Τα πρωινά αυτού του Σαββατοκύριακου στο STUDIO new star art cinema γίνονται ένα ταξίδι στην πιο ανατρεπτική κινηματογραφική φωνή της εποχής μας. Το STUDIO, εγκαινιάζοντας τις πρωινές σαββατοκυριακάτικες προβολές του –με ταινίες Α’ προβολής, αλλά και ακριβοθώρητες επανεκδόσεις– ξεκινά με μια τετραλογία ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου. Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα προβληθούν οι «Άλπεις» και ο «Αστακός», ενώ την Κυριακή στην οθόνη θα παίξουν «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» και το “Poor Things”.

Μέσα από τέσσερις ταινίες που καθόρισαν τη διεθνή του πορεία, ο θεατής ακολουθεί τη διαδρομή από το παράλογο στο ανθρώπινο, από την ειρωνεία στο συναίσθημα – ένα σινεμά που διαρκώς επανεφευρίσκει τη μορφή και το βλέμμα.

Εισιτήριο: 5€

Πρόγραμμα προβολών

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΩΡΑ 12:00
«ΑΛΠΕΙΣ»

“Alps” – 2011
Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Βενετίας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Άριάν Λαμπέντ, Αριάν Λαμπέντ, Αρής Σερβετάλης, Τζόνι Βεκρής
Διάρκεια: 93’
Χώρα: Ελλάδα

ΣΥΝΟΨΗ
Μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας, μια γυμνάστρια και ένας προπονητής συγκροτούν μια μυστική ομάδα που προσφέρει στους πενθούντες μια αλλόκοτη υπηρεσία: αναλαμβάνουν να υποδυθούν τα πρόσωπα των νεκρών, ώστε να απαλύνουν τον πόνο της απώλειας. Ο Γιώργος Λάνθιμος, με το χαρακτηριστικό του ψυχρό βλέμμα και το χιούμορ του παραλόγου, εξερευνά την ανάγκη για ταυτότητα, μνήμη και υποκατάσταση του συναισθήματος σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΩΡΑ 14:00
«Ο ΑΣΤΑΚΟΣ»

“Τhe Lobster” – 2015
Βραβείο της Επιτροπής (Jury Prize) – Φεστιβάλ Καννών 2015
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου – British Independent Film Awards (BIFA) 2015
Υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου – Academy Awards 2017
Υποψήφιο για BAFTA Καλύτερου Σεναρίου (Original Screenplay)
Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας (Colin Farrell)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λέα Σεϊντού, Ολίβια Κόλμαν, Τζον Σ. Ράιλι
Παραγωγή: Element Pictures, Scarlet Films, Faliro House Productions
Χώρα: Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία – Γαλλία
Διάρκεια: 119’

ΣΥΝΟΨΗ
Σε μια δυστοπική κοινωνία όπου η μοναξιά απαγορεύεται, οι ανύπαντροι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί, έχουν σαράντα πέντε ημέρες για να βρουν ταίρι, αλλιώς θα μεταμορφωθούν στο ζώο της επιλογής τους. Ο Γιώργος Λάνθιμος υπογράφει μια αλληγορία για τη συμβατικότητα των σχέσεων, τον φόβο της απομόνωσης και τη βία που κρύβεται πίσω από την κοινωνική «κανονικότητα». Ο έρωτας ως πράξη εξέγερσης και η ελευθερία ως πράξη τιμωρίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΩΡΑ 12:00
«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ»

“The killing of the sacred dear” – 2017
Βραβείο Σεναρίου, Φεστιβάλ Καννών 2017
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Σκηνοθεσίας – Irish Film Critics Circle
Υποψηφιότητες για Palme d’Or, European Film Awards, AACTA International Awards

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κίογκαν, Ράφει Κάσιντι, Σάνι Σάλιτς
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία – Η.Π.Α.
Διάρκεια: 121’

ΣΥΝΟΨΗ
Ένας διακεκριμένος καρδιοχειρουργός έρχεται αντιμέτωπος με μια παράξενη, ανεξήγητη κατάρα που απειλεί την οικογένειά του, όταν ένα νεαρό αγόρι που έχει χάσει τον πατέρα του απαιτεί μια «ανταπόδοση». Ο Λάνθιμος συνθέτει μια σκοτεινή, τελετουργική αλληγορία για την ενοχή, τη θυσία και την ανθρώπινη αδυναμία. Η ψυχρή γεωμετρία της εικόνας και η αυστηρή συμμετρία των κάδρων μετατρέπουν την οικογένεια σε βωμό και τον θεατή σε μάρτυρα μιας αρχαίας τραγωδίας που αναβιώνει στο σήμερα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΩΡΑ 14:00
“POOR THINGS” – 2023

“Poor Things” – 2023
Χρυσός Λέοντας Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Βενετίας 2023
Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού (Έμα Στόουν) – Academy Awards 2024
Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ενδυματολογίας και Μακιγιάζ
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Los Angeles Film Critics Association 2023

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Τόνι ΜακΝαμάρα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Μαρκ Ράφαλο, Ράμι Γιούσεφ, Μάργκαρετ Κουόλι
Παραγωγή: Element Pictures, Film4, Searchlight Pictures
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία – Η.Π.Α.
Διάρκεια: 141’

ΣΥΝΟΨΗ
Η Μπέλα Μπάξτερ, μια γυναίκα που επανέρχεται στη ζωή μέσα από μια πράξη επιστημονικής «αναγέννησης», ξεκινά ένα επικό ταξίδι αυτοανακάλυψης, απελευθέρωσης και απόλαυσης. Ο Γιώργος Λάνθιμος επανασυνθέτει τον μύθο του Φρανκενστάιν ως φεμινιστική οδύσσεια χειραφέτησης, συνδυάζοντας τη γοητεία της βικτωριανής αισθητικής με τον σουρεαλισμό, την ειρωνεία και τη σωματικότητα. Ένα οπτικά εκθαμβωτικό και βαθιά ανατρεπτικό πορτρέτο της επιθυμίας και της αυτογνωσίας.

(From L-R): Ramy Youssef, Emma Stone, Vicki Pepperdine and Willem Dafoe in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima, Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.
Katherine Hunter, Emma Stone and the cast of POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.