Το Onassis AiR κάνει δυναμική επανέναρξη στο νέο του χώρο

Onassis AiR 2022

Το Onassis AiR ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση

Το Onassis AiR κάνει δυναμική επανέναρξη. Το Open Day #1 του Onassis AiR (Artists-in-Residence), του διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε στον νέο χώρο του στον Νέο Κόσμο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Onassis AiR ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση. Πλάι στους ήδη υπάρχοντες residents που συμμετείχαν στα προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας τα τρία τελευταία χρόνια, μέσω διαφορετικών open calls, τώρα εντάσσονται καλλιτέχνες που με ανάθεση συνεχίζουν απρόσκοπτα το ερευνητικό ταξίδι τους.

Το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει στα πρόσωπα, στις ανθρώπινες σχέσεις, στη διαδικασία, στη λοξή ματιά και στη δυναμική που απελευθερώνουν άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Ενδιαφέροντα και ανήσυχα μυαλά που συνευρίσκονται αναπάντεχα για να πυροδοτήσουν συζητήσεις και να προκαλέσουν ερωτήματα.

Το Onassis AiR μετακόμισε πρόσφατα στη γειτονιά της Στέγης και, πιο ανοιχτό και φιλόξενο από ποτέ, επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών. Περνώντας από τους νέους χώρους του στην οδό Λεοντίου στον Νέο Κόσμο, στη γειτονιά της Στέγης, μπορεί να δει κανείς τον Πρόδρομο Τσινικόρη να προετοιμάζει το νέο του πρότζεκτ πίσω από ένα λάπτοπ, τον Ευριπίδη Λασκαρίδη να κάνει πρόβα στη διπλανή αίθουσα, κάποιον άλλον να δοκιμάζει μια χορευτική κίνηση ή να αυτοσχεδιάζει σε έναν μονόλογο στην αυλή.

Από τον Θανάση Δεληγιάννη και την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μέχρι τον Victor Ehikhamenor και τη Μαρίνα Γιώτη, από τον Odydoze και τον Νίκο Καραθάνο έως τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη και τη Sister Sylvester, καλλιτέχνες κάθε γενιάς και από διαφορετικά σημεία του πλανήτη απαρτίζουν μια δυναμική κοινότητα δημιουργών.

Την περίοδο 2022-23 το Onassis AiR θα υποστηρίξει 70 καλλιτέχνες και δημιουργούς, μέσω του προγράμματος Tailor-made Fellowships, που υιοθετεί μια ανοιχτή μορφή για να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ερευνητικές ανάγκες των συμμετεχόντων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, το Onassis AiR υποστηρίζει τις υπάρχουσες συνεργασίες και τα μέλη του ευρύτερου οικοσυστήματος του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών Tailor-made Fellowships, μια σειρά ατομικών ερευνητικών υποτροφιών με ανοιχτή μορφή που προσφέρουν χώρο και χρόνο σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων επαγγελματικής εξέλιξης, την ανταλλαγή δεξιοτήτων και εποικοδομητικής κριτικής μεταξύ των συμμετεχόντων, περιηγήσεις και ερευνητικά ταξίδια, καθώς και τη γνωριμία και ανταλλαγή με άλλους οργανισμούς και μέλη της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο νέος χώρος του Onassis AiR στον Νέο Κόσμο εγκαινιάστηκε για το ευρύ κοινό, με ένα Open Day, το πρώτο από μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό, που θα πραγματοποιούνται μηνιαία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από τους καλλιτέχνες του AiR που επέστρψαν και συμμετείχαν εκ νέου στο πρόγραμμα.

Άλλωστε, το Onassis AiR είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη συνεχή υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής, ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς και κρατάει σταθερά στον πυρήνα του τους καλλιτέχνες. Οι Onassis Artists-in-Residence είναι εκφραστές του σύγχρονου πολιτισμού, ταξιδευτές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Εξάπτουν την ανθρώπινη περιέργεια, διαβάζουν, εμπνέονται, συλλέγουν εμπειρίες και δημιουργούν, κάνοντας τοπικό το παγκόσμιο και παγκόσμιο το τοπικό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα το Onassis AiR συνεργάζεται στενά με τους συμμετέχοντες των προγραμμάτων προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια διαφορετική εργασιακή κουλτούρα που διαπνέεται από τις αρχές της συνύπαρξης και της συνεργασίας.

