Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» βραβεύτηκε στο Master of Art Film Festival 2020

Κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην κατηγορία Λογοτεχνία

Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα σε παραγωγή Cosmote TV, συμπαραγωγή ελculture και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην κατηγορία Λογοτεχνία στο Master of Art Film Festival 2020. 

Το Master of Art Film Festival είναι μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση και το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ανατολική Ευρώπη για ντοκιμαντέρ για την τέχνη και πραγματοποιείται στη Βουλγαρία – Σόφια, Πλόβντιβ και Βάρνα. Το Master of Art Film Festival επικεντρώνεται σε διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις στην Τέχνη. Το πρόγραμμά του είναι αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ που αντιπροσωπεύει το καλλιτεχνικό όραμα τόσο για την ιστορία της τέχνης, τις μορφές σύγχρονης τέχνης όσο και για τον εορτασμό της πολυπολιτισμικότητας στην εποχή μας. Παρουσιάζει ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν τα ταλέντα και τη δημιουργική διαδικασία στις ακόλουθες κατηγορίες: Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμός και Μόδα, Τέχνη και Δύναμη, Σύγχρονη τέχνη, Μαγειρική τέχνη, Καλές Τέχνες, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Μουσική και Χορός, Θέατρο και Κινηματογράφος.

Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» για τη ζωή του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Σκούρας και αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι είναι μελετητές, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, μεταφραστές, όπως οι Γιώργος Γραμματικάκης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Μαθιουδάκης, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Νίκη Σταύρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Νίκος Χρυσός που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γνώρισαν τον Καζαντζάκη είτε κυριολεκτικά είτε μέσα από τα έργα του και μοιράζονται τις απόψεις, τις εμπειρίες τους, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες.

Το οδοιπορικό ξεκινά από την Κρήτη, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος λογοτέχνης και όπου τώρα κόσμος από όλες τις χώρες επισκέπτεται το Μουσείο Καζαντζάκη, όπως μας λένε η διευθύντριά του Βαρβάρα Τσάκα και η ερευνήτρια Παρασκευή Βασιλειάδη. Το ταξίδι συνεχίζει στην Αντίμπ της Γαλλίας, στο BoziDar της Τσεχίας, στην Ασίζη της Ιταλίας, στη Μάνη και στην Αίγινα, σε τόπους δηλαδή που έζησε, εργάστηκε κι εμπνεύστηκε ο συγγραφέας.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως η γραμματέας του στην UNESCO Yvette Renoux, ή που τον γνώρισαν από οικογενειακές αφηγήσεις, όπως η κ. Κατερίνα Εξαρχουλέα-Γεωργιλέα στη Μάνη όπου εργάστηκε μαζί με τον πραγματικό Γιώργο Ζορμπά, μας δίνουν το πορτραίτο του συγγραφέα και της εποχής του. Η καθηγήτρια Χριστίνα Ντουνιά και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, μας περιγράφουν τη δυνατή του φιλία με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό.

Για κορυφαία έργα του, όπως η Ασκητική που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του συγγραφέα και η Οδύσεια με τους 33.333 στίχους που αντέγραψε 7 φορές η σύζυγός του Ελένη Καζαντζάκη, μας μιλούν καθηγητές, όπως η Αφροδίτη Αθανασοπούλου και ο Δημήτρης Δημηρούλης, ενώ στη στροφή του στο μυθιστόρημα και στην απήχηση του Ζορμπά αναφέρονται ο καθηγητής Θανάσης Αγάθος και ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Στην αγωνιώδη αναζήτηση και πλάσιμο των λέξεων αναφέρεται ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και η μεταφράστριά του στα ισπανικά Selma Ancira. Για τον Τελευταίο Πειρασμό, την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Σκορτσέζε, την κοσμοθεωρία του Καζαντζάκη και τη στάση της εκκλησίας μας μιλά ο καθηγητής θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης όρισε όχι μόνο την εποχή του, αλλά πολύ πέρα απ’ αυτήν. Το ντοκιμαντέρ είναι μια πινελιά στο πορτραίτο του συγγραφέα, αλλά ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό ταξίδι, που με πρωτοτυπία, τόλμη και σεβασμό μάς αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.