Προτάσεις για αποκριάτικες δράσεις και όχι μόνο για τα παιδιά αυτό το ΣΚ

Ταξίδι στη Νάουσα της Ημαθίας φτιάχνοντας παραδοσιακές μάσκες Μπούλας και Γιαννίτσαρου, αποστολές στο διάστημα από το ορεινό χωριό της Βαμβακούς και διαδικτυακή τηλεόραση από την Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας για το τριήμερο

Η Αποκριά είναι η γιορτή των παιδιών και παρ’ όλο που η πανδημία συνεχίζει να βάζει περιορισμούς, και να μας κρατάει όλους σπίτι πολλές είναι οι δράσεις που θα κάνουν αυτό το τριήμερο λίγο διαφορετικό. Αν πάλι δεν έχετε καρναβαλική διάθεση σας προτείνουμε μερικές διαφορετικές δράσεις για να απολαύσετε μαζί με τους μικρούς μας φίλους.

Αποκριάτικα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά να ζήσουν τη δική τους αποκριάτικη ιστορία και να γίνουν πρωταγωνιστές μέσα από αποκριάτικα  διαδικτυακά προγράμματα, με έμπνευση από την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία και παράδοση.

Οι μουσειοπαιδαγωγοί της Πινακοθήκης, του Κέντρου Τεχνών, του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων καλούν τα παιδιά από 6 έως 12 ετών και τις οικογένειές τους να παίξουν με το έργο Πιερότος του Μίμη Βιτσώρη υπό τη μορφή ψηφιακού παζλ, να ζωγραφίσουν τον δικό τους ελπιδοφόρο χαρταετό και να «αμολήσουν καλούμπα» στα όνειρά τους. Να κάνουν ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης με αποκριάτικη διάθεση, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη για να φτιάξουν το δικό τους έργο τέχνης. Nα γνωρίσουν την ιταλική αυτοσχεδιαστική κωμωδία commedia dell’arte κι έναν από τους βασικούς της χαρακτήρες, τον Αρλεκίνο, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους, όπως τον Πικάσο, τον Σεζάν, τον Ντεγκά, κ.ά. Να ταξιδέψουν στη Νάουσα της Ημαθίας και να συναντήσουν τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους, δημιουργώντας βήμα – βήμα τη δική τους αποκριάτικη παραδοσιακή μάσκα.

Παίζοντας ψηφιακά με τα έργα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων 

Για παιδιά 9+

Για να γιορτάσει μαζί σας η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τις Αποκριές φέτος, έβγαλε από το αρχείο της το έργο του Μίμη Βιτσώρη Πιερότος και μας προτείνει να το φτιάξουμε ως ψηφιακό παζλ. Έτοιμοι; Αν ναι,  πατήστε εδώ,  Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και…το ψηφιακό διαδραστικό παιχνίδι ξεκινά!

Μπορείτε κι εσείς, αντλώντας έμπνευση από το έργο του Μίμη Βιτσώρη, να σχεδιάσετε στο σπίτι το δικό σας Πιερότο και αν επιθυμείτε να στείλετε το έργο σας, μπορείτε στο e-mail:  [email protected]

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» – Μπούλες και Γιαννίτσαροι

Κατασκευή αποκριάτικης παραδοσιακής μάσκας Μπούλας και Γιαννίτσαρου από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων. Ταξιδεύουμε μέχρι τη Νάουσα της Ημαθίας για να συναντήσουμε τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους, δημιουργώντας βήμα – βήμα τη δική μας αποκριάτικη παραδοσιακή μάσκα εμπνευσμένοι από την τέχνη και την πλούσια λαϊκή παράδοση της Αποκριάς…
Πρόκειται για ένα αποκριάτικο έθιμο, ένα χορευτικό δρώμενο, που οι μεταμφιεσμένοι είναι άντρες. Η νύφη-Μπούλα, είναι ένας άντρας ντυμένος με φαρδιά φουστάνια. Το κεφαλοκάλυμμα είναι γεμάτο λουλούδια, από τα οποία ξεκινούν τούλια και κορδέλες. Στο πρόσωπο φοράει μάσκα ή αλλιώς τον «πρόσωπο», έχει κόκκινα ολοστρόγγυλα μάγουλα και χρυσαφί βαράκι. Η φορεσιά της είναι στολισμένη με τραχηλιές, φλουριά, χρυσοκέντητη ζώνη και πόρπη, όλα στοιχεία από την τοπική γυναικεία φορεσιά, εκτός απ’ το φουστάνι που είναι ειδικά ραμμένο με στεφάνια, ώστε να στέκεται φουσκωτό.

