Βιβλία που διαβάζουμε αυτή τη στιγμή και προτείνουμε για τους μικρούς βιβλιοφάγους

Τέσσερα παιδικά βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βαλίτσα των διακοπών τους ...δίπλα στα βατραχοπέδιλα

Η αξία του βιβλίου είναι κάτι παραπάνω από ανεκτίμητη. Και αν και συχνά ένα βιβλίο μπορεί να μην κερδίσει εύκολα τους μικρούς αναγνώστες, εμείς διαβάσαμε και σας προτείνουμε τέσσερις τίτλους που θα τους κερδίσουν αμέσως.

Ιστορίες που συστήνουν στα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης, μέσα από τις χιουμοριστικές πλοκές τους, τις ξεχωριστές εικόνες τους αλλά και τα κρυμμένα τους μηνύματα.

[ 1 ]

111 παράξενες και αστείες ιστορίες με μικρά και μεγάλα ζώα | Εκδόσεις Καλέντης

Αν το νούμερο με την πρώτη ματιά σε φοβίσει, ένα πράγμα μπορώ με σιγουριά να σου πω: τόλμησέ το και θα αποζημιωθείς με γερές δόσεις γέλιου, όχι μόνο ο μικρός ή η μικρή μας αναγνώστρια αλλά και εσύ. Γιατί πολύ απλά το γέλιο δεν έχει ηλικία και εδώ σε αυτές τις σελίδες προσφέρεται απλόχερα.

Ο τίτλος ξεκάθαρος και δηλωτικός του περιεχομένου. 111 παράξενες και αστείες ιστορίες με μικρά και μεγάλα ζώα να πρωταγωνιστούν. Κάθε ιστορία και ένα ζώο. Κάθε ζώο και μια σελίδα. Κάθε σελίδα και μια μικρή παράγραφος.

 

Φαντάζομαι το αχτύπητο δίδυμο των δημιουργών, Pinto & Chinto (David Pinto και Carlos Lopez) σε ένα τραπέζι να γράφουν και να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Ο ένας να κόβει από εδώ και ο άλλος από κει, να φαντάζονται ένα ζώο και μετά η φαντασία τους, δίχως φρένο να τους οδηγεί στα πιο απίθανα σενάρια, να αναπλάθουν τον κόσμο μέσα από νέα μάτια και καινούργια αυτιά, να ανατρέπουν, να δίνουν φρέσκια πνοή ακόμα και στα πιο ανούσια και βαρετά πράγματα, όπως για παράδειγμα το κέρατο ενός ρινόκερου, μια μύγα που πολύ απλά έπεσε σε ένα πιάτο σούπα, ένα καβούρι που όλα τα έκανε στραβά. «Ήταν ένα γουρουνάκι που δεν είχε χρήματα να αγοράσει στολή για να πάει στο αποκριάτικο πάρτι. Έτσι το γουρουνάκι πήρε λίγη λάσπη και ζωγράφισε μια γραμμή στη ράχη του. Και πήγε στο πάρτι ντυμένο κουμπαράς».

Κάθε ιστορία και μια πνευματική όαση, ένα χιουμοριστικό αριστούργημα που αμέσως ερεθίζει το πνεύμα, το «τσιγκλάει» και προσφέρει γενναιόδωρα όλα εκείνα τα εργαλεία για διεύρυνση της δημιουργικής σκέψης. Σχήμα, χρώμα, τόπος και τρόπος ζωής κάθε ζώου, αφορμή για μια ιστορία. Διαβάζοντάς το, σκεφτόμουν τα συστατικά ενός πολύ καλού παιδικού βιβλίου και νομίζω πως τα έχει όλα.

«Ήταν ένα ελέφαντας πολύ μεγάλος. Τεράστιος. Τόσο τεράστιος που ζούσε ταυτόχρονα σε εφτά χώρες».

Συγγραφέας: Pinto & Chinto
Απόδοση: Aντώνης Παπαθεοδούλου

[ 2 ]

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο-Η ιστορία ζωντανεύει | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί γεμάτο περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τυφλοπόντικα λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Χωρίς μια συγκεκριμένη ιστορία, στις σελίδες παρακολουθούμε τους τέσσερις τους να συναντιούνται μάλλον τυχαία, και μαζί ανταλλάσσοντας απόψεις και σοφές σκέψεις σε μια κοινή διαδρομή. Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν.
Μετά από την παγκόσμια εκδοτική επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, ο Charlie Mackesy έφτιαξε μια ταινία μικρού μήκους μαζί με 100 συνεργάτες μέσα σε σχεδόν δυο χρόνια, με τους αγαπημένους ήρωες αγόρι, τυφλοπόντικα, αλεπού και άλογο.

