Πώς να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά μας

Μερικές ιδέες για να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά μας

Έφτασε η ώρα των Πασχαλινών αυγών και ειδικά αυτές τις μέρες όπου οι ώρες μέσα στο σπίτι είναι πολλές γιατί όχι να μην προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε απολαυστικά αυγά, ακόμα και αν δεν τα καταναλώσουμε.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πασχαλινά αυγά και η παράδοση του χρωματισμού τους δεν ταυτίζεται χρονικά με την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού αλλά προηγείται καθώς το αυγό σε πολλές κουλτούρες χρησιμοποιείται ως σύμβολο της νέας ζωής, της γονιμότητας και της αναγέννησης. Για πολλά χρόνια, διάφοροι λαοί ανά τον κόσμο είχαν ως παράδοση τη διακόσμηση των αυγών στην αρχή της άνοιξης.

Για τη βαφή των πασχαλινών αυγών, πέραν του κλασικού παραδοσιακού κόκκινου, πολλές οι ιδέες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Εμείς κάναμε μια επιλογή και τις μοιραζόμαστε:

Απλά και χαριτωμένα

Για όσους δεν είναι φανατικοί της ιδέας αλλά θέλουν να δώσουν μια μικρή πινελιά στο τραπέζι, ακόμα και αν θα καθίσει ένας ή δύο, να μια ωραία ιδέα για να μη νιώσει απόλυτη ενοχή. Μία πολύ απλή έκδοση του «άβαφτου» αυγού – ανοίγεις το ψυγείο, παίρνεις τα καφέ αυγά σου (δεν χρειάζονται λευκά) και με ένα μη τοξικό λευκό μαρκαδόρο ζωγραφίζεις ή γράφεις. Και αν θέλει κανείς μπορεί να φτιάξει στεφανάκια. Το έργο αυτό μπορούν να το αναλάβουν οι μικροί μας φίλοι. Λίγο σύρμα, μερικά αγριολούλουδα από το πάρκο και είστε έτοιμοι.

Doodling ή διακοσμητικά μηνύματα

Αν προλαβαίνει κανείς να προμηθευτεί μη τοξικούς μαρκαδόρους τότε η πρόταση με τα διακοσμητικά μηνύματα ή τα doodles είναι ξεχωριστή. Βάφουμε τα αυγά όπως θέλουμε, ή τα αφήνουμε λευκά και στη συνέχεια με τους μαρκαδόρους κάνουμε σχέδια, γράφουμε μηνύματα ή ότι άλλο σκεφτεί κανείς.

Φυσικά Χρώματα

Και για τους λάτρεις φυσικά των φυσικών χρωμάτων υπάρχουν τα μυστικά που πολλοί πλέον μοιράζονται.  Αν θέλουμε πιο ζωηρά και έντονα χρώματα με τα φυτικά υλικά, θα πρέπει να επιλέξουμε λευκά αυγά. Στα καφέ, το χρώμα δεν γίνεται τόσο έντονο.

Για κόκκινα αυγά – Βαφή με φύλλα κρεμμυδιών

Ξεφλουδίζουμε κόκκινα κρεμμύδια και τις φλούδες τις βάζουμε στην κατσαρόλα που θα βράσουμε και τα αυγά. Τοποθετούμε μια σειρά αυγών και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε αλείφοντάς με μια πετσέτα βουτηγμένη σε λάδι (ή πινέλο).

Για μπλε αυγά – Βαφή με κόκκινο λάχανο

Τοποθετούμε στην κατσαρόλα λεπτές λωρίδες από κόκκινο λάχανο Τοποθετούμε μια σειρά αυγών και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε αλείφοντάς με μια πετσέτα βουτηγμένη σε λάδι (ή πινέλο).

Αν αφήσουμε τα αυγά μέσα στο μείγμα για περισσότερες από 3 ώρες θα αρχίσει να αποκτά ένα καφέ σκούρο χρώμα. Εναλλακτικά βάζουμε τα αυγά μας (20) σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό, 3 κ.σ. στιγμιαίο καφέ και 100 γρ. ξύδι.

 Για κίτρινα αυγά – Βαφή με κουρκουμά

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά και το νερό 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά. Βράζετε τα αυγά για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία.

Εναλλακτικά, βράζουμε το κάθε υλικό μέσα σε μία κατσαρόλα με 2 κούπες νερό και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να βράσουν για 10-15 λεπτά και μετά τα βάζετε σε ένα μπολ να κρυώσουν προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι. Και μετά βουτάμε τα αυγά (τα έχουμε πρώτα βράσει) σε κάθε ένα από τα χρώματά μας με ένα κουτάλι και ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε τα αφήνουμε και τον αντίστοιχο χρόνο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.