Η «Αστέρω» στη μικρή λέσχη

Ελληνική βωβή ταινία του 1929 με ζωντανή μουσική επένδυση από τις S.W.I.M.

Η Ταινιοθήκη αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, προβάλλοντας κόπιες 16mm και 35mm του αρχείου της.

Στα πλαίσια του νέου αφιερώματος της «μικρής λέσχης» που έχει τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» θα προβληθεί η βωβή ελληνική ταινία «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη με ζωντανή μουσική επένδυση από τις S.W.I.M.

Η Αστέρω προσαρμόζει ξένα μελοδραματικά μοτίβα στη φουστανέλα, καθώς το σενάριο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος της Αμερικανίδας Έ. Χ. Τζάκσον «Ραμόνα», μιας ρομαντικής ιστορίας μεταξύ Ινδιάνων, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ν. Γκρίφιθ.

Καθώς η ελληνική διανόηση δεν έχει ακόμα στραφεί στο αστικό προλεταριάτο και την ποιμενική υποκουλτούρα για να αντλήσει έμπνευση, οι ταινίες της εποχής εκείνης προσαρμόζουν μελοδραματικά μοτίβα από το ρεπερτόριο τόσο της ελληνικής θεατρικής σκηνής όσο και της ξένης κινηματογραφικής παραγωγής.

Την ταινία η οποία συγκεντρώνει μια πλειάδα θεατρικών αστέρων σκηνοθέτησε ο Δ. Γαζιάδης, ο οποίος εργάστηκε ως οπερατέρ και βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στους Λιούμπιτς, Παμπστ, Λανγκ και Κόρντα. Η αποκατάσταση της Αστέρως βασίστηκε στην κόπια με γαλλικούς μεσότιτλους που ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003, χάρη στο κοινοτικό πρόγραμμα Lumière και αποτελεί συνεργασία των δύο Ταινιοθηκών.

Λίγα λόγια για τις S.W.I.M.
Η Μαρία Χατζάκου (παραγωγός στη Haos Film, τύμπανα) και η Μαριλένα Ορφανού (Berlin Brides, synths) γνωρίστηκαν στην Αθήνα πριν από εφτά χρόνια και πάντα ήθελαν να γράψουν μουσική. Μετά από 6 χρόνια διαφορετικής πορείας στο χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής ξανασυναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μπάντα. Με αφορμή τη δημιουργία ενός soundtrack κάλεσαν την Τζίνα Δημακοπούλου (Katrin The Thrill) να παίξει μαζί τους κιθάρες. Στη διαδικασία αυτή έγραψαν πολλά κομμάτια και αποφάσισαν να φτιάξουν τις S.W.I.M. Έχουν αδυναμία στα αναλογικά και toy-synths, τις χαοτικές κιθάρες, τα ψεύτικα βιολιά, τα γυναικεία φωνητικά και τα περίεργα ρυθμικά σχήματα. Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στα πλαίσια του 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου έπαιξαν ζωντανά τη δική τους πρωτότυπη μουσική για τη βωβή ελληνική ταινία Αστέρω του Δ. Γαζιάδη (1929). Το πρώτο τους single “Αναζήτηση (Never Find it)” γράφτηκε ειδικά για τους τίτλους τέλους της νέας της ταινίας της Αθηνάς Τσαγγάρη, Chevalier. Κυκλοφορεί από την Feelgood Records. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν το επόμενο single τους σε συνεργασία με τη Σtella. To πρώτο τους album θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γαζιάδης
Μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Φωνητικά: Νατάσα Γιανναράκη
Ενορχήστρωση & εκτέλεση: S.W.I.M.
Κιθάρες: Τζίνα Δημακοπούλου
Τύμπανα, πλήκτρα: Μαρία Χατζάκου
Πλήκτρα, Κιθάρες: Μαριλένα Ορφανού

Παίζουν: Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης

Προλογίζει o Ιάσων Τριανταφυλλίδης, κριτικός κινηματογράφου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.