλών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Κέντρο Χορού Άλβιν Έηλι της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1980 στα διάσημα Μπαλέτα Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης.

Συνεργάστηκε με το Netherlands Dans Theater ως χορευτής και φιλοξενούμενος χορογράφος για δέκα χρόνια. Εκεί παρουσίασε την πρώτη χορογραφία του το 1983, ύστερα από παρότρυνση του Γίρζι Κίλιαν. Υπήρξε για είκοσι συναπτά έτη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας, το οποίο κατάφερε να κάνει περιζήτητο σε όλον τον κόσμο για την ποιότητα και το ρεπερτόριό του. Από το 2014 είναι γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής και του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, θέση την οποία θα έχει έως το 2019, οπότε θα τον διαδεχθεί η Σάσα Βαλτς και ο Γιοχάνες Όχμαν. Τις χορογραφίες του έχουν ερμηνεύσει οι σπουδαιότερες ομάδες χορού παγκοσμίως όπως, μεταξύ άλλων, οι Nederlands Dans Theater, American Ballet Theatre, The Australian Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Stuttgart Ballet, San Francisco Ballet, Royal Ballet, Miami City Ballet, Paris Opera Ballet, Martha Graham Dance Company.


Μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα, υπήρξε η αφορμή να εμπνευσθεί ένα μπαλέτο για να μιλήσει με το δικό του τρόπο για τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και κατακλύζουν το διαδίκτυο και για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε απέναντι σε αυτές. Ο Ντουάτο πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά. Έτσι, χορογράφησε μια σειρά από εντυπωσιακές σκηνές η καθεμιά πιο βίαιη από την προηγούμενη, με ανθρώπους ταπεινωμένους και τρομοκρατημένους σε μια σκληρή φυλακή, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική του σπουδαία δήλωση ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

A Quiet Evening of Dance του Γουίλιαμ Φορσάιθ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τέσσερα έργα του μεγάλου χορογράφου Γουίλιαμ Φορσάιθ σε μια άδεια σκηνή, χωρίς άλλο ήχο, πέρα από τα σώματα εξαιρετικών χορευτών που συντονίζονται, πετούν, ξαναβρίσκονται – με άλλα λόγια, χορεύουν, παρουσιάζονται στη Στέγη. Ο Αμερικανός χορογράφος δημιουργεί κόσμους ολόκληρους με μοναδικά μέσα το ανθρώπινο σώμα, τον χώρο και τον χρόνο, μεταβάλλοντας τον χορό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόσο για τους χορευτές όσο και για το κοινό του.

Πρωτοπόρος, ο Φορσάιθ ενσωμάτωσε εδώ και δεκαετίες στη δουλειά του το μπαλέτο,  τις εικαστικές τέχνες, συνδύασε την αφαίρεση με την έντονη θεατρικότητα, οραματίστηκε χορογραφίες με ακρίβεια και ελευθερία.  Χορευτές που έχουν συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια αφηγούνται με τα σώματά τους ιστορίες βαθιάς επικοινωνίας, με μοναδικό ήχο την αναπνοή τους. Χιούμορ, ευαισθησία, πρόκληση, απόκριση. Οδηγός τους ο ρυθμός και ο απίστευτος συντονισμός τους. Σαν τους δείκτες ενός αόρατου ρολογιού, καταγράφουν τον χρόνο, τον κάνουν ορατό, τον επιμηκύνουν και τον συρρικνώνουν, αλλάζοντας τον χώρο και, εντέλει, ανοίγοντας τη μυστική δίοδο της δικής μας επικοινωνίας μαζί του.

Οι χορογραφίες του Φορσάιθ κατακτούν το κοινό παρουσιάζοντας ένα κράμα, το πιο ελκυστικό που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Τη μίξη του μπαλέτου και της κλασικής φόρμας με την αποδόμηση της κίνησης και την απόλυτη ελευθερία του αυτοσχεδιασμού. Η παράσταση περιλαμβάνει δύο νέα κομμάτια (“Epilogue” και “Seventeen/Twenty One”), δύο νέες εκδοχές παλαιότερων έργων του ρεπερτορίου του, το “Dialogue (DUO2015)” και το “Catalogue (Second Edition)”, καθώς και το “Prologue”, ένα απόσπασμα του “Seventeen/Twenty One”.

Info παραστάσεων:

Nederlands Dans Theater | 1, 2, 3 & 4 Φεβρουαρίου 2019 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Νάτσο Ντουάτο, Herrumbre | Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής | 6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019 | Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Α Quiet Evening of Dance του William Forsythe | 6 – 10 Φεβρουαρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.