Ένα έργο για τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Δραγούμη

Το Θέατρο της Ημέρας, συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας και δημιουργικής πορείας, συνεχίζει την έμπρακτη στήριξή του στο νεοελληνικό έργο και στους συγγραφείς του παρουσιάζοντας το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Η σκιά του ειδώλου». Εμπνέεται από τη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους, αλλά παντελώς άγνωστους, Έλληνες ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, τον Νικόλαο Δραγούμη.

Ένας νεαρός ηθοποιός προσπαθεί να βρει το κουράγιο να εμφανιστεί στη σκηνή, στην πρώτη πρεμιέρα της ζωής του, όπου υποδύεται τη ζωή του Νικόλαου Δραγούμη. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ επιβεβαίωσης και ανασφάλειας υποδαυλίζει έντονα συναισθήματα και θέτει ερωτήματα μέσα από μια βαθιά εσώτερη διαδικασία.

Ο πρωτότοκος Νικόλαος Δραγούμης υπήρξε η πλέον ευαίσθητη και ευάλωτη μορφή της οικογένειας του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, με τα έντεκα παιδιά, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν, ο Ίωνας, η Ναταλία ο Φίλιππος και άλλα, όμως ο Νικόλαος ήταν εκείνος που παρέμεινε στην αφάνεια. Η καλλιτεχνική του έφεση, σε συνδυασμό με την άσκηση πίεσης από την πλευρά του πατέρα του να σπουδάσει τη Νομικά, κάτι όμως που δεν επιθυμούσε, επιβάρυναν την ήδη ταραγμένη ψυχή του και επίσπευσαν τον εγκλεισμό του σε διάφορα ψυχιατρεία. Το αυστηρό οικογενειακό κατεστημένο των Δραγούμηδων τον ήθελε να ακολουθεί καριέρα διπλωμάτη, αλλά εκείνος τύπος μποέμ, ανατρεπτικός και ασυμβίβαστος είχε πάθος με τη ζωγραφική. Πέθανε στο Δρομοκαΐτειο με την παράνοια να συνοδεύει το θεϊκό του ταλέντο κι αφού προηγουμένως βίωσε τον εγκλεισμό του σε αρκετά ευρωπαϊκά ψυχιατρεία. Υπήρξε εκπρόσωπος στην Ελλάδα της τεχνοτροπίας των κηλιδιστών (πουαντιλισμός).

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Μαρίκα Θωμαδάκη
Σκηνογραφική-Ενδυματολογική επιμέλεια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φωτεινή Παπαδάκη
Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαδημητρίου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