«Ο Μίκης μάς ενώνει, μάς σφυρηλατεί. […] Το πάρκο στη διασταύρωση της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, θα φέρει το όνομα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Ένα κομβικό σημείο στην είσοδο της πόλης των Αθηνών, που θα συνδέει για πάντα την Αθήνα με τον Μίκη, τον Μίκη με την Αθήνα. Μια σχέση διαχρονική, σχέση αμοιβαίας έμπνευσης κι αγάπης, που πλέον αποκτά και φυσική υπόσταση».
Με τα λόγια αυτά, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε στο Γκάζι τους προσκεκλημένους που παρέστησαν στη τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου, επί της Ιεράς Οδού και Πειραιώς, σε «Μίκης Θεοδωράκης», συνοδεία μεγάλης μουσικής συναυλίας. Τη σχετική απόφαση της ονοματοδοσίας, είχε λάβει ομόφωνα τον περασμένο Απρίλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Στην εκδήλωση, στην οποία παρούσα ήταν η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε ο Γιώργος Λιάνης, πρώην Υπουργός Αθλητισμού, δημοσιογράφος και επιστήθιος φίλος του μεγάλου Έλληνα:
«Αυτό το πάρκο πλέον, θα αποτελεί μια “λευκή λόγχη φωτός μπηγμένη στο μέλλον”. Η λόγχη αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Μίκης Θεοδωράκης. Διόλου τυχαία ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης επέλεξαν αυτό το -όχι απλώς- ιστορικό μέρος. Έχει όλους τους αιώνες με το μέρος του – Κεραμεικός, Ιερά Οδός, από κάτω η Αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία του Χρυσού αιώνα. Θα ήταν πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος απόψε ο Μίκης».
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.
Συναυλία στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης»
Μετά την τελετή της ονοματοδοσίας, κατά την οποία ακούστηκαν μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία που διοργάνωσε στο πάρκο ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών: Η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Αργυρώ Καπαρού, ο Άγγελος Θεοδωράκης (εγγονός του Μίκη) ένωσαν τις μουσικές τους δυνάμεις, υποδεχόμενοι το νέο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης».
Τα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού απέδωσε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και μουσικούς τους Μανώλη Καραντίνη (μπουζούκι), Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο), Ξενοφών Συμβουλίδη (όμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς), Νίκο Γκιόλα (κιθάρα), Αρτέμη Σαμαρά (βιόλα), Λευτέρη Γρίβα (ακορντεόν), Θεόδωρο Κουέλη (μπάσο), Νίκο Σκομόπουλο (ντραμς), Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη (κρουστά).


