Η ωραία κοιμωμένη

Μια χορευτική παράσταση από το μπαλέτο του Κρεμλίνου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Μέγαρο μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το μπαλέτο του Κρεμλίνου στη χορευτική παράσταση «Ωραία Κοιμωμένη», από 14 έως 30 Δεκεμβρίου και από 8 έως 9 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Στην «Ωραία Κοιμωμένη», την ομορφότερη ιστορία αγάπης του κλασικού μπαλέτου, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού είναι δυσδιάκριτα. Με μόνο μέσο το χορό και τη μουσική ταξιδεύεις στο χρόνο, στην παιδική ηλικία, στην αθωότητα. Τα αισθήματα, η μάχη του Καλού με το Κακό και στο τέλος η επικράτηση της αγάπης σε παρασύρουν, σε δυναμώνουν, σε λυτρώνουν. Στην παράσταση του Μεγάρου Μουσικής, το Μπαλέτο του Κρεμλίνου με δέκα μαγευτικά ζευγάρια γνωστών χορευτών υψηλής τεχνικής και µοναδικής εκφραστικότητας από τα µεγαλύτερα µπαλέτα του κόσµου, θα ζωντανέψουν στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη το συναρπαστικότερο έργο αναζήτησης της αληθινής αγάπης.

Η εμπνευσμένη µουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η αξεπέραστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά µε τις χορογραφικές παρεµβάσεις του Aντρέι Πετρόφ, τα υπέροχα σκηνικά και κοστούµια εποχής, θα ξαναδώσουν στην «Ωραία Κοιμωμένη» τη διαχρονική της λάμψη σε μια μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση µε τα µεγαλύτερα αστέρια του κλασικού µπαλέτου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ διάλεξε την «Ωραία Κοιμωμένη» για να κάνει το ντεμπούτο του στη Δύση, ούτε που ο Ζορζ Μπαλανσίν “συστήθηκε” με αυτό το έργο στο κοινό.
Ούτε που η «Ωραία Κοιμωμένη» ήταν εκείνη που “έπεισε” την Γκαλίνα Ουλάνοβα να γίνει μπαλαρίνα, αλλά και βοήθησε την Λουτσία Τσέιζ, ιδρύτρια του American Ballet Theatre, να κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη της εμφάνιση.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Βασισμένη στο παραμύθι του Καρόλου Περό, η «Ωραία Κοιμωμένη» δικαιολογεί τη φήμη της πιο συγκινητικής ιστορίας του κλασικού μπαλέτου. Η νεογέννητη Πριγκίπισσα Αουρόρα, δηλαδή η Πριγκίπισσα Αυγή, υποδέχτηκε στο παλάτι, στην προς τιμήν της γιορτή, τις εφτά Μοίρες για να τις ευχηθούν. Της Ομορφιάς, της Ευγένειας, της Τρυφερότητας, της Γεναιοδωρίας, του Θάρρους, της Εργατικότητας, της Καλοσύνης. Πριν όμως της ευχηθεί η έβδομη Μοίρα η γριά μάγισσα, που δεν είχε προσκληθεί στη γιορτή, καταράστηκε την Πριγκίπισσα να πεθάνει στα δέκατα έκτα γενέθλιά της αφού τρυπηθεί από ένα αδράχτι. Τελικά όμως, η έβδομη Μοίρα αντιστάθηκε και νίκησε την κατάρα της μάγισσας. Έτσι επικράτησε το Καλό, έζησε η Πριγκίπισσα και η ευδαιμονία επέστρεψε στο Βασίλειο.