Τίτλος της ταινίας The Boy, the Mole, the Fox and the Horse που ακολουθώντας πιστά τους 4 ήρωες εγγυάται οπτικό λυρισμό διάρκειας 34 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι των Peter Baynton σε συνεργασία με τον Charlie Mackesy, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Jon Croker στη μεταφορά του σεναρίου. Η μουσική επένδυση είναι της Isobel Waller-Bridge.

Αυτό είναι το βιβλίο της ταινίας, κάτι που σημαίνει ότι η ιστορία είναι εμπλουτισμένη σε εικόνες και στιγμιότυπα. Μια απόλαυση για τα μάτια, τα αυτιά, στην περίπτωση της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και την καρδιά. Ο λυρισμός της ιστορίας θα σε παρασύρει για να συναντηθείς έστω και για μερικές στιγμές με την καλύτερη έκδοσή σου. Ναι αυτό το βιβλίο μπορεί να μας κάνει καλύτερους.

Ένα τρυφερό, οικουμενικό παραμύθι, ένα φιλοσοφικό παραμύθι που μιλάει στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη που έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες. Άριστη η ποιότητα των εικόνων που παραπέμπουν σε μπλοκ χειρόγραφων σημειώσεων ή αφηρημένων σχεδιαστικών γραμμών εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη σοφία της.

Με απλότητα, και ειλικρίνεια ο εικονογράφος στήνει ένα κόσμο καλοσύνης, ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας, εκεί όπου το «μαζί» είναι το ζητούμενο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μοναδικό ταξίδι τέσσερις ήρωες: ένα φιλομαθές αγόρι, ένας τρελούτσικος τυφλοπόντικας με αδυναμία στα γλυκά, μια λίγο καχύποπτη αλεπού και ένα πραγματικά ευγενικό άλογο. Καθώς τα μονοπάτια τους διασταυρώνονται γεννιούνται φιλίες και μια συμμαχία ανώτερη της κάθε μονάδας.

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», ρωτάει το αγόρι τον τυφλοπόντικα, «καλός» απαντά εκείνος. «Τι νομίζεις ότι είναι επιτυχία;» ξαναρωτάει το αγόρι, «να αγαπάς». «Ποιο είναι το πιο γενναίο πράγμα που είπες ποτέ;», ρωτάει το αγόρι το άλογο και εκείνο απαντά «βοήθεια».

Συγγραφέας, Εικονογράφος: Mackesy Charlie
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

[ 3 ]

Φανταζού | Εκδόσεις Διόπτρα

Όλα τα ζώα αναπολούν τη ζωή τους στη φύση. Στις σελίδες του βιβλίου Φανταζού παρακολουθούμε ζώα να συζητούν και να θυμούνται όλα όσα τους λείπουν από το φυσικό τους περιβάλλον με την ιστορία να ξεκινάει με την ελεφαντίνα Μάρτζι που περιμένοντας μέσα στο κλουβί τους το πρωινό τους φαγητό ανακαλεί τις παιδικές της μνήμες όταν ζούσε μακριά στην Αφρική «στον τόπο όπου όρισε η φύση να περνάει όλη τη ζωή του αυτό το μεγαλειώδες πλάσμα: ο αφρικανικός ελέφαντας».

Και καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία μας, νέα ζώα μπαίνουν στο προσκήνιο για να καταθέσουν και να μιλήσουν για τη δική τους ιστορία. Ο Γκουρ το λιοντάρι με τα μικρά του λιονταράκια, αλλά και τα ευφυέστατα μικρά μαμουδάκια που η συμβολή τους θα είναι καθοριστική: o Κρις και η Μόλι. Γιατί σκεφτόμενα όλα όσα βλέπουν και όσα όλα τα ίδια νιώθουν, καταστρώνουν ένα σχέδιο απίθανο, ένα σχέδιο που θα αποδώσει χάρη στην κατανόηση των μικρών παιδιών όταν η αλήθεια θα τους αποκαλυφθεί. Γιατί μέχρι τότε δεν είχαν ίσως σκεφτεί ποτέ όλα όσα νιώθουν τα ζώα κλεισμένα στα κλουβιά και στις πισίνες των ζωολογικών κήπων. Και αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να τη μοιραστούν, μια αλήθεια που οφείλουν να ακούσουν αλλά και να πράξουν. Έτσι κάπως γεννιούνται οι μικροί ακτιβιστές που μπορούν και θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Με αφορμή ένα αληθινό περιστατικό, την ιστορία του Μπαζού, ενός χιμπατζή που ζούσε σε καθεστώς ανελευθερίας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, και το θλιβερό τέλος που είχε, η Κατρίνα Τσάνταλη έγραψε το Φανταζού, ένα τρυφερό, συγκινητικό αλλά συνάμα ταυτόχρονα επαναστατικό παραμύθι για πολύ μικρά παιδιά.

