Η σπάνια «ματιά» του Γιάννη Μπεχράκη έσβησε

«Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"»

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ο Έλληνας διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Στα σχεδόν 30 χρόνια που εργαζόταν στο πρακτορείο Reuters κάλυψε μερικά από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο.

«Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου», είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή έφερε το βραβείο Πούλιτζερ το βράδυ της 18ης Απριλίου του 2016, στον Γιάννη Μπεχράκη με την ομάδα Thompson Reuters ( Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh). Σε αποστολές που έκαναν σε Ελλάδα, Κόσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ και πολλά ακόμη μέρη, κατάφεραν, ακολουθώντας για εκατοντάδες μίλια τους πρόσφυγες, να αποτυπώσουν μέσα από το φωτογραφικό τους φακό τη διαδρομή προς την Ευρώπη, τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αλλά και τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο δρόμο τους.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κάλυψε πολεμικές συρράξεις, στο Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Αναφερόμενος στην πολύ γνωστή παγκοσμίως φωτογραφία του πατέρα που κρατάει στην αγκαλιά του την κόρη του περπατώντας στη βροχή, ο Γιάννης Μπεχράκης είχε πει πως του θύμισε τον σούπερμαν:

«Όταν είδα αυτό τον άντρα να κρατά την κόρη του, μου φάνηκε σαν τον Σούπερμαν. Έχει σκεπαστεί με αυτή τη σακούλα σκουπιδιών που μοιάζει με μπέρτα του Σούπερμαν. Είναι Σύρος. Φιλάει την κόρη του και μου δημιούργησε την αίσθηση του οποιουδήποτε πατέρα που προστατεύει το παιδί του. Περπατώντας στη θύελλα για να φτάσει στο όνειρο. Ήταν μια εκπληκτική μέρα».

Γεννημένος το 1960 στην Αθήνα, σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2000, ενώ ήταν στη Σιέρα Λεόνε καλύπτοντας τον εμφύλιο, μαζί με τους συναδέλφους του από το Reuters Κουρτ Σκορκ και Μαρκ Τσίλσομ και τον εικονολήπτη του Associated Press Μιγκέλ Γκιλ Μορένο, έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Ο Σκορκ, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μπεχράκη, και ο Μορένο σκοτώθηκαν. Ο Μπεχράκης και ο Τσίλσομ κατάφεραν να επιζήσουν, καθώς είχαν κρυφτεί στη ζούγκλα για ώρες.

Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ του Reuters Γκόραν Τομάσεβιτς είπε για τον Γιάννη Μπεχράκη πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν. Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.