Στόχος του AiR είναι η δημιουργία ενός χώρου όπου οι καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί θα θέτουν οι ίδιοι τις συνθήκες για την ανάπτυξη του έργου τους. Στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, το Onassis AiR και οι residents του θέτουν το ερώτημα: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις τρέχουσες ανάγκες της καλλιτεχνικής μας κοινότητας;

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος Tailor-made Fellowships που συμμετέχουν από τα open calls προηγούμενων ετών είναι οι: Noor Abed, Μαργαρίτα Αθανασίου, Ορέστης Αθανασόπουλος, Γιώτα Αργυροπούλου, Νικόλας Βεντουράκης, Tristan Bera, Khaleb Brooks, Federica Bueti, Δανάη Γιαννόγλου, Μαρίνα Γιώτη, Nuno Cassola, Marc Delalonde, Αναστασία Διαβαστή, Dennis Dizon, Bryony Dunne, Άλκηστη Ευθυμίου, Moriah Evans, Ιωάννα Ζούλη, Ryan Ferko, Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė, Arshia Fatima Haq, Samuel Hertz, Julian Hetzel, Daniel Hui, Στέλλα Ιωαννίδου, Harry Isra Muhammad, Laure Jaffuel, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Χριστίνα Κωτσιλέλου, Vishal Kumaraswamy, Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι), Joey Lubitz, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, Inés Muñozcano, Λυδία Ξυνογαλά, Aslı Özdoyuran, Kenneth Pietrobono, Μαργαρίτα Πήτα, Paz Ponce, Θοδωρής Προδρομίδης, Will Rawls, Miriam Simun, Sumugan Sivanesan, Λητώ Σκοπελίτη, Felipe Steinberg, Πρόδρομος Τσινικόρης, Κώστας Τσιούκας, Amanda Vincelli, Μαριάννα Χριστοφίδου και Σταύρος Χρυσαφίδης.
Στο Onassis AiR εντάσσονται φέτος με fellowships μέσω ανάθεσης οι: Πατρίσια Απέργη, Θανάσης Δεληγιάννης και Γιάννης Μιχαλόπουλος, Viktor Ehikhamenor, Νίκος Καραθάνος, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ζακλίν Λέντζου, Οδυσσέας Μανωλούδης (Οdydoze), Γιολάντα Μαρκοπούλου, Νέγρος του Μοριά, Γιάννης Νικολαΐδης, Aristide Rontini, Σπύρος Στάβερης, Φωτεινή Σταματελοπούλου, Sister Sylvester (aka Kathryn Hamilton), Nadja Verena Marcin.

Λειτουργώντας με τη λογική του ανοιχτού στούντιο, τα Open Days είναι μια ευκαιρία που δίνεται στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την πορεία της καλλιτεχνικής τους έρευνας, να δείξουν δείγματα της δουλειάς τους, καθώς και να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με επαγγελματίες του χώρου αλλά και με το κοινό για την έρευνα και την πρακτική τους.

Τα Open Days μπορεί να περιλαμβάνουν σύντομες ομιλίες ή παρουσιάσεις, εργαστήρια ή προβολές, ενώ το περιεχόμενο της κάθε εκδήλωσης θα διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες αλλά και την πρακτική των fellows που φιλοξενούνται κάθε φορά.

To Open Day #1 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Μαρίνας Γιώτη, Nuno Cassola, Marc Delalonde, Άλκηστης Ευθυμίου, Ryan Ferko, Μαργαρίτας Πήτα, Miriam Simun, Πρόδρομου Τσινικόρη και Amanda Vincelli και περιέλαβε μια σειρά από παρουσιάσεις που θα εκτυλιχθούν σε διάφορους χώρους του ισογείου στα κτίρια επί των οδών Γαλαξία και Λεοντίου.

Η Μαρίνα Γιώτη έδειξε ένα φιλμ καθώς και υλικό από την έρευνά της. Ο Nuno Cassola παρουσίασε οπτικό υλικό και ένα mixtape με μουσική από τη δεκαετία του 1970. Ο Marc Delalonde έκανε μια σειρά από αστρολογικές συνεδρίες με τη μορφή speed dating. Η Άλκηστη Ευθυμίου παρουσίασε μια βιντεοπροβολή με αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού από την Ελλάδα και τη Χιλή. Ο Ryan Ferko έκανε μια βιντεοπροβολή και εγκατάσταση.

Η Μαργαρίτα Πήτα παρουσίασε ένα εμβυθιστικό ηχητικό έργο για δύο άτομα κάθε φορά. Ο Πρόδρομος Τσινικόρης σχεδίασεμια ηχητική εμπειρία με αποσπάσματα από την ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Βαυαρίας. Η Miriam Simun παρουσίασε ένα νέο βίντεο-δοκίμιο και ένα zine, ενώ η Amanda Vincelli έδειξε ένα βίντεο με αρχειακό υλικό από το Banff Centre for Arts and Creativity του Καναδά.

Onassis AiR

Το Onassis AiR είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο πυλώνων του Ιδρύματος, του Onassis Culture και του Onassis Education. Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει διαχρονικά την εκπαίδευση, με 7.500 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια.

Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Επίσης, 80 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, εγκαινίασε πριν από τρία χρόνια το πρόγραμμα Onassis AiR (Artists-in-Residence), το οποίο διαρκώς εξελίσσεται, όπως και οι ζυμώσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.