Το Φεστιβάλ Γρίφων επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Καστελλόριζο

2ο φεστιβάλ γρίφων

Δείτε τις δράσεις που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Γρίφων επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Καστελλόριζο με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία όμορων νήσων.

Δράσεις που θα πλαισιώσουν το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων:

1. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ– Παρουσιάσεις με αντικείμενο τη βιολογία (ιοί, μικρόβια, κ.α) τους γρίφους και τα ζώα, την προστασία της δημόσιας υγείας μέσα από πειράματα και θεατρικά δρώμενα. (δεν μας έχουν δώσει ακόμη τα ονόματα των συμμετεχόντων)

2. Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας Κρήτης – ερευνητής Δημήτρης Γραμμένος & συνεργάτης του. Πρωτότυπες διαδραστικές παρουσιάσεις και επιστημονικά παιγνίδια

3. Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» – Ερευνητής Τάσος Πατρικάκος και 3 ακόμη ερευνητές (παιγνίδια ρομποτικής , ΑΙ, και πληροφορικής)

4. Εθνικό Ααστεροσκοπείο Αθηνών – ερευνητής Δημήτρης Τσιμπίδας

5. ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος:

α) Σύνδεση με CERN (με τη συνδρομή ερευνητών του Δημοκρίτου)

β) παρουσίαση προγράμματος Οι αξίες ταξιδεύουν;’ ΙΠ&Τ/ΕΚΕΦΕ-Δ, υπεύθυνη Δ. Κατσαμούρη

6. Planets In Your Hand και σειρά δράσεων/παιγνιδιών(αστροπαρατήρηση/ηλιοπαρατήρηση) από τον αστροφυσικό Κοσμά Γαζέα ( Τμήμα Αστροφυσικής ΕΚΠΑ) και 4 φοιτητές του Θα μιλήσει για το σύμπαν και θα παρουσιάσουν τη διαδραστική του έκθεση.

7. Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τμήμα (ΤΕΠΑΕΣ) και (Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής – Υπεύθυνη καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή & φοιτήτριες. Θα παρουσιάσουν δράσεις σχετικά με το «Μαθαίνω τα σχήματα μέσα από παιγνίδια»

8. Πειράματα φυσικής και χημείας – από τον Δημήτρη Κονιδιτσιώτη. Δημιουργό του ‘Science is fun”. Με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

9. Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων.

10. Ο Μιχάλης Τούλουζας (πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων, Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων) θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.

11. Cinemathesis Γιάννα Δεληγιάννη και συνεργάτες

12. Μαθήματα Ρομποτικής- STEM από τα εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία -(Μ.Χατζημιχάλης /Σταύρος Ζαφειρίου)

13. Κυνήγι Θησαυρού –από το “Πλήρωμα 94”, μία ομάδα 21 συμμετεχόντων από την Πάτρα με εμπειρία στη διοργάνωση παιχνιδιών πλοήγησης. Η φύση των γρίφων μπορεί επίσης να προσαρμοστεί (απλοί, σύνθετοι, επιστημονικοί, θεματικοί κλπ). Θα είναι, λοιπόν, μία σειρά “Κρυμμένων Θησαυρών” απόλυτα ταυτισμένων με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις θεματικές του προγράμματος.

14. Stand up Science kids από την ομάδα των ταλαντούχων νέων επιστημόνων Science Reactors. Παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων με τρόπο χιουμοριστικό (ρομποτική, πληροφορική, υγεία, αστροφυσική, κ.α.) που αγγίζουν την καθημερινότητά μας.

15. Εργαστήριο Καραγκιόζη και Παράσταση Καραγκιόζη από τον Χρήστο Καλπουζάνη & συνεργάτες του . Χαρισματικός καλλιτέχνης σκιών από την Πάτρα

16. Θεατροποιημένο παραμύθι με γρίφους από τον συγγραφέα/δημοσιογράφο Χρήστο Καλουντζόγλου

17. Ο ταχύτερος λύτης του κύβου του RUBIK στην Ελλάδα Antuan θα εντυπωσιάσει με σειρά ταχυδακτυλουργικών και μαγικών «κόλπων».

18. Kids Save Lives – 3 άτομα Εγκατάσταση εξωτερικού απινιδωτή και σειρά μαθημάτων διάσωσης και πρώτων βοηθειών

19. Δράσεις από τον Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων:

Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων.

Παρουσίαση των γρίφων μέσα από απλές ομιλίες (“Δούρειος Γρίφος”, “Αρχιμήδους Οστομάχιον”), bonus μια σφαιρική διάλεξη με 300 slides για το Καστελλοριζο (ιστορία, μνημεία, πανίδα, χλωρίδα, κτλ).

Ξενάγηση στο βουνό όπου ο ίδιος έχει χαράξει πολλά νέα μονοπάτια

Διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Γρίφων

20. Διοργάνωση συναυλίας από αδελφές Βουγιουκλή –στο κλείσιμο του φεστιβάλ.

21. Μουσική εκδήλωση από Μπάντα Ναυτικού και άλλους καλλιτέχνες

 

Τόπος διεξαγωγής:

Το Μουσείο
Ο χώρος εκδηλώσεων του Δήμου
Σε διάφορους εξωτερικούς χώρους/περιηγήσεις/κυνήγι θησαυρού, κ.ά.
Στην κάτω πλατεία

 

Φορείς διοργάνωσης:

Η όλη οργάνωση υποστηρίζεται, μέχρι στιγμής, από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης το οποίο αποτελεί την κύρια δράση της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), τον Δήμο Μεγίστης, την Περιφέρεια Ν, Αιγαίου, ενώ υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον και από άλλους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Δήμου Μεγίστης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.