Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας παρουσιάζει στην αίθουσα συναυλιών το κουαρτέτο εγχόρδων xPause και τον πιανίστα Στέφανο Νάσο σε μια συναυλία με τίτλο «Απόρριψη και επιτυχία» την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν δύο από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου από τον γαλλόφωνο χώρο. Οι συνθέσεις έλαβαν διφορούμενες κριτικές στις πρώτες τους εκτελέσεις από τους ειδικούς: αποδοκιμάστηκαν τα έργα, το μεν κουιντέτο από τον πιανίστα του -και σπουδαίο συνθέτη Camille Saint-Saëns, το δε κουαρτέτο από το Ωδείο των Παρισίων και το Prix de Rome. Υπήρξαν όμως επιτυχημένα για το κοινό και αργότερα φυσικά μεταξύ των μουσικών. Έχουν πολυηχογραφηθεί και ανήκουν στο στάνταρ ρεπερτόριο κάθε κουαρτέτου εγχόρδων.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Maurice Ravel (1875-1937): Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα (1903)
Allegro moderato. Tres doux
Assez vif. Tres rythme
Tres lent
Vif et agite
  
διάλειμμα

Cesar Franck (1822-1890): Κουιντέτο με πιάνο σε φα ελάσσονα
Molto moderato quasi lento – Allegro
Lento, con molto sentimento
Allegro non troppo, ma con fuoco

Στέφανος Νάσος

Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου, κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και δύο ψηφιακούς δίσκους: μουσική δωματίου του H. Vieuxtemps, και τα έργα για πιάνο του Αιμ. Ριάδη. Έχει εμφανιστεί με όλες τις σημαντικές Ελληνικές ορχήστρες, προσφάτως με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Beethoven (2013). Ως σολίστας, παρουσίασε έργα για πιάνο των Γ. Τσοντάκη, Δημ. Τερζάκη, Μ. Βάρβογλη, Ριάδη, Γ. Σισιλιάνου και Δημ. Μητρόπουλου σε πρώτες εκτελέσεις. Επιπλέον, παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των Θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA.

Ο Στέφανος έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 2006 (καθηγ. Matti Raekallio), ενώ προηγουμένως σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας (καθηγ. Roswitha Gediga), στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης (καθηγ. Sontraud Speidel), και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» (καθηγ. Καλομοίρα Νάσου).

Ο Στέφανος διδάσκει πιάνο στα ωδεία Ορφείο και Σύγχρονο της Αθήνας. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με εξαιρετικούς συναδέλφους όπως οι Ν. Νικόπουλος, Ι. Ζήκου, Μ. Δωρή, Μ. Μαργαρίτη, M. Zeffiri και Β. Βενετικίδου, ενώ αποτελεί μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Εαρινού Φεστιβάλ Παξών. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως το “musei di sera” στην Τεργέστη της Ιταλίας, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Σερίφου, Σάμου (Young Artists Festival), και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Παρουσίασε έργα μουσικής δωματίου των Αντ. Ανισέγκου, Γ. Βλαχόπουλου, Αργ. Κουνάδη, Ντ. Κωνσταντινίδη, Τσοντάκη και Π. Πλακίδη σε πρώτες εκτελέσεις σε εξωτερικό και Ελλάδα. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου, ενώ από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του» στον ΦΣ «Παρνασσός».

xPause

To κουαρτέτο εγχόρδων xPause, αποτελείται από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συναντώνται για να μετατρέψουν την παρέα σε δημιουργία. Το σύνολο έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση στα 46α Δημήτρια Θεσ/νίκης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο παγκόσμιο συνέδριο της ISME. Στόχος του συνόλου είναι η ανάδειξη δημοφιλών έργων από όλες τις μουσικές περιόδους.

Ο Δημήτρης Χανδράκης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Κ. Γαλιλαία, από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1982. Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης στην τάξη του G. Pichler (με υποτροφία του ιδρύματος «Α. ΩΝΑΣΗ»). Το 1988 πήρε το δίπλωμα σολίστ. Ακόμη έχει μελετήσει με τους M. Rostal, F. Hirshorn , E. Peineman, κ.ά.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες, καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία κ.α.). Στην Ελλάδα  έχει συμπράξει επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Το 2002 έπαιξε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Χ. Σαμαρά «Lamento» με τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ παράλληλα έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στο διαγωνισμό της Helexpo, τον Απρίλιο του 1992, πήρε το Α’ βραβείο ως μέλος του Μακεδονικού Συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου.

