Τον σχεδιασμό μιας νέας πολιτιστικής συνοικίας στην πόλη Σάνια της Κίνας κερδίζει το αρχιτεκτονικό γραφείo Zaha Hadid Architects

H νέα ανάπτυξη, συνολικής έκτασης 409.000 τετραγωνικών μέτρων δομημένης επιφάνειας, έχει ως στόχο να γίνει μια κεντρική τοποθεσία για την πολιτιστική ζωή της Sanya

To αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA) ανακηρύσσεται νικητής του διαγωνισμού για το σχεδιασμό της νέας πολιτιστικής συνοικίας του λιμανιού της πόλης Sanya στη Hainan της Κίνας.

H νέα ανάπτυξη, συνολικής έκτασης 409.000 τετραγωνικών μέτρων δομημένης επιφάνειας, έχει ως στόχο να γίνει μια κεντρική τοποθεσία για την πολιτιστική ζωή της Sanya, παρέχοντας ποικίλο προγραμματισμό για παραστατικές τέχνες, θέατρο, εκθεσιακές γκαλερί, συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Το ρευστό σχήμα των κτιρίων δημιουργεί μια μετάβαση από τα τροπικά νερά του κόλπου της Sanya στον αστικό ιστό της πόλης, με έναν κεντρικό άξονα να διαιρεί τις πολυεπίπεδες στέγες που ανοίγουν προς τα έξω και εξαϋλώνουν τον αρχιτεκτονικό όγκο.

 

Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ
Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ

 

Προς τη νότια πλευρά της λεωφόρου, ένα θέατρο παραστατικών τεχνών θα φιλοξενεί 450 επισκέπτες και θα μπορεί να προσαρμόζεται σε πολλές χρήσεις και εκδηλώσεις. Η αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών, τα στούντιο και οι γκαλερί διατάσσονται γύρω από το θέατρο, ώστε να μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την προσβασιμότητα και τη διεπιστημονική συνεργασία.

Η νέα συνοικία θα βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, συνδεδεμένη με τις οικιστικές και ξενοδοχειακές περιοχές της πόλης μέσω των δικτύων των αυτοκινήτων και των τραμ. Η εικόνα της ανάπτυξης καθορίζεται από τον κεντρικό άξονα, με τη μία πλευρά να είναι αφιερωμένη στις παραστατικές τέχνες και τις εκθέσεις και την άλλη στον εμπορικό προγραμματισμό για συνέδρια και εκθέσεις. Μεταξύ των δύο εγκαταστάσεων, μια δημόσια πλατεία ανοίγει θέα προς το λιμάνι.

Η πολυεπίπεδη δομή της οροφής, εμπνευσμένη από την κίνηση των πανιών στη θαλάσσια αύρα, πλαισιώνει τους προθαλάμους εισόδου του θεάτρου παραστατικών τεχνών και του συνεδριακού κέντρου. Δημόσιες πλατείες, κήποι, μαρίνες και ένας λιμενικός πεζόδρομος ενσωματώνονται επίσης στον σχεδιασμό. Το ποικιλόμορφο σχέδιο της περιοχής ολοκληρώνεται με κατοικίες στο κέντρο της πόλης, ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια.

 

Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ
Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ
Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ

 

Δεδομένου του τροπικού κλίματος της περιοχής που χαρακτηρίζεται από μουσώνες, ο σχεδιασμός της πολιτιστικής συνοικίας λαμβάνει υπόψη τους φυσικούς παράγοντες για να προσαρμόσει τον προσανατολισμό, τη σύνθεση και τη διαμόρφωση του τοπίου ώστε να βελτιστοποιήσει τον φυσικό αερισμό και το ηλιακό φως.

Η αρχιτεκτονική ενσωματώνει στρατηγικές σχεδιασμού, προμήθειας, κατασκευής και λειτουργίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και των συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού που ενσωματώνονται στις μεγαλύτερες περιοχές της οροφής.

Η σκίαση, ο φωτισμός και ο εξαερισμός θα βελτιστοποιηθούν με τη χρήση ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης κτιρίων, ενώ σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες θα δοθεί προτεραιότητα σε τοπικά και ανακυκλωμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης από ξύλο που προέρχεται από πιστοποιημένα βιώσιμα δάση.

 

Sanya Cultural District / Zaha Hadid Architects. Image © Negativ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.