“Society Uncensored”: Συζήτηση με θέμα «Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση» στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία;

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 19:00 το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει μια συζήτηση που δίνει τον χώρο που χρειάζεται κάθε άτομο ανεξαρτήτως βλάβης και ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ειδικό στο διαφορετικό.

Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία;

Το “Society Uncensored 02” συνεχίζεται με μια συζήτηση χωρίς φίλτρα για ένα θέμα επιτακτικό.

«Ευελπιστώ και θέτω ως στόχο μονίμως η κοινωνία να βλέπει ένα ανάπηρο άτομο όχι ως ένα ποσοστό επιτροπής, αλλά ανθρωποκεντρικά. Και να αναγνωρίζει τις εμπειρίες και την προσωπικότητα του καθενός μεμονωμένα, ως μοναδικότητες.»

Αφαιρώντας όλα τα φίλτρα από τη συζήτηση περί του αναπηρικού ζητήματος, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στην ψηφιακή σειρά ”Society Unsencored” ένα επεισόδιο με τίτλο «Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση», στο οποίο εξερευνάται η θέση των αναπήρων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία και η σχέση τους με την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από μια συνάντηση πολιτών, αναπήρων και μη, η οποία θέτει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζει και προτείνει πρακτικές και λύσεις για ένα συμπεριληπτικό μέλλον, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

©Pavlos Fysakis

Η συζήτηση ουσιαστικά κινείται σε δυο ξεχωριστούς δρόμους, οι οποίοι τέμνονται συνεχώς. Aπό τη μια, η ορατότητα των αναπήρων μέσα στο σύστημα της κοινωνίας μας και από την άλλη η αναπαράσταση των αναπήρων στον πολιτισμό. Η συζήτηση θίγει θεματικές όπως: o αποκλεισμός των ανάπηρων παιδιών από την τυπική εκπαίδευση ο διαχωρισμός σε ειδική και τυπική και η έλλειψη συνύπαρξης. Η δύναμη της εικόνας στο πώς σχηματίζει στερεότυπα, προκαταλήψεις και εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν προέρχονται από τα ίδια τα άτομα που αναπαριστά, αλλά από την εικόνα που δημιουργούν άλλοι για αυτά.

©Pavlos Fysakis

Το δραστήριο, ποικιλόμορφο οικοσύστημα του πολιτισμού και της αναπηρίας στην Ελλάδα και η ευκαιρία να ανατρέψει αποκλεισμούς και διακρίσεις μέσω της ορθής αναπαράστασης, της εκπροσώπησης και της εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της αποδαιμονοποίησης του διαφορετικού. Οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η έλλειψη θεσμικής πλαισίωσης για τα παραπάνω και η ανάγκη πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Το επεισόδιο είναι πλήρως προσβάσιμο και συνοδεύεται από Ανοιχτή Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη, ενσωματωμένη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπότιτλους για άτομα με ακουστική βλάβη.

Συμμετέχουν: Κατερίνα Βρανά (Stand-up comedian), Έλη Δρίβα (ηθοποιός), Θάλεια Κιούση (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας), Μέντη Μέγα (χορογράφος), Παναγιώτης Παράσχου (χορευτής)

Συντονίζει ο Σπύρος Νταντανίδης, Κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”

Εμφανίζονται: Αντιγόνη Καρνεσιώτη (Ψυχοπαιδαγωγός, Σκηνοθέτρια και Σεναριογράφος του “Handbrake”), Χρήστος Καρράς (Σύμβουλος Βιωσιμότητας και Πράσινης Πολιτικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μπετίνα Παναγιωτάρα (Ερευνήτρια Χορού, Δραματουργός), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Καλλιτέχνης, Ιδρυτής Liminal Access), Πατρίτσια Τόσκα (Φαρμακοποιός, Συνδημιουργός του “Handbrake”), Γρηγόρης Χρυσικός (Υπάλληλος γραφείου, Αθλητής, Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”)

