Πειράματα με το φως, πεζοπορία στην Πάρνηθα και το θρυλικό «Καπλάνι της βιτρίνας» στο θέατρο γι’ αυτό το ΣΚ με τα παιδιά

Εscape game μέσα στο φυσικό σκηνικό του παλιού εργοστασίου φωταερίου, θεατρικό drive-in και εικαστικά εργαστήρια είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις για αυτό το ΣΚ

Ίσως το πρώτο ΣΚ που οι πολιτιστικές δράσεις που απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους έχουν αυξηθεί, γεγονός που μας χαροποιεί. Εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις για πειραματισμούς έστω με νέα μορφή και λιγότερο κόσμο ανακοινώνονται κι εμείς παίρνουμε θέση για να τις συγκεντρώσουμε και να σας τις προτείνουμε. Ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους δίπλα μας, μένοντας ασφαλείς, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε τις δράσεις πολιτισμού. Το έχουμε όλοι ανάγκη.

Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι – Arnold J. Toynbee

Εικαστικές, ψυχαγωγικές και τεχνολογικές δράσεις

Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 12.00
Gas Myster – ΒΜΦ Τεχνόπολη
Παιδιά 8+

Εscape game για όλη την οικογένεια μέσα στο φυσικό σκηνικό του παλιού εργοστασίου φωταερίου που διατηρεί στην αρχική του θέση όλα τα μηχανήματά του με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με τη βιομηχανική ιστορία. Η αποστολή απλή: Μικροί και μεγάλοι πρέπει να συνεργαστούν και να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους ώστε να λύσουν μια σειρά από γρίφους που θα τους οδηγήσουν στο κουμπί που θα σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου, εμποδίζοντας την επικείμενη οικολογική καταστροφή. Έχουν στη διάθεσή τους 60 λεπτά για να αποκρυπτογραφήσουν μερικά απροσδόκητα στοιχεία. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο προτού να είναι αργά;

Το Gas Mystrery είναι μια βιωματική μουσειακή δράση που προωθεί την εκπαίδευση μέσα από την ψυχαγωγία, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Είναι μια πρόταση για οικογένειες με παιδιά που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, βιώνοντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στο ξεχωριστό περιβάλλον ενός μουσείου.

Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 213 0109325 / Αριθμός συμμετεχόντων: από 3 έως 6 άτομα
Σχεδιασμός: Athens Clue

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, 118 54 Γκάζι

Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 17.00
Το αόρατο φως – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 10+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται ζωντανά πειράματα για ένα ταξίδι εξερεύνησης του «αθέατου» κόσμου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα, το ορατό φως και τα χρώματα, μέχρι το υπέρυθρο και το υπεριώδες. Ένα ταξίδι ανακάλυψης της αθέατης πλευράς του φωτός.

Έχει η ύλη χρώμα; Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα; Γιατί ο ουρανός τη μέρα «είναι» μπλε και κατά το ηλιοβασίλεμα κόκκινος; Πώς τα βεγγαλικά παράγουν χρωματιστό φως και τι σχέση έχει αυτό με τα άστρα; Εκπέμπουν οι άνθρωποι ακτινοβολία και, αν ναι, μπορούμε να τη «δούμε»; Υπάρχει «φως» το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν; Πώς θα έμοιαζαν τα αστέρια και οι γαλαξίες αν μπορούσαμε να δούμε τις ακτίνες Χ ή τις ακτίνες γάμμα;

Εισηγητές: Δημήτρης Σταθόπουλος, Κώστας Μουστάκας, Στέλλα Κρητικού, Μαρία Ντερτιλή

Για να επιτραπεί η είσοδος σε ανηλίκους απαιτείται συνοδεία ενηλίκου.

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ – Τηλ: 210 9469600

Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 18.30
Πεζοπορία στην Πάρνηθα – Καταφύγιο Φλαμπούρι
Παιδιά 8+

Πεζοπορία από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας για να γνωρίσετε το βουνό, να έρθετε πιο κοντά στη φύση και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και υγεία. Η διαδρομή είναι κυκλική με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Φλαμπούρι.

Ώρα συνάντησης στο καταφύγιο Φλαμπούρι 18:00
Ώρα εκκίνησης πεζοπορικής βόλτας από το Φλαμπούρι 18:30
Διάρκεια πεζοπορικής βόλτας ~3:00′ ώρες.

Βασικός εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης, αντιανεμικό-αδιάβροχο, φαρμακείο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Πάρνηθα η θερμοκρασία είναι 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή από την πόλη.

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής

Καταφύγιο Φλαμπούρι

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 11.00
Στην αυλή του εργοστασίου – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Εικαστικό δημιουργικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης, κάθε φορά με μια διαφορετική θεματική.

Σε αυτή τη συνάντηση θα κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά, την πιο φθινοπωρινή μακέτα και ό,τι πάρει ο άνεμος…

Ώρες: 11.00-12.00, 12.00-13.00
Τα παιδιά 3-7 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Κάθε παιδί θα λάβει ένα προσωπικό kit εικαστικών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων. Θα τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παιδική χαρά

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 12.30
Του κόσμου οι πολιτισμοί σ’ ένα μουσείο: Τα ζωγραφιστά σπίτια των Kassena – Μουσείο Ηρακλειδών
Παιδιά 8-10 ετών

Εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση το Βιβλιομουσείο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με ένα διαφορετικό προορισμό κάθε μήνα και μαθαίνουν μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό στοιχεία για την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών που ζούσαν στη γεωγραφική περιοχή που επισκέπτονται και στην εποχή που παρουσιάζεται.

