Τo AMOQA και τα Filmmakers For Palestine GR παρουσιάζουν το Queer Cinema for Palestine (QCP) στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος μικρού μήκους ταινιών “No Pride in Genocide” στην Αθήνα στον κινηματογράφο “ΑΤΗΕΝΕΕ”, με ελεύθερη συνεισφορά.
Τα έσοδα της εκδήλωσης “Queer Cinema for Palestine” θα διατεθούν σε queer συλλογικότητες της Παλαιστίνης.
Το QCP είναι μια παγκόσμια κινηματογραφική εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) και περισσότερους από 200 συμμάχους, από την Κίνα έως το Εκουαδόρ. Το QCP περιλαμβάνει 110 προβολές σε 34 χώρες, που φιλοξενούνται από queer, αλληλέγγυες, ακτιβιστικές, γηγενείς καλλιτεχνικές οργανώσεις, ανεξάρτητα θέατρα, πανεπιστημιακά τμήματα, βιβλιοθήκες, εκδηλώσεις Pride και φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ξεκίνησε ως ένας εναλλακτικός ηθικός χώρος για κινηματογραφιστά που απέσυραν ή αρνήθηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους στο φεστιβάλ ταινιών LGBTQ TLVFest, το οποίο χρηματοδοτείται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το φετινό πρόγραμμα διάρκειας 90 λεπτών επικεντρώνεται στο έργο κουήρ, Παλαιστινίων και συμμάχων καλλιτεχνών, από την Παλαιστίνη, όλη τη διασπορά και πέρα από αυτήν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ποικίλο μείγμα ταινιών σε διάρκεια και στυλ όπως υβριδικά ντοκιμαντέρ, πειραματικά, μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων.
Θα προβληθούν οι ταινίες:
- “Abgad Hawaz”, Robin Riad, 1’, Καναδάς (2024)
- “Out of Gaza”, Seza Tiyara Selen, Jannis Osterburg, 9’, Γερμανία (2025)
- “Blood Like Water”, Dima Hamdan, 14’, Παλαιστίνη (2023)
- “a tangled web drowning in honey”, Tara Hakim & Hannah Hull, 9’, Καναδάς (2023)
- “Aliens in Beirut”, Raghed Charabaty, 16’, Λίβανος, Καναδάς (2025)
- “Palcorecore”, Dana Dawud, 8’, αρχειακό ονλάιν υλικό από την Παλαιστίνη (2023)
- “I never promised you a Jasmine Garden”, Teyama AlKamli, 20’, Καναδάς (2023)
- “Don’t take my joy away”, Omar Gabriel, 7’, Λίβανος (2024)

Από την Ελλάδα έως τη Νότια Κορέα, από το Turtle Island έως το Πακιστάν, από τη Σλοβενία έως την Παλαιστίνη, εκατοντάδες συνεργάτες του QCP δηλώνουν: «Δεν υπάρχει υπερηφάνεια στη γενοκτονία». Στην Αθήνα, η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στο θερινό κινηματογράφο ΑΤHΕΝΕE.

