Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι

Ψηφιακή περιήγηση, ομαδική συζήτηση και συναυλία γειτονιάς από το «Dourgouti Island Hotel Project»

Αυτό το καλοκαίρι, το «Dourgouti Island Hotel Project» γίνεται η αφορμή για μια καλοκαιρινή βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του Δουργουτίου, τη συνοικία των προσφυγικών πολυκατοικιών Νέου Κόσμου. Ειδικότερα, την 1η Ιουλίου από τις 18:30 έως τις 23:00, όλοι όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν δωρεάν ένα πρωτότυπο πολύτοπο και να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στις τέσσερις διαστάσεις του Δουργουτίου, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες μεθόδους συζήτησης, την ιστορία και τη μουσική, σε μια συν-διοργάνωση των Clio Muse, όχι παίζουμε: UrbanDig Project, Process Makers και Δουργουτιωτών μουσικών και φίλων (Τάκης και Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας και 11η παράλληλος).

Ένα περπάτημα στη γειτονιά όπου το σάιμπερ συναντά τη συλλογική έρευνα και πλοηγεί στον χώρο και στον χρόνο, μια συζήτηση σε τραπεζάκια έξω όπου μοιραζόμαστε προσωπικά «ταξίδια» στην καθημερινότητα της πόλης, μια συναυλία στη πλατεία από ντόπιους και φίλους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις επιμέρους δράσεις:

– Περιήγηση στο Δουργούτι με το κινητό σου: Ταξίδι off-road στον χώρο και τον χρόνο
Oι ClioMuse, μαζί με τις ομάδες ΑΣΤΥ και όχι παίζουμε/UrbanDig και με υλικό από την Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου και την Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης, προσφέρουν την πρώτη ψηφιακή διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο του Δουργουτίου. Με αφετηρία τη στάση μετρό Συγγρού/Φιξ, ο επισκέπτης οδηγείται «off-road»: εκτός της πολύβουης λεωφόρου σε μια διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο, αντάξια της «μαγικής πόλης» όπως κάποτε χαρακτήρισε ο Νίκος Κούνδουρος τη γειτονιά. Θα γνωρίσει μυστικά της αγωνιστικής, προσφυγικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της, καταλήγοντας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Intercontinental, ιστορικό τοπόσημο από την Κατοχή έως σήμερα. Από τις 18:30 έως και τις 20:30 οι παραπάνω ομάδες θα βρίσκονται στην αφετηρία της διαδρομής, στη στάση μετρό Συγγρού Φιξ, όπου θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην εμπειρία.
Μετρό Συγγρού Φιξ – Περιοχή Intercontinental: 18:30 – 20:30

– WorldCafé στην πλατεία: Εσύ πώς «ταξιδεύεις» στην καθημερινότητα της πόλης;
Οι ProcessMakers, με «τραπεζάκια έξω» στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων, προσκαλούν όλους σε μια ομαδική συζήτηση, μέσω της σύγχρονης συμμετοχικής μεθοδολογίας που εξασκούν και μεταλαμπαδεύουν, αναζητώντας μέσα από την έκφραση των επισκεπτών και των περίοικων το πώς η πόλη γίνεται έμπνευση στην καθημερινότητά τους καθώς και τις εντυπώσεις από την προηγούμενη περιήγηση του Δουργουτίου.
Πλ. Θυμάτων Καλαβρύτων (Σφιγγός & Φανοσθένους): 19:30 – 20:30

– Συναυλία στη πλατεία: Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι
Οι Δουργουτιώτες μουσικοί και φίλοι Τάκης και Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας και 11η παράλληλος, προσφέρουν μια συναυλία γειτονιάς. Η πολυπολιτισμικότητα, η μουσική παράδοση και η αίσθηση συλλογικότητας που είχε το Δουργούτι όταν ήταν «μια παραγκού-πόλη μαγική» επιστρέφουν μέσω μιας βραδιάς που θα μας ταξιδέψει. Κάτοικοι, περίοικοι, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, ειδικοί, ταξιδευτές, απλοί πολίτες, είναι όλοι καλεσμένοι σε ένα διαδραστικό ταξίδι πολλών διαστάσεων. Στη συνοικία που στέκεται σαν νησί στις όχθες της Λεωφόρου Συγγρού, το Δουργούτι.
Πλ. Μπλόκου Δουργουτίου (Σφιγγός και Κασομούλη): 20:30 – 23:00

Λίγα λόγια για το Δουργούτι
Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

Λίγα λόγια για το Dourgouti Island Hotel
Το «Dourgouti Island Hotel» αποτελεί εφαρμογή του προγράμματος «UrbanDig για Γειτονιές» της ομάδας «όχι παίζουμε».  Είναι μια πλατφόρμα 90 ημερών δράσεων δια-τομεακών ομάδων κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ερευνητών, φοιτητών και μαθητών με σκοπό την συλλογική χαρτογράφηση του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής και την ανάπτυξη πολιτισμικών και εκπαιδευτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η τελική παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς τον Οκτώβριο του 2015. Η Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου και η Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης αποτελούν μέρος του Dourgouti Island Hotel Project και τροφοδοτούν την ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης στη γειτονιά. Η Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης  συνεργάζεται για τη συλλογή ιστορικού υλικού με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα στην περιοχή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας