Το ελculture ταξιδεύει με το Marabou project στην Ικαρία τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μείνετε συντονισμένοι σ’ ένα φωτογραφικό και κινηματογραφικό ταξίδι αφηγήσεων στην Ικαρία με live συνδέσεις από το νησί στο instagram του ελc

O Tάμης που ζει ανάμεσα στα αστέρια, το νερό και το χώμα στο πετρόκτιστο σπίτι του προπάππου του στην Ικαρία, χωρίς παράθυρα και πόρτες να τον περιορίζουν, ο Δημήτρης Μουσέτης, μια υπερβατική μορφή με τα διαβάσματα του και το βιολί του, αναζητώντας τον ψυχικό πλούτο μακριά από τα υλικά αγαθά, η Σόσα που μπροστά στα παιδικά της μάτια εκτυλίχθηκαν τα πιο απάνθρωπα και βίαια σκηνικά του 20ού αιώνα, ο Αποστόλης Δελαπόρτας με τα ξέφρενα βήματα μιας ελεύθερης ψυχής, ένας χαρούμενος «ήρωας» στα πανηγύρια της Ικαρίας: είναι κάποιες από τις ανέκδοτες ιστορίες ανθρώπων που κατοικούν στην Ικαρία και θα γνωρίσουμε ακολουθώντας το Marabou project «Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο».

Θα ταξιδέψουμε μαζί του τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα γνωρίσουμε ξεχωριστούς ανθρώπους με μοναδικές ιστορίες. Κάθε μέρα και μία προσωπικότητα μέσα από τον φακό του Κωνσταντίνου Σοφικίτη.

Ακολουθήστε μας στο ταξίδι της Ικαρίας μέσα από το facebook του ελc ενώ μη χάσετε στο instagram, το αποκλειστικό insta-take over από το Marabou project τις κατανυκτικές μέρες της Μεγάλης Παρασκευής έως την Κυριακή του Πάσχα με live σύνδεση από το νησί και συζητήσεις με τους δημιουργούς του «Ιστοριογραφήματος του Αιγαίου».

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας σ’ ένα φωτογραφικό και κινηματογραφικό ταξίδι αφηγήσεων, και προφορικής λαογραφίας.

Λίγα λόγια για το “Marabou project”

Το Marabou project είναι ένα ιστοριογράφημα που αφορά τις προσωπικότητες του Αιγαίου. Οι φιγούρες του Αιγαίου είναι η ψυχή του. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν συνδέονται απλώς με ένα παρατσούκλι, ένα σπάνιο ταλέντο και ένα χαρακτηριστικό βλέμμα, αλλά με μοναδικές ιστορίες που συνθέτουν την ταυτότητα του Αιγαίου μας.

Ετερόκλητοι άνθρωποι με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τον τόπο τους, το πάθος για τη διαφύλαξή της ιστορίας του και την αστείρευτη επιθυμία για ζωή. Μέσα από αυτό το project και τον φακό του, ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης γνωρίζει τους ανθρώπους με τα σκαμμένα από την αλμύρα πρόσωπα και το καθάριο βλέμμα και γίνεται μέρος των συναρπαστικών ιστοριών που διηγούνται μέσα στα καφενεία – χώροι που τείνουν να εκλείψουν εξαφανίζοντας, δυστυχώς, τα όσα διαδραματίζονται εντός τους.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι η σύγχρονη αλλά και κλασική καταγραφή της ζωής των ανθρώπων του Αιγαίου. Το «πλέξιμο» των λέξεων και η αποτύπωση των εικόνων στο χαρτί με τη μορφή ενός coffee table book βοηθώντας στη διαφύλαξη αυτών των προσωπικοτήτων και των όσων πρεσβεύουν για πάντα, ενώ η βιντεοσκόπηση τόσο θεματικά σε μορφή επεισοδίων όσο και συγκεντρωτικά σε μορφή ντοκιμαντέρ θα δώσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής του υλικού σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη φωτογραφική απεικόνιση και την οπτικοακουστική καταγραφή της εκάστοτε προσωπικότητας μέσω ενός περιβαλλοντολογικού πορτρέτου. Ένα είδος αφηγηματικής φωτογραφίας που καταφέρνει με τρόπο αριστοτεχνικό να προσδιορίσει την εκάστοτε προσωπικότητα, αποκαλύπτοντας παράλληλα πληροφορίες σχετικές με το παρελθόν της, τις αναμνήσεις της αλλά και την ιστορία του ίδιου του νησιού.

 

Ευχαριστίες από το Marabou Project στους: Μαρίνα Νικολετόπουλος, Δημήτρης Σοφικίτης, Τρύφωνας Κλης, Κατερίνα Παπαποστόλου, Ιζαμπέλλα Χριστοδούλου, Αργύρης Βαλασιάδης, Βασίλης Γκούτης, Νικόλ Ανδριωτάκη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Σοφικίτης, Θέμιδα Σακελλαρίου, Ερμής Γεραγίδης, Ισμήνη Μαυροειδή, Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Η σημαντικότερη ίσως ιδιαίτερη ευχαριστία πάει στον συγγραφέα Ιωάννη Γ. Τσατσαρη που με τη γνώση, τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές του έχει προσδιορίσει την προσέγγιση και τις αξίες του Marabou project.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.