Το Caravan Project σημαίνει τη λήξη της παραμονής του στην Αλεξανδρούπολη

Τα yurt του Caravan Project ολοκλήρωσαν την εξερεύνηση στα κοιτάσματα ιστοριών του Νομού Έβρου

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Caravan Project, που από τις 16 Οκτωβρίου είχε σταθμεύσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με στόχο να εξερευνήσει τα κοιτάσματα ιστοριών του Νομού Έβρου και να επικοινωνήσει στους κατοίκους την πολύτιμη αξία της συλλογής και καταγραφής ιστοριών. Μαθητές, φοιτητές και κάτοικοι επισκέφθηκαν τα yurt του Caravan Project στο Πάρκο Προσκόπων (Κηποθέατρο) και έλαβαν μέρος σε μια σειρά από διαφορετικές δράσεις πάντα με άξονα τις ανθρώπινες ιστορίες και τις δυναμικές που αυτές απελευθερώνουν.

Από το φωτογραφικό οδοιπορικό της ομάδας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης3-2Από το φωτογραφικό οδοιπορικό της ομάδας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης

Το Caravan Project παρέμεινε στην Αλεξανδρούπολη, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με την υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου και του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Συγκεκριμένα, πάνω από 600 μαθητές από σχολεία της περιοχής συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που λάμβαναν χώρα καθημερινά, κατά τις πρωινές ώρες, στις σκηνές στο Πάρκο Προσκόπων. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις ιστορίες του Caravan Project, να συζητήσουν πάνω στη θεματολογία των ιστοριών, να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να παράξουν δικές τους ιστορίες μέσα από το δίωρο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο.

Από το φωτογραφικό οδοιπορικό της ομάδας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης2-1
Από το φωτογραφικό οδοιπορικό της ομάδας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Ιστοριών για ενήλικες, η σύνθεση του οποίου απαρτίζονταν από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν φωτογράφοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και δύο μαθητές Λυκείου. Τα μέλη του Εργαστηρίου Ιστοριών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από εντατικά μαθήματα, βιωματικού χαρακτήρα, σχετικά με την αφήγηση και την κινηματογράφηση: Αρχές Δημιουργικότητας με τον Στρατή Βογιατζή, Θεατρικό Παιχνίδι με την Έλσα Κούντιγκ, Φωτογραφία με τον Γιάννη Κωσταρή, Ντοκιμαντέρ-Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Σενάριο με τους Θέκλα Μαλάμου και Στρατή Βογιατζή και Αφηγηματικές Προσεγγίσεις στο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ με την Αλεξάνδρα Σαλίμπα.

Μετά το πέρας των μαθημάτων του εργαστήριου ιστοριών για ενήλικες, πραγματοποιήθηκε ένα master class από τον διεθνώς αναγνωρισμένο κινηματογραφιστή Χρήστο Καρακέπελη, ενώ ακολούθησαν γυρίσματα με τους συμμετέχοντες υπό τη δημιουργική του καθοδήγηση.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές3Φωτογραφία από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

Από το εργαστήριο ενηλίκων προέκυψαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες οι οποίες δημιουργούν αυτή τη στιγμή ντοκιμαντέρ με ιστορίες από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Την ιστορία του Αλέκου Μπατίρη, του τελευταίου ρεμπέτη της Αλεξανδρούπολης, που καθιερώθηκε με το παρατσούκλι Μπατίρης καθώς μοίρασε τα τεράστια κέρδη του λαχείου που είχε κερδίσει σε γνωστούς και άγνωστους φτωχούς της πόλης και ο ίδιος δεν κράτησε παρά μόνο ελάχιστα για τον εαυτό του κι έτσι έμεινε μπατίρης.

Την καταγραφή, μέσω της κινηματογράφησης, της ζωής και της οικολογίας στο Δέλτα Έβρου και της συμβίωσης των ψαράδων με το οικοσύστημα.

Την αρχέγονη τελετουργία της ζωοθυσίας (κουρμπάνι) της θρησκευτικής ομάδας των Αλεβιτών της Θράκης. Το συγκεκριμένο κουρμπάνι έγινε στον ιστορικό Αλεβίτικο τεκέ της Ρούσσας (1400 μ.Χ.), που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο προσκύνημα για τους Αλεβίτες παγκοσμίως.

Την εικαστική αποτύπωση της παραθαλάσσιας ζώνης της Αλεξανδρούπολης σε κείμενο του ποιητή Γιώργου Σταυρίδη.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές1Φωτογραφία από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

Κατά τη διάρκεια παραμονής του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις παραπάνω δράσεις, τις εβδομαδιαίες προβολές ντοκιμαντέρ, αλλά και την ανοιχτή προς το κοινό πολυμεσική έκθεση ιστοριών, η ομάδα πραγματοποίησε μια ειδική ξενάγηση σε κοινωνικούς λειτουργούς από την Αλεξανδρούπολη, την οποία ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του νομού (κυρίως Ρομά, μετανάστες, άστεγους κτλ) και τη θεραπευτική δυναμική που έχουν οι ιστορίες του Caravan Project.

Η ομάδα του Caravan Project, παράλληλα με τις προγραμματισμένες δράσεις που οργάνωσε στο Πάρκο Προσκόπων, πραγματοποίησε μικρά οδοιπορικά σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, δημιουργώντας φωτογραφικές σειρές και μικρές ιστορίες από τα χωριά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όλες οι ιστορίες από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τόσο των συμμετεχόντων όσο και της ομάδας του Caravan Project, θα αναρτηθούν στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών στην πλατφόρμα www.caravanproject.org.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές4Φωτογραφία από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της συμμετοχής του κοινού στις ποικίλες δράσεις του Caravan Project, πολύτιμη υπήρξε και η ανταπόκριση από εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν ως εμψυχωτές στα προγράμματα, συνέβαλαν στο στήσιμο των σκηνών και βοήθησαν στην οργάνωση των προβολών και των διαφόρων εκδηλώσεων. Καταλυτική σε αυτόν τον τομέα ήταν η υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Σοφίας Χύτου.

Επισκέπτες στο Πάρκο ΠροσκόπωνΦωτογραφία από τους επισκέπτες στο Πάρκο Προσκόπων

Το Caravan Project θα σημάνει τη λήξη των δράσεών του στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Πάρκο Προσκόπων. Η ομάδα καλεί όσους συμμετείχαν στις δράσεις, αλλά κυρίως όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τα yurt που «κουβαλούν» ανθρώπινες ιστορίες, να βρεθούν στο Πάρκο Προσκόπων για μια τελευταία ξενάγηση στην πολυμεσική έκθεση. Παράλληλα, θα προβληθούν ιστορίες του Caravan Project και των συμμετεχόντων, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική και συλλογική κουζίνα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.