Σε αυτό το ταξίδι, τα παιδιά θα επισκεφθούν τη Δυτική Αφρική, για να μελετήσουν από κοντά με εικόνες, μουσική και βίντεο τον πολιτισμό του μικρού κράτους Μπουρκίνα Φάσο. Θα γνωρίσουν τα μοναδικά σπίτια του χωριού Τιεμπέλε που είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με γεωμετρικά σχήματα και σχέδια και δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό και θα γνωρίσουν από κοντά την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων που ζουν εκεί, των ανθρώπων της περήφανης φυλής των Κασένα. Θα δημιουργήσουν το δικό τους τρισδιάστατο χωριουδάκι με τα χαρακτηριστικά ζωγραφιστά σπίτια, τα οποία θα πλαισιώσουν με μεικτή τεχνική με βότσαλα, φύλλα και άλλα φυσικά υλικά.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου με βάση το βιβλίο “Βιβλιομουσείο”, εκδ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας Nelson Jo, Εικονογράφος: Wilkinson Richard).

Τα υλικά παρέχονται από το μουσείο.
Οι γονείς των μαθητών, με την επίδειξη του αποδεικτικού της συμμετοχής στο εργαστήριο, έχουν το προνόμιο μειωμένου εισιτηρίου για την έκθεση “ΕΥΡΗΚΑ”.
10€ ανά παιδί
Για την κατοχύρωση της συμμετοχής σας, εξοφλήστε online

Μουσείο Ηρακλειδών – Ηρακλειδών 16 Τηλέφωνο: 210 3461981

Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους

Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 17.00
Ο δράκος των χρωμάτων – Βοτανικός κήπος Διομήδους
Παιδιά 3-7 ετών

Μουσική θεατρική παράσταση που έρχεται να μας θυμίσεις πώς η διαφορετικότητα, και η πολυχρωμία κάθε είδους στη φύση και στον άνθρωπο είναι που κάνει τη ζωή μας τόσο συναρπαστική, καθώς μας γεμίζουν με εσωτερικό πλούτο και μεγαλύτερη κατανόηση για τη ζωή. Η Ομάδα Μορφές Έκφρασης θα ζωντανέψει το παραμύθι της Άννας Σεβαστής Τζίμα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Μια φορά κι έναν καιρό ένας δράκος λιχούδης και πεινασμένος τριγυρνούσε στο πολύχρωμο δάσος… Μα, με τόσα χρώματα γύρω του και τόσο που πείναγε, δεν άντεξε για πολύ, άνοιξε το στόμα του και άρχισε να καταβροχθίζει τα χρώματα! Το κόκκινο, που του θύμιζε μια τούρτα φράουλα. Το πράσινο, που του θύμιζε γλειφιτζούρι με γεύση αχλάδι, και πόσα ακόμη που του θύμιζαν τα πιο υπέροχα γλυκά! Χωρίς να το καταλάβει, ο Δράκος κατάφερε να φάει όλα τα χρώματα του δάσους! Τα ζώα, οι άνθρωποι και τα παιδιά αναστατώθηκαν αφού πια όλα στο δάσος έμοιαζαν ίδια.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι

Κυριακή 25 Οκτωβρίου – 11.30
Το καπλάνι της βιτρίνας – Θέατρο Τζένη Καρέζη
Παιδιά 5+

Το θρυλικό “Καπλάνι της Βιτρίνας” της αγαπημένης σε όλους Άλκης Ζέη, έρχεται τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας για να μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1936 στο Λαμαγάρι, στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, σε μια θεατρική διασκευή & σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ και τις μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Αβραμίδη.

Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο… Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Πού έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι; Η χαρισματική γραφή της Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά, ενώ πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένα μυστικά. Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν, για να μας πουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης: 10 ευρώ

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, ΑΘήνα

Κυριακή 25 Οκτωβρίου – 17.00
Ο ραφτάκος των λέξεων – Drive in στο ΟΑΚΑ
Παιδιά 4+

Η αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους ιστορία που μεταφέρθηκε από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στο θεατρικό σανίδι, έρχεται για μια ακόμη φορά να ζεστάνει με τις λέξεις του ζωντανεύοντας σε ένα πρωτότυπα όμορφο και ασφαλή χώρο, στον απόλυτο προορισμό του CITY DRIVE IN στο Ο.Α.Κ.Α. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε το σύγχρονο αυτό παραμύθι μέσα από την άνεση και την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, κάτω από τον αττικό ουρανό με φόντο το επιβλητικό στέγαστρο Καλατράβα.

«Ο Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.

Όχημα με 2 άτομα 20€, Όχημα με 3 άτομα 27€

Προπώληση: viva.gr
CITY DRIVE IN Ο.Α.Κ.Α.-Μαρούσι, Λεωφόρος Σπύρου Λούη/ Πύλη Δ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 18.00
Ένα κορίτσι με ίσκιο αγοριού – Θέατρο Φούρνος
Έφηβοι 13-17 ετών

Θεατρική παράσταση που βασίζεται βασισμένο στο βιβλίο «Η ιστορία της Λιλής που είχε ίσκιο αγοριού», από τη μικτή θεατρική ομάδα ARTimeleia .

Οι γονείς της Λιλής τη λένε αγοροκόριτσο. Έτσι η Λιλή μια μέρα ξυπνάει και έχει ίσκιο αγοριού. Είναι αυτό που νιώθει ή αυτό που της λένε οι άλλοι ότι είναι;

Η νέα παραγωγή της μικτής θεατρικής ομάδας ARTimeleia, με ανάπηρους και μη ανάπηρους ηθοποιούς, πραγματεύεται τους ίσκιους των στερεοτύπων που υπάρχουν και θεριεύουν στη ζωή μας. Ένα «παιδικό αφήγημα» που αναζητά ψάχνει την αλήθεια που κρύβεται πάντα πίσω από τις «ταμπέλες».

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10€, ΑμεΑ: 8€

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.