Πέθανε ο θρύλος του κινηματογράφου Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 ετών

Ο τελευταίος των μεγάλων ηθοποιών μια ολόκληρης γενιάς του Χόλιγουντ έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 103 του χρόνια

Ιερό τέρας του κινηματογράφου, μεγάλος πρωταγωνιστής, εμβληματικό σύμβολο του Χόλιγουντ, αυτοί είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να αποδώσει κάποιος στον τελευταίο των μεγάλων ηθοποιών μια ολόκληρης γενιάς του Χόλιγουντ στον Κερκ Ντάγκλας που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 103 του χρόνια.

Ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, εκφραστής μιας χρυσής εποχής για το Χόλιγουντ, με πλήθος ερμηνειών που θεωρούνται κλασικές, όπως αυτή στην ταινία Σπάρτακος (1960, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ), πέθανε χθες την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο γιος του, Μάικλ Ντάγκλας. Ο θρύλος της έβδομης τέχνης παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας από τη δεκαετία του 1990 και μετά, κατάφερε και έφτασε στα 103 του χρόνια.

Πρωταγωνιστής με επτά δεκαετίες καριέρας, έπαιξε σε περίπου εκατό ταινίες, ανάμεσά τους στη μεταφορά του βιβλίου Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν (1954), αλλά και φιλμ γουέστερν, δραματικές, αστυνομικές, πολεμικές ταινίες, πολύ συχνά στον ρόλο του σκληρού.

«Με τεράστια θλίψη τα αδέλφια μου και εγώ ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε (…) σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο, ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής των κινηματογραφικών ταινιών (…), ένας ανθρωπιστής η δέσμευση του οποίου στη δικαιοσύνη και στις υποθέσεις στις οποίες πίστευε τον μετέτρεψαν σε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλους μας», πάντως «για εμένα και τ’ αδέρφια μου, τον Τζόελ και τον Πίτερ, ήταν απλά ο μπαμπάς», ανέφερε ο Μάικλ Ντάγκλας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο Κερκ Ντάγκλας ζούσε από το 1954 με την ίδια γυναίκα, την Αν Μπάιντενς, την οποία είχε συναντήσει στη Γαλλία κι έγινε η δεύτερη σύζυγός του.

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

O Κερκ Ντάγκλας, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης το 1916. Το πραγματικό του όνομα είναι Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Όταν η οικογένεια του Ντάγκλας μετανάστευσε στις Η.Π.Α. χρησιμοποίησε επίσης το επίθετο Ντέμσκι. Ο Ντάγκλας μεγάλωσε αποκαλούμενος Ίζι Ντέμσκι, το οποίο άλλαξε σε Κερκ Ντάγκλας πριν καταταγεί στο ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με καταγωγή από φτωχή οικογένεια, ο μικρός Κερκ Ντάγκλας πουλούσε τρόφιμα σε ανθρακωρύχους για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι του. Άλλαξε τουλάχιστον 40 δουλειές πριν γίνει ηθοποιός. Κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο, συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα για το οποίο ήταν σίγουρος στη ζωή του ήταν η επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. Σπούδασε με δανεικά ή δουλεύοντας σαν κηπουρός. Ακολούθησε μια υποτροφία από την Αμερικανική Ακαδημία του Δράματος στη Νέα Υόρκη. Όταν αποφοίτησε από τη δραματική σχολή, ο Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, στη θεατρική παράσταση Spring Again.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντάγκλας επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε ως εκφωνητής στο ραδιόφωνο, ανέλαβε επίσης θεατρικές δουλειές. Η Λορίν Μπακόλ τον βοήθησε να πάρει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία του 1946 Αμαρτωλές Γυναίκες (The Strange Love of Martha Ivers, 1946) πλάι στην Μπάρμπαρα Στάνγουικ.

Ακολούθησε πλήθος ταινιών και επιτυχιών που τον έκαναν αστέρα πρώτου μεγέθους, ανάμεσα στις οποίες 20 Είκοσι Χιλιάδες Λεύγες κάτω απ’ τη Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Οδύσσεια (Ulysses, 1955), Χωρίς Συρματοπλέγματα (Man Without a Star, 1955), Ρώμη, Παρίσι, Μόντε Κάρλο (The Racers, 1955), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Αίμα στον Πράσινο Βάλτο (Gunfight at the O.K. Corral, 1957), Αυστηρώς Απόρρητον (Top Secret Affair, 1957), Οι Βίκινγκς (The Vikings, 1958), Το Τελευταίο Τραίνο από το Γκαν Χιλ (Last Train from Gun Hill, 1959), Επαναστάται του διαβόλου (The Devil’s Disciple 1959), Σπάρτακος (Spartacus, 1960), Θ’ Ανταμώσουμε σαν Ξένοι (Strangers When We Meet, 1960), Το Τελευταίο Ηλιοβασίλεμα (The Last Sunset, 1961), Υπόθεσις Βιασμού (Town Without Pity, 1961), Δυο Εβδομάδες σ’ Άλλη Πόλη (Two Weeks in Another Town, 1962), Οι 5 Ύποπτοι (The List of Adrian Messenger, 1963), Αυτός που Πρέπει να Πεθάνει (The Hook, 1963), Για Αγάπη ή Για Χρήματα (For Love or Money, 1963), Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964), Οι Ήρωες του Τέλεμαρκ (The Heroes of Telemark, 1965), Πρώτη Νίκη (In Harm’s Way, 1965), Κάψτε το Παρίσι (Paris brûle-t-il?, 1966), Ο Δρόμος για τη Δύση (The Way West, 1967), Οι Ακατανίκητοι (The War Wagon), και πολλές άλλες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.