Ο Γιαννίτσαρος, άντρας ντυμένος με φουστανέλα, κεντημένο γιλέκο με ασημένια νομίσματα, σελάχι, σπαθί, κιουστέκι με ασήμια, τσαρούχια και βέβαια τον «πρόσωπο», που βάφεται με κατάλευκο χρώμα, συμβολίζοντας τη νέκρωση της φύσης και τα κόκκινα μαγουλάκια που συμβολίζουν το ξαναζωντάνεμα. Το κίτρινο βαράκι στο μέτωπο μπήκε πρώτα στο μέτωπο της μπούλας ως διακριτικό της παντρεμένης γυναίκας και μετά προσαρμόστηκε στον γιαννίτσαρο.

Βρείτε τις οδηγίες εδώ για να κατασκευάσετε βήμα – βήμα μια παραδοσιακή μάσκα Μπούλας και Γιαννίτσαρου

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων – Ο Αρλεκίνος της commedia dell’arte

Τι είναι η commedia dell’arte; Ποιος είναι ο ρόλος του Αρλεκίνου; Με ποιο τρόπο η μορφή του Αρλεκίνου ενέπνευσε διάσημους ζωγράφους; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα σου απαντηθούν αν έχεις διάθεση να κάνεις ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης με αποκριάτικη διάθεση. Επιπλέον, αν θέλεις να ζωγραφίσεις το δικό σου έργο τέχνης με θέμα τον Αρλεκίνο, εκτύπωσε την κάρτα εδώ.

Επίσης, αν θέλεις να δημιουργήσεις μια χάρτινη μαριονέτα – Αρλεκίνο, εκτύπωσε την κάρτα εδώ

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Αμόλα καλούμπα…..Χαρταετοί

Οι μουσειοπαιδαγωγοί του Κέντρου Τεχνών Δήμου Αθηναίων τη φετινή Αποκριά προτείνουν να δημιουργήσουμε το δικό μας πολύχρωμο χαρταετό και να τον υψώσουμε στον ουρανό με αισιοδοξία.

Η έκφραση «αμόλα καλούμπα» (αμολώ=αφήνω κάτι ελεύθερο-χαλαρό, καλούμπα=κουβάρι) είναι μια έκφραση που προτρέπει, κατανοώντας τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία του covid 19 σε παγκόσμιο επίπεδο, μικρούς και μεγάλους να μην μείνουν στάσιμοι, αλλά να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν.

Αντλώντας πληροφορίες για τη δημιουργία χαρταετών από την παγκόσμια ιστορία και παράδοση, θα ζωγραφίσουμε τον δικό μας ελπιδοφόρο χαρταετό και θα «αμολήσουμε καλούμπα» στα όνειρά μας!

Κάνουμε ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης των χαρταετών με αποκριάτικη διάθεση στο ακόλουθο video.

Επιπλέον εάν επιθυμείς να φιλοτεχνήσεις το δικό σου χαρταετό εκτύπωσε την κάρτα εδώ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Αποκριάτικες δράσεις

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε προσωπεία (μάσκες), όπως αυτά απεικονίζονται σε αντικείμενα από την αρχαία Μακεδονία, φτιαγμένα από κάθε είδους υλικό και για κάθε είδους χρήση. Μπορούμε να μάθουμε να κατασκευάζουμε τη δική μας μάσκα ακολουθώντας τις οδηγίες και το σύντομο βίντεο.

Μπορούμε, επίσης, να μάθουμε για τα προσωπεία που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ιστορία της θεατρικής μάσκας στην Ελλάδα. Και αν θέλουμε, φοράμε τη μάσκα μας, και τη στέλνουμε σε μια φωτογραφία στο [email protected] για να την αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου και να κάνουμε όλοι μια διαδικτυακή αποκριάτικη γιορτή!

Περισσότερα εδώ

Διαδραστικό εργαστήριo γνώσης

«Τεχνητοί δορυφόροι, αποστολές & Εξερεύνηση του διαστήματος» –  Vamvakou Revival

Ξεκινώντας από τις πρώτες αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, θα καταλήξουμε στην περιγραφή σημαντικών σύγχρονων διαστημικών αποστολών που αφορούν την Αστρονομία και τη Διαστημική Φυσική.

To 1957, εκτοξεύθηκε και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ο πρώτος δορυφόρος στο διάστημα, ο σοβιετικός Sputnik, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε ο αμερικάνικος Explorer 1. Η ανθρώπινη δραστηριοποίηση στο διάστημα έχει ξεκινήσει. Μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες δορυφόρων έχουν εκτοξευθεί παρέχοντας ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση, τη μετεωρολογία, την τηλεπισκόπηση του πλανήτη μας, τις επιστήμες και την έρευνα του διαστήματος. Πέρα από την τροχιά της Γης, αποστολές ταξιδεύουν στο διάστημα, συλλέγοντας δεδομένα για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και περιοχές του σύμπαντος πολύ πιο μακριά από αυτό.

Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) λειτουργεί στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς από τη Vamvakou Revival και σχεδιάστηκε με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Οnline via Webex
Εισηγητής: Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός
Κατάλληλο για 10+

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 Δύο ώρες πριν την εκδήλωση θα μας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος της σύνδεσης και απαραίτητες οδηγίες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαιτείται προκράτηση.

Διαδικτυακή τηλεόραση

«Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!» του Ευγένιου Τριβιζά στη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρόκειται για ένα νέο έργο, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV, περιγράφει με τρόπο φαντασιακό και ποιητικό την επίθεση του κορωνοϊού στην ανθρωπότητα, μέσα από μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation. To «Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!» αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική Γιώργου Δούση, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, σκηνικά-κοστούμια Τίνας Τζόκα και animation Παναγιώτη Ράππα και Θοδωρή Σαράφη. Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσιούμπα.

Αφηγητής είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, σε διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Κωνσταντίνας Πιτσιάκου αντίστοιχα.

Σε ένα μακρινό πλανήτη, εξωγήινοι μυρμηγκοφάγοι εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο για να κατακτήσουν τη Γη και να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της. Πρώτος και κύριος στόχος τους τα παιδιά! Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί, με μια άγρια ιαχή που στο σύμπαν αντηχεί, ο διαστημικός στόλος των εισβολέων, με επικεφαλής τον αποτρόπαιο στρατηγό Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, επελαύνει ακάθεκτος.

Ποιος θα επικρατήσει στην τρομερή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει; Θα πετύχει το σχέδιο των εξωγήινων εισβολέων ή τα παιδιά της Γης θα βρουν τρόπους να τους κατατροπώσουν; Μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη εκρηκτικές εκπλήξεις.

Από 14/03/2021 έως 31/12/2021

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ

Οικογενειακές ταινίες και ντοκιμαντέρ

«Δώδεκα δωδεκάχρονα κορίτσια μιλάνε για τον κόσμο τους, και τον κόσμο μας». – Kinderdocs

Για παιδιά 10+

Πρόκειται για ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ και απευθύνεται κυρίως σε μαμάδες (ή μπαμπάδες) με κόρες, σε όσες είναι, ήταν ή θα γίνουν δώδεκα ετών, και όσους ζουν μαζί τους.

Το 12 γίνεται μαγικός αριθμός όταν δώδεκα δωδεκάχρονες αυτοσυστήνονται με αυτοπεποίθηση και μας δείχνουν τι σκέφτονται, πώς νοιώθουν, ποιες είναι, τι θα γίνουν, πώς θα αλλάξουν τον κόσμο. Η σχέση με τη μαμά τους, με τα μαθηματικά, με την εμφάνισή τους, με τα αγόρια, με την κλιματική αλλαγή, με τα πάρτυ, με το μέλλον τους. Θαυμάσιο και βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της νεαρής Αυστραλής ηθοποιού Tilda Cobham Hervey. Για όσες είναι, ήταν ή θα γίνουν δώδεκα, και όσους ζουν μαζί τους.

Με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Tilda Cobham-Ηervey

Διάρκεια 20′

Για την παρακολούθηση της ταινίας συμπληρώνετε την αίτηση που θα βρείτε εδώ.

Θα ακολουθήσει συζητήση με θέμα: “Τα 12χρονα κορίτσιε”  με καλεσμένη την Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέα, που θα συντονίσει η Δημοσιογράφος – Σκηνοθέτης Δήμητρα Κουζή 

«Στρουμφάκια: Ο θρύλος της Στρουμφοκοιλάδας» – Mega TV Channel

Τα αγαπημένα μπλε πλασματάκια κάνουν την εμφάνισή τους με μια ολοκαίνουργια περιπέτεια. Τα «Στρουμφάκια: Ο θρύλος της Στρουμφοκοιλάδας» θα κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στους μικρούς μας φίλους.

Ο Σπιρτούλης ετοιμάζεται να νικήσει στον ετήσιο διαγωνισμό Κυνηγιού Στρουμφομούρων, όταν ο Προκόπης αποφασίζει να ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχίας του. Η έρευνα του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον Θρύλο της Στρουμφοκοιλάδας και κατευθείαν στην παγίδα του Δρακουμέλ. Θα καταφέρουν οι δύο φίλοι να σωθούν, πριν ο Δρακουμέλ τους πιάσει;

Βάζουμε λίγη από τη χαριτωμένη μαγική σκόνη των μικρών μπλε πλασμάτων στη ζωή μας και χαμογελάμε. Με αυτά πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει, γιατί όχι να μην τα απολαύσουμε και πάλι δίπλα στα δικά μας παιδιά. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 12:30 στο Mega TV.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.