Βίντεο -O αρχαιολογικός χώρος μετουσιώνεται σε χορευτική σκηνή στο ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Εύβοια

Οι χορευτές Ναταλία Καλογεροπούλου και Σταύρος Αλέξανδρος Ikbal εξερευνούν το εν εξελίξει αρχαιολογικό έργο στην Ερέτρια με το Flux Laboratory Athens στην πρώτη καλλιτεχνική πρωτοβουλία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα

Στις 12 Ιουλίου 2022, ένα λίθινο αγαλματίδιο ανακαλύφθηκε στο ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Εύβοια. Για τους μελετητές, αυτό το τόσο ιδιαίτερο εύρημα μιας γυναικείας μορφής, ύψους 31 εκατοστών, που κρατά τρυφερά στην αγκαλιά της ένα ελαφάκι, «ενσαρκώνει τις ελληνοελβετικές ανασκαφές του Αρτεμισίου στην Αμάρυνθο» (Ετήσιος Απολογισμός ESAG 2022).

Το ανασκαφικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε συστηματικά το 2012 και κατέληξε το 2017 στην ταύτιση ενός από τα σημαντικότερα ιερά της Εύβοιας, διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Στην περσινή ανασκαφή μια ομάδα περίπου 70 ειδικών αποτελούμενη από αρχαιολόγους, ασκούμενους,  συντηρητές, και άλλους ειδικούς εργάστηκε εντατικά. Η ομορφιά της ανασκαφής έγκειται εκεί: στα απίστευτα ανθρώπινα χέρια. Σε μια αλληλουχία στιγμών, τα χέρια των ειδικών ξεθάβουν σχολαστικά μνήμες που έμειναν θαμμένες για χρόνια κάτω από τη σιωπή των βράχων.

Τον Ιούλιο του 2023, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε δύο Έλληνες χορευτές, τη Ναταλία Καλογεροπούλου και τον Σταύρο Αλέξανδρο Ikbal, να συμμετάσχουν σ’ ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Εύβοια. Διαμένοντας με τους φοιτητές της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, εξερεύνησαν το τοπίο μέσα από το πρίσμα της αρχαιολογίας, παρατηρώντας τις εν εξελίξει ερευνητικές διαδικασίες και τη διαμόρφωση της συνεργασίας.

Ακριβείς τεχνικές εκσκαφής, λεπτομερής καταγραφή, καθαρισμός, καταλογογράφηση… Σώματα σε δράση, έτοιμα να ξετυλίξουν το συγκινητικό μυστήριο που περιβάλλει κάθε αρχαιολογική ανακάλυψη. Μια αλληλουχία χειρονομιών που απαιτεί εμπιστοσύνη, σύνδεση και επιμονή. Οι χορευτές συνέλεξαν οπτικοακουστικό υλικό από τις αρχαιολογικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επέλεξαν πέντε κινήσεις εργασίας, συνδέοντάς τις με διάταξη αλληλουχίας. Σε μια προσπάθεια να επανεξετάσουν τη διαδικασία της εκσκαφής, τοποθέτησαν τους νεαρούς αρχαιολόγους -έναν προς έναν- στο φυσικό τους χώρο, προσκαλώντας τους να αναπαραστήσουν το κινητικό υλικό.

Εντέλει, ο αρχαιολογικός χώρος μετουσιώνεται σε χορευτική σκηνή.

Ο χορός τους είναι μια ωδή στα απίστευτα ανθρώπινα χέρια.

Δείτε το βίντεο – ΜΙΑ ΩΔΗ ΣΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΧΕΡΙΑ


Η επίσκεψη των καλλιτεχνών που υποστηρίχθηκε από το Flux Laboratory Athens αποτελεί την πρώτη καλλιτεχνική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να συνδέσει τον χορό με την αρχαιολογία, επιδιώκοντας παράλληλα μια βαθύτερη κατανόηση του πώς ο πειραματισμός μπορεί να γεφυρώσει τους δύο κόσμους.

Σύντομα οι δύο οργανισμοί θα λειτουργούν κάτω από την ίδια στέγη στο κέντρο της Αθήνας και ένας νέος κύκλος καλλιτεχνικών συνεργειών θα εγκαινιαστεί.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.