Η «Ωραία Κοιμωμένη» πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές των χορευτών και των χορογράφων. Ήταν το σημείο αναφοράς τους. Σε κάθε κίνηση, σε κάθε σκηνή, σε κάθε πράξη του έργου αποτυπώνεται η διαχρονικότητα των συναισθημάτων του και η ομορφιά του κλασικού μπαλέτου. Αυτής που θα φωτίσουν στo Μέγαρο Μουσικής καταξιωμένοι χορευτές από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου. Η Ιάνα Σαλένκο και ο Μάριαν Γουόλτερ από το Κρατικό Μπαλέτο Βερολίνου, η Αλίνα Κογιοκάρου και ο Γιόχαν Κόμποργκ, η Ρομπέρτα Μαρκέζ και ο Ντέιβιντ Μαχατελί από το Ρόαγιαλ Μπαλέ του Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, η Αικατερίνα Οσμόλκινα και ο Γεβγένι Ιβαντσένκο από το Θέατρο Μαρίνσκι, η Μισούκα Ουένο από το Μπαλέτο του Τόκιο και ο Ντμίτρι Σεμιόνοφ από το Κρατικό Μπαλέτο Βερολίνου, η Ντάρια Κλιμέντοβα και ο Βαντίμ Μουνταγκίροβ από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, η Αναστασία Στασκέβιτς και ο Βατσεσλάβ Λοπάτιν από το Θέατρο Μπολσόι, η Μύριαμ Ολντ Μπράχαμ και ο Αλέσιο Καρμπόνε από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, η Μάγια Μαχατελί από το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας και ο Ντμίτρι Γκρούζντιεφ από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, η Αλεξάντρα Τομοφέεβα, ο Μαξίμ Αφανάσιεβ, η Ναταλία Μπαλανίτσεβα και ο Μιχαήλ Μαρτινούκ από το Μπαλέτο του Κρεμλίνου. Όλοι τους, ξεχωριστές προσωπικότητες σε μοναδική συνύπαρξη.

Μαζί τους το μπαλέτο του Κρεμλίνου που με το κύρος του θα προσδώσει στην παράσταση ένα ιδιαίτερο άρωμα παράδοσης της μεγάλης ρωσικής σχολής. Το Μπαλέτο του Κρεμλίνου, που ιδρύθηκε από το διάσημο Ρώσο χορογράφο και Εθνικό Καλλιτέχνη της Ρωσίας Αντρέι Πετρόφ, μαζί με το Θέατρο Μπολσόι και το Θέατρο Μαρίνσι θεωρούνται τα κορυφαία μπαλέτα της Ρωσίας. Με σημαντικούς δασκάλους, όπως η περίφημη Αικατερίνα Μαξίμοβα, που υπήρξε και ακαδημαϊκή διευθύντριά του, αλλά και χορευτές που διακριθήκαν παγκοσμίως, κρατάει δυναμικά τη σκυτάλη της ιστορίας, ταξιδεύοντας με τα διαχρονικότερα έργα στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου προσδίδοντας λάμψη στην αξία του κλασικού.

Συντελεστές

Απογευματινές παραστάσεις 16.00
15, 16, 22, 23, 26, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2012, χορεύουν:
Alexandra Timofeeva/Maxim Afanasyev – Kremlin Ballet

Natalia Balachnicheva/Mikhail Martynuk – Kremlin Ballet

Βραδινές παραστάσεις 20.00
Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Iana Salenco / Marian Walter – Staatsballett Berlin

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Alina Cojocaru / Johan Kobborg – Royal Ballet

Τετάρτη 19 & Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Roberta Marquez / David Makhateli – Royal Ballet

Πέμπτη 20 & Σάββατο 22 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Yekaterina Osmolkina / Yevgeny Ivanchenko – Mariinsky Theatre

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Mizuka Ueno (Tokyo Ballet) / Dmitry Semionov – Staatsballett Berlin

Τρίτη 25 & Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Daria Klimentova / Vadim Muntagirov – English National Ballet

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Anastasia Stashkevich / Vyacheslav Lopatin – Bolshoi Theatre

Παρασκευή 28 & Κυριακή 30 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Myriam Ould Braham / Alessio Carbone – Paris Opera Ballet

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου
, χορεύουν:
Maia Makhateli / Dmitry Gruzdyev – Dutch National Balle / English National Ballet

Συμμετέχουν Σολίστ και το Corps de Ballet του Μπαλέτου του Κρεμλίνου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- 65 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