Η ιστορία του Μπαζού είχε πριν από καιρό φέρει στο προσκήνιο μια μεγάλη αλήθεια: όλα τα ζώα στους ζωολογικούς κήπου ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς και σε συνθήκες άγνωστες από το φυσικό τους περιβάλλον. Ο Μπαζού διεκδίκησε την ελευθερία του, έσπασε τα δεσμά τους και βρέθηκε αντιμέτωπος με την καραμπίνα του φροντιστή του που τον σκότωσε πυροβολώντας τον γιατί βρέθηκε κοντά στους επισκέπτες. Η τέλεια σκηνοθετημένη ζωή του δεν ήταν τόσο τέλεια για εκείνον.

Η ιστορία του Φανταζού έρχεται να αναδείξει το τεράστιο ζήτημα της αιχμαλωσίας των ζώων και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει την αγάπη προς αυτά αλλά και το ηθικό χρέος να τα φροντίσουμε. Μια φροντίδα που μπορεί να γίνει στάσης ζωής. Για αυτό άλλωστε και στο τέλος του βιβλίου προτείνεται μια εξαιρετική εναλλακτική δράση, ώστε να έρθουν τα παιδιά κοντά στα ζώα μακριά από πρακτικές που τα τοποθετούν ως εκθέματα για διασκέδαση των ανθρώπων.

Η εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου (aka Little Miss Grumpy) ζωντανή και παιχνιδιάρικη, αποτυπώνεται υπέροχα στο βιβλίο και αναδεικνύεται μέσα από το μεγάλο σχήμα του.

Εικονογράφος: Little Miss Grumpy
Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη

[ 4 ]

Πότε είναι τα γενέθλιά μου; | Εκδόσεις Key Books

To αιώνιο παιδικό ερώτημα, που μεγαλώνοντας παύει να υφίσταται και τη θέση του δίνει μάλλον στη σιωπή, «πότε είναι τα γενέθλιά μου;» είναι αυτό που απασχολεί τη μικρή μας πρωταγωνίστρια στο βιβλίο της καταξιωμένης συγγραφέως Τζούλι Φολιάνο. Ποιος δεν ξέρει άραγε τη σημασία που έχουν τα γενέθλια για τα παιδιά. Μια ημέρα που θα μπορούσε να είναι πολύ απλά η μέρα του ΝΑΙ, η μέρα των δώρων, των γλυκών, των εκπλήξεων. Μέρα τυλιγμένη στη χρυσόσκονη, τη μαγεία, τη λαχτάρα και τη χαρά. Κάθε σελίδα γεμάτη με αυτή την αγωνία, κάθε σαλόνι και μια επιθυμία, μια λαχτάρα: ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι, τι γεύση θα έχει η τούρτα, ποια εποχή θα είναι το πάρτυ, τι θα φορέσει εκείνη την ημέρα, γιατί αργεί τόσο αυτή η μέρα….

Με χιούμορ και ρυθμό, το βιβλία θα παρασύρει κάθε μικρό και μικρή αναγνώστρια σε αυτό τον «ξέφρενο χορό αγωνίας» της μικρής ηρωίδας του βιβλίου. O βραβευμένος εικονογράφος Christian Robinson με το δικό του ξεχωριστό στυλ, ένας συνδυασμός κολάζ και ακουαρέλες σε έντονα χρώματα δημιουργεί ένα ολόδικό του σύμπαν. Μικροί και μεγάλοι θα λατρέψουν τα γήινα χρώματά του, που παρά τη μουντή τους διαβάθμιση αποδίδουν φρεσκάδα, ζωηράδα και παιδικότητα στις σελίδες.

Εικονογράφος: Christian Robinson
Συγγραφέας: Julie Fogliano

Όλα τα βιβλία μπορείτε να τα αναζητήσετε στο Public.gr ενώ μια μεγάλη ποικιλία τίτλων για μικρούς βιβλιοφάγους μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.