Το Κοινωφελές Ίδρυμα Χατζηγάκη, έχοντας δεσμευτεί να προσφέρει στήριξη στα παραμεθόρια σχολεία της χώρας, επέλεξε ως επόμενο σταθμό του το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου, ένα μονοθέσιο σχολείο που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής, με μόλις έναν μαθητή, τον μικρό Σάββα. Μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί για το Σχολείο», αγκάλιασε από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς 2024-25 το σχολείο της Τελένδου, προσφέροντας υλικοτεχνική ενίσχυση αρχικά αλλά και διοργανώνοντας μια καλλιτεχνική παρέμβαση στον προαύλιο χώρο. Μια τοιχογραφία–σύμβολο, φιλοτεχνημένη από τον καλλιτέχνη Βενέδικτο Αντύπα, απόφοιτο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Αμβέρσας και καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Maison Faliakos.

Ο καλλιτέχνης, δημιούργησε ένα έργο χωρίς προκαθορισμένο σχέδιο, αντλώντας έμπνευση από τον ίδιο τον τόπο, συνομιλώντας με τον μαθητή του σχολείου, τη δασκάλα του αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Η τοιχογραφία, φιλοτεχνημένη κυρίως με πινέλο αλλά και με σπρέι με στόχο να εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον, συνδυάζει ελληνική χαρακτική, υδατογραφία, γεωμετρία και έντονα συμβολικά στοιχεία. Χέρια αναδύονται από τη θάλασσα για να προσφέρουν στο νησί – μια εικόνα βαθιάς σύνδεσης, προσφοράς και φροντίδας. «Η τέχνη βγήκε από τα όρια της γκαλερί, άγγιξε τους απλούς κατοίκους ενός απομακρυσμένου νησιού και ενώθηκε με την ψυχή τους. Είδα κι ένιωσα την χαρά και την αγάπη στα μάτια τους και κυρίως του μοναδικού μαθητή του Δημοτικού Σχολείου, του μικρού Σάββα!», όπως τονίζει ο Βενέδικτος Αντύπας.
Η τοιχογραφία, η αναβάθμιση του χώρου, η παρουσία της ομάδας του Ιδρύματος, άφησαν πίσω τους χρώμα, ελπίδα και υπόσχεση συνέχειας. «Το mural στην αυλή δεν είναι απλώς τέχνη – είναι γέφυρα. Από εμάς προς το νησί, από τον Σάββα προς τον κόσμο. Είναι το χρώμα της γνώσης, της ελπίδας και της συμπόρευσης», τονίζει η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Ελισάβετ Χατζηγάκη. Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2024, εστάλησαν στο σχολείο βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό και ένας υπολογιστής HP τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας νέα πνοή στην εκπαιδευτική εμπειρία του μαθητή.

Παράλληλα, η Δέσποινα Μιχαήλ, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τις Νέες Τεχνολογίες, υπηρετεί στην Τέλενδο με βαθιά αγάπη για τη διδασκαλία. Καθημερινά, μεταβαίνει στο νησί με καΐκι και διασχίζει με τον μικρό της μαθητή το μονοπάτι από το λιμάνι προς το σχολείο, καθώς το νησί δεν έχει οδικό δίκτυο, σε ένα τελετουργικό που μετατρέπεται σε πράξη βαθιάς παιδαγωγικής σύνδεσης. «Στην αυλή μας ακούγεται μόνο η φωνή ενός παιδιού. Μα εκείνη γεμίζει ολόκληρο το σχολείο με χαρά. Η στήριξη του Ιδρύματος Χατζηγάκη έφερε φως, έφερε ανθρώπους, και το πιο σημαντικό: έφερε την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι», επισημαίνει η Δέσποινα Μιχαήλ και συμπληρώνει ότι «Η τοιχογραφία στον προαύλιο χώρο, με τα χέρια που αναδύονται από τη θάλασσα και προσφέρουν στο νησί, δεν είναι απλώς ένα έργο τέχνης- είναι σύμβολο στήριξης και σύνδεσης.»

