Ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Θα προβληθούν οι 13 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Έλληνας δημιουργός

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Με το αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τις φετινές της δράσεις. Η ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη εξερευνά τις που σύνθετες πτυχές του έργου ενός από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά.

Ήρωες με τους οποίους το κοινό έχει ταυτιστεί και ταξιδέψει, από τον Βασίλη Σερέτη στη «Φανέλα με το 9» μέχρι την Ελένη από «Τα Πέτρινα χρόνια», και ατάκες χαραγμένες στο συλλογικό θυμικό, από το «Ηλία, ρίχ’ το!» του Όλα είναι δρόμος μέχρι το «Σπύρο αγάπη μου» από τη «Μικρά Αγγλία», ζωντανεύουν το σύμπαν του Παντελή Βούλγαρη σε μια κινηματογραφική εβδομάδα.

Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθούν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές οι 13 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Έλληνας δημιουργός.

Μάλιστα, στην έναρξη του αφιερώματος, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ακριβώς πριν την προβολή της ταινίας Το τελευταίο σημείωμα, θα έχουμε τη χαρά και τιμή να υποδεχτούμε τον Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος θα μιλήσει για τη ζωή, το έργο του και τους σημαντικότερους σταθμούς στη σπουδαία του καριέρα.

Επιπλέον, στις 30 Νοεμβρίου, μετά την προβολή της ταινίας Μικρά Αγγλία, ο Πάρης Μουρατίδης (μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, μέλος ΕΜΕΚΤ – Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης) θα παραδώσει masterclass με τίτλο «Μικρά Αγγλία: ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος».

Μετά την ολοκλήρωση των προβολών στη Θεσσαλονίκη, η ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αίθουσα Α), από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Πληροφορίες

Διάρκεια αφιερώματος: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου – Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου

Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα στις διευθύνσεις: filmfestival.gr / viva.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.