Eίναι ιδρυτικό μέλος του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου», του  σημαντικότερου συνόλου Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, με το οποίο έχει δισκογραφήσει πάνω από 15 δίσκους ακτίνας με ελληνικό κυρίως αλλά και διεθνές ρεπερτόριο, για τις εταιρίες BIS, Agora Musica,Lyra, ΕΜΙ και Ποικίλη στοά.

Απο το 1991 έως το 1996 υπήρξε εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και μέχρι το 2003, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κ.Ο.Θ. Ο Δημήτρης Χανδράκης δίδαξε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απο το 1993 έως το 2013. Είναι τακτικός καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο οποίο διδάσκει βιολί από το 2003. Πολλοί απόφοιτοι μαθητές του συνεχίζουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλοι είναι μέλη των ορχηστρών της πόλης.

Ο Μικέλ Μιχαηλίδης ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με το Μίκη Μιχαηλίδη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης από όπου πήρε Δίπλωμα Βιολιού και συνέχισε στη Hochschule für Musik του Trossingen με τους F. Agostini και E. Fischer. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδας και έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου, την Kammerorchester Tübingen, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης Αrad.

Ο Θανάσης Σουργκούνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στο βιολί και στο πιάνο. Κατόπιν, εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη βιολιού της Ε. Δελφινοπούλου, απ’ όπου και πήρε το δίπλωμά του με «Άριστα παμψηφεί και β’ βραβείο». Παράλληλα σπουδάζει Ανώτερα Θεωρητικά  στο  Κ.Ω.Θ.  αποκτώντας  πτυχία  Αρμονίας και Αντίστιξης. Τον Ιούνιο του 2010 ολοκληρώνει τις σπουδές του και στη βιόλα, με βαθμό Άριστα και 1ο Βραβείο.

Από το 2009 είναι μόνιμο μέλος στις βιόλες της Κρατικής   Ορχήστρας Θεσσαλονίκης , έχοντας επίσης καθήκοντα αναπληρωτή β΄κορυφαίου. Είναι επίσης τακτικός συνεργάτης του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, έχοντας δώσει συναυλίες σε Βιέννη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης καθώς και με την ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Konzerthaus του Βερολίνου. Έχει εκπροσωπήσει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως βιολονίστας στη συνάντηση Ωδείων Μεσογείου στη Μπαστιά της Κορσικής και κατόπιν επιλέγετε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων (WYO) για δύο συναπτά έτη, δίνοντας συναυλίες σε Ιταλία, Ισραήλ, Ιρλανδία, Εσθονία, Παλαιστίνη και Ιορδανία.

Tον Απρίλιο του 2003 διακρίθηκε για  την εξαιρετική του επίδοση στο διαγωνισμό του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, ενώ ένα χρόνο αργότερα κερδίζει το Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του Ωδείου Αγίου Παύλου. Τέλος τον Απρίλιο του 2007 αποσπά το A’ Βραβείο στο 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού στη Murcia της Ισπανίας.

Μελέτησε και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Λ. Καβάκο, Σ. Καφαντάρη, Χ. Σειρά, Χ. Πολυζωίδη, Α. Δασκαλάκη, H. Maguire, A. Stankov, R. Koelman, Γ. Δεμερτζή, Z. Bron,  Δ. Πολυζωίδη και V. Mendelssohn. Παράλληλα είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στο τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου.

Η Μαρία Ανισέγκου σπούδασε βιολοντσέλλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα. Τον Ιανουάριο του 2001 πήρε δίπλωμα βιολοντσέλλου με βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί’. Τον Σεπτέμβριο του 2001 συνέχισε τις σπουδές της αρχικά στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Würzburg στην τάξη του Prof. Jörg Metzger και από το Μάρτιο του 2003 στην Ανώτατη Σχολή της Λειψίας στην τάξη του Prof. Peter Hörr. Τον Ιούνιο του 2007 αποφοίτησε από την ανωτέρω σχολή με τίτλο διπλώματος “Diplommusiker”.

Το 2002 κέρδισε την υποτροφία ‘Αλεξάνδρα Τριάντη’ του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. To 2004 κέρδισε την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Από τον Μάιο του 2007 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκει στο Μουσικό κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Ανισέγκου είναι μέλος του IAMA trio και συνεργάζεται με το dissonArt ensemble.