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σενάριο & Έρευνα: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Σπύρος Νταντανίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαρρής
Οργάνωση Παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια Περιεχομένου: Ελιζαμπέττα Γεωργιάδου
Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Αγγελική Αυγέρη, Χριστίνα Αντσακλή
Καλλιτεχνική Επίβλεψη Motion Graphics: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Animation: Ζίνα Παπαδοπούλου (Ovalimage Animation & Design)
Επιμέλεια υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας
Μετάφραση και υποτιτλισμός: Authorwave
Μουσικό κομμάτι: Kostadis
Still Photographer: Παύλος Φυσάκης
Διερμηνείς Ε.Ν.Γ.: Μανουέλα Καγιοπούλου, Άννα Λιάκου

Ευχαριστίες:
Ντόρα Βουγιούκα, Συντονισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
Χριστίνα Λιάτα, Διεθνείς συμπαραγωγές και Περιοδείες Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ίδρυμα Ωνάση

LIMINAL
Παραγωγή Ακουστικής Περιγραφής & Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: liminal
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Όλγα Δαλέκου, Ανδρέας Πλεμμένος, Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Μαγνητοσκόπηση Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Ηχοληψία Ακουστικής Περιγραφής: Ιώ Χάλδα
Η ηχογράφηση της Ακουστικής Περιγραφής έγινε στα στούντιο της Basement Productions

ALASKA
Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Σταύρος Πετρόπουλος, Λεωνίδας Κωνστανταράκος
Εκτέλεση Παραγωγής: Alaska Films
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Εικονολήπτες: Ιβάν Ζιώβας, Βαγγέλης Λαΐνάς, Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Φαφουτάκης
Ηχοληψία: Ιάσονας Θεοφάνου
Μοντάζ: Κατερίνα Ρέκκα
Διευθυντής Παραγωγής: Γιώργος Τσακίρης
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός Σκηνογράφου: Μανίνα Τριανταφυλλοπούλου
Φροντιστής: Γιάννης Χατζησταυρής
Ηλεκτρολόγος: Θανάσης Κυρίτσης
Βοηθοί Ηλεκτρολόγου: Σταύρος Παπαδόπουλος, Βλάσης Παπαπετρόπουλος
Συντονισμός Παραγωγής: Ολυμπία Καλτσά
Βοηθοί Παραγωγής: Κώστας Αντάραχας, Γιώργος Καραγιάννης
Ηχογράφηση Voice Over: liminal
Μίξη Ήχου: Ιάσονας Θεοφάνου
Χρωματική Επεξεργασία: Γιάννης Κανάκης
Ενοικίαση Εξοπλισμού: Rent Photo Video

ΣΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ SOCIETY UNCENSORED

Το νέο επεισόδιο με θέμα την αναπηρία ανήκει στη σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης “Society Uncensored” που ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με πάνω από 500.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν, ενώ ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο.

Κεντρικός πυρήνας των επεισοδίων είναι το στρογγυλό τραπέζι, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι συζητήσεις πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.

Χωρίς λογοκρισία, εκπρόσωποι οργανώσεων με ενεργό δράση, μέλη από την πανεπιστημιακή και την καλλιτεχνική κοινότητα, από τα πεδία του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών, της δημοσιογραφίας, της έρευνας, της νομικής εκπροσώπησης και της διακυβέρνησης, παίρνουν θέση απέναντι σε κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και του τόπου.
Βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις που αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, σε μια ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους και όλες ψηφιακή πλατφόρμα συνδιαλλαγής και γόνιμου διαλόγου με κοινωνικό και εκπαιδευτικό σκοπό.

Η σειρά Society Uncensored δημιουργήθηκε για να ακουστεί μια πληθώρα «φωνών», με στόχο τη διάχυση διαφορετικών απόψεων, τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κυρίαρχα κοινωνικά θέματα, όπως αναδεικνύονται μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα, τις δημόσιες συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα ΜΜΕ, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Πληροφορίες

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 | 19:00 | Onassis Channel στο YouTube
Διάρκεια: 58